Electrocasnice interzise în Europa, din 2025. Românii trebuie să le arunce la gunoi!

Uniunea Europeană vine cu noi reguli cu privire la electrocasnicele pe care avem voie să le deținem. Conform unei decizii publicate miercuri de Comisia Europeană, din iulie 2025 în magazine se vor găsi doar anumite tipuri de electrocasnice.

24 nov. 2023, 21:32
Electrocasnice interzise în Europa, din 2025. Românii trebuie să le arunce la gunoi!
Electrocasnice interzise în Europa, din 2025. Românii trebuie să le arunce la gunoi!

Comisia Europeană a publicat noi norme de reglementarea ecologică pentru a reduce consumul de energie al unor electrocasnice. Mai exact, este vorba despre uscătoarele de rufe de uz casnic.

Uscătoarelor de rufe cu tambur, bazate pe tehnologia pompelor de căldură predomină pe piață în acest moment. Din 2025, doar acest tip de uscătoare vor fi permise pe piață, iar cele care folosesc condensarea vor dispărea, scrie Adevarul.

Producătorii vor fi obligați să pună la dispoziția consumatorilor și a celor care se ocupă de reparații o listă de piese de schimb. Scopul acestor modificări legislative este acela de a încuraja repararea produselor de uz casnic, în locul înlocuirii cu unele noi.

Citește și: Aparatele electrocasnice pe care trebuie să le scoți din priză, de fiecare dată când pleci de acasă

Totodată, se schimbă și modul de etichetare privind energia consumată. Se renunță la scara A+++ la D în favoarea A la G, unde produsele din clasa A vor fi cele mai bune din clasă. Reglementările vor îmbunătăți eficiența energetică a produselor și se aproximează că vor economisi  2,8 miliarde de euro pentru consumatori.

Producătorii de electrocasnice au la dispoziție o perioadă de 18 luni pentru a face tranziția și a pune în aplicare noile măsuri anunțate de Comisia Europeană.

Citește și: Produsele electronice și electrocasnice vor avea perioadă de garanție mai mare

În prezent, aproximativ 60 de milioane de uscătoare de rufe cu tambur, bazate pe tehnologia pompelor de căldură, sunt utilizate în casele de pe teritoriul UE. Conform specialiștilor, sunt mai eficiente din punct de vedere energetic. Uscătoarele de rufe cu pompă de căldură consumă de opt ori mai puțină electricitate. Dacă un uscător prin condensație, la care căldura este dată de un bloc de rezistențe, consumă 2400 Wați, unul care folosește pompa de căldură consumă 280 de Wați, scrie vicbest.ro.

Pe lângă un consum energetic mic, uscătoarele de rufe cu pompă de căldură protejează mai bine hainele de temperaturile ridicate și nu produc căldură în camera în care sunt amplasate.