El este Oleksandr Matsievskyi, soldatul născut la Chișinău care a strigat „Glorie Ucrainei” înainte să fie executat de ruși: ”Mamă, nu mă voi preda niciodată!”

Oleksandr Matsievskyi, soldatul născut la Chișinău care a avut curajul să strige „Glorie Ucrainei” înainte să fie executat de ruși, a fost identificat de mama sa la morga din Kiev.

10 mart. 2023, 08:55
El este Oleksandr Matsievskyi, soldatul născut la Chișinău care a strigat „Glorie Ucrainei” înainte să fie executat de ruși: ”Mamă, nu mă voi preda niciodată!”
El este Oleksandr Matsievskyi, soldatul născut la Chișinău care a strigat „Glorie Ucrainei” înainte să fie executat de ruși

El este Oleksandr Matsievskyi, soldatul născut la Chișinău care a strigat „Glorie Ucrainei” înainte să fie executat de ruși. Soldatul avea 42 de ani și făcea parte din batalionul 163 al brigăzii 119 separate de apărare teritorială a regiunii Cernihiv, Oleksandr Matsievskyi.

Citește și Revoltă de proporții în Grecia sub sloganul ”Sună-mă când ajungi”. Care este semnificația tragică a mesajului

El este Oleksandr Matsievskyi, soldatul născut la Chișinău care a strigat „Glorie Ucrainei” înainte să fie executat de ruși

Pe 30 decembrie 2022, Oleksandr Matsievskyi împreună cu alți patru camarazi, s-a angajat în lupta împotriva forțelor rusești în apropiere de Soledar, potrivit Direcției Forței de Apărare Militară „Nord” a Forțele Armate ale Ucrainei.

Brigada 119 de Apărare Teritorială Separată a transmis că întăririle nu au reușit să pătrundă până la poziția lor din cauza focului continuu de mortiere și a focului puternic de arme de calibru mic.

Armata ucraineană a precizat că nu deține detalii despre această bătălie și în special, cum anume a ajuns Oleksandr Matsievskyi un prizonier de război executat de ruși. Mai mult, forțele ucrainene nu știu unde sunt camarazii de arme a acestui soldat.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Oleksandr Matsievskyi lucra ca electrician în Kiev. La scurt timp de la izbucnirea războiului, el a intrat voluntar în Armata Ucraineană pentru a apăra orașul Nijin din regiunea Cernihiv.

Cât timp a făcut parte din armata ucraineană, Oleksandr Matsievskyi a ajutat la construirea de fortificații, a supravegheat punctul de control și a pregătit sticle cu cocktail-uri Molotov.

În luna decembrie, când batalionul era pe punctul de a fi desfășurat în est, Oleksandr nu i-a spus mamei sale că va merge în zona de luptă activă, deoarece nu voia ca aceasta să se îngrijoreze. Atunci și-a luat rămas bun de la mama sa, Olexandr i-a mulțumit pentru că l-a născut.

Ultima conversație pe care Olexandr a avut-o cu mama sa  a fost pe data de 29 decembrie, și-a sunat mama. Atunci Olexandr i-a spus: „Mamă, nu mă voi preda niciodată!”, iar atunci biata femeie și-a dat seama că fiul ei se afla pe front.

După ce a fost executat de soldații lui Putin, trupul lui Olexandr a fost predat familiei sale în cadrul unui schimb între Rusia și Ucraina în luna februarie.

Atât mama și rudele sale l-au identificat pe Olexandr la morga din Kiev.

Înainte să fie executat de orcile lui Putin, Oleksandr Matsievskyi a strigat „Glorie Ucrainei”.

Citește și Ramzan Kadîrov recruteaza separatişti pro-ruşi, dar a rămas fără calul de curse. Şi grupul Wagner caută soldaţi