El este Romain Giudicelli, francezul care și-a părăsit țara pentru că s-a îndrăgostit de România: „Universul cultural țărănesc îmi vorbește”

Romain Giudicelli este un francez care s-a îndrăgostit atât de tare de România încât și-a părăsit țara natală și s-a mutat pe plaiurile mioritice.

22 mart. 2023, 10:03
El este Romain Giudicelli, francezul care și-a părăsit țara pentru că s-a îndrăgostit de România: „Universul cultural țărănesc îmi vorbește”
El este Romain Giudicelli, francezul care și-a părăsit țara pentru că s-a îndrăgostit de România

El este Romain Giudicelli, francezul care și-a părăsit țara pentru că s-a îndrăgostit de România. Totul a început în 2018, când Romain a vizitat pentru prima dată România.

Citește și Cum se înțelegea Dani Oțil cu bona din copilărie? Povestea care a făcut pe toată lumea să râdă cu lacrimi

El este Romain Giudicelli, francezul care și-a părăsit țara pentru că s-a îndrăgostit de România

Francezul a descoperit țara noastră datorită iubitei sale românce și deși un an mai târziu cei doi s-au despărțit, acesta s-a îndrăgostit iremediabil de România încât a decis să își părăsească țara natală.

Deși cei doi au încheiat relația un an mai târziu, francezul s-a îndrăgostit de România atât de mult, încât nu a mai dorit să se întoarcă în țara în care s-a născut.

Între timp, Romain Giudicelli a învățat limba română și acum restaurează case și clădiri vechi, despre care spune că reprezintă esența universului tradițional românesc.

„Descoperirea așa-numitei culturi românești „tradiționale” (mai ales în ceea ce privește prelucrarea lemnului) a fost un adevărat punct de cotitură.

Recunosc cu ușurință, fără să fiu retrograd și asumându-mi o anumită atracție pentru un anumit exotism, că această Românie este cea care îmi vorbește, universul cultural țărănesc concret și simbolic, mai degrabă decât România înghițită de noile tehnologii și de cultul bunurilor”, a spus Romain Giudicelli, potrivit lepetitjournal.com.

Francezul iubește extrem de mult cultura și tradiția românească încât a urmat un curs de formare profesională în restaurarea patrimoniului și a lucrat ca ucenic tâmplar la Sibiu, dar și ca muncitor în Maramureș și în apropierea Brașovului, pe șantierele deschise pentru construirea caselor cu structură din lemn.

Chiar dacă munca pe șantier este epuizantă, francezul spune că se hrănește din simplitatea universului rural.

„Supraviețuirea în mediul rural a unor moduri de viață bazate, în esență, pe resurse locale și ancorate într-o cultură autentică, bogată în semnificații, este ceea ce mi se pare cel mai prețios.

Și, în sens mai larg, dar fără a vrea să generalizez, mi se pare că românii au reușit să păstreze un anumit simț al priorităților, dimensiunea spirituală a existenței rămânând foarte importantă pentru mulți. Este ca și cum organul credinței nu s-ar fi atrofiat la ei”, a mai spus străinul.

În prezent, Romain Giudicelli trăiește în Transilvania, acolo unde a întâlnit-o pe Irina, prietena sa, iar planurile de viitor se reduc tot la dorința de a dezvolta România, pentru că aici, spune el, totul este posibil, dacă există dăruire și perseverență.

„În România, totul pare posibil dacă ești perseverent. Nu încerc nici eu să idealizez țara, există și în România, bineînțeles, unele greutăți și nu aș vrea să sugerez că nu există, de fapt, niciun motiv pentru o diasporă atât de mare”, a mai spus francezul. 

Citește și Care este povestea Simonei Măierean, prima femeie pilot pe un avion supersonic din România? „Sper să mai fie femei care să îşi dorească să urmeze această carieră”