ELENA UDREA a plecat acasă. Fostul ministru al Turismului, mutat în arest la domiciliu VIDEO

Elena Udrea a părăsit marţi seară arestul Poliţiei Capitalei după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca fostul ministru al Turismului să fie cercetat în arest la domiciliu, în dosarul Microsoft. Miercuri, Elena Udrea este aşteptată la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, unde se va discuta ultima cerere DNA de arestare preventivă a sa pentru noi acuzaţii în dosarul "Gala Bute".

RomaniaTV.net
17 feb. 2015, 18:19
ELENA UDREA a plecat acasă. Fostul ministru al Turismului, mutat în arest la domiciliu VIDEO

Elena Udrea a ieşit din arestul Poliţiei în jurul orei 20.15 şi a plecat fără a da declaraţii presei. „Chiar n-aş vrea să spun nimic în momentul acesta”, a spus Udrea. „Probabil că mâine voi merge în Parlament”, a adăugat înainte de a intra în maşina în care o aştepta mama sa.

Elena Udrea a mers apoi la secţia 2 de poliţie pentru a fi luată în evidenţă, conform procedurilor legale. „Nu am voie decât acasă”, a declarat după ce a ieşit din secţie.

Judecătorii de la ICCJ au decis mutarea Elenei Udrea în arest la domiciliu şi au stabilit totodată o serie de interdicţii pentru fostul ministru. Elena Udrea nu are voie să-i contacteze sub nici o formă pe cei implicaţi în dosarul Microsoft şi pe familiile acestora.

„Este o veste ce începe să ducă spre normalitate. Este o veste bună. Mă aşteptam să se termine cu această umilinţă a arestului preventiv (…) Argumentele s-au circumscris ideii de lipsă de probe, de inutilitatea măsurii şi de lipsă de proporţionalitate între măsură şi realitatea din dosar”, a declarat Marius Striblea, avocatul Elenei Udrea, la scurt timp după hotărârea ICCJ.

Striblea a precizat că, în condiţiile arestului la domiciliu, Elena Udrea va trebui să aibă acordul procurorilor pentru a merge la Parlament să-şi prezinte punctul de vedere faţă de noua cerere de arestare preventivă ce a ajuns la Comisia juridică. „Va trebui să ceară voie pentru a merge în Parlament şi cred că se va încuviinţa. Este dreptul ei să fie prezentă în faţa comisie de mâine, cât şi la plenul de luni”, a mai spus Striblea.

Elena Udrea a fost adusă, marți dimineața, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), unde s-a judecat contestația depusă față de arestarea sa preventivă în dosarul Microsoft. Şedinţa de judecată a durat aproximativ o oră şi jumătate. 

Potrivit România TV, Udrea a dat, în faţa judecătorilor, o declaraţie scurtă. După şedinţa de la ICCJ, Elena Udrea a fost dusă înapoi în arestul Poliţiei.

Avocatul Marius Striblea a precizat, după proces, că a depus in instanta cateva extrase din presa vremii, de dinainte de 29 ianurie a.c., care arată că deputatul si-a expus parerea cu privire la „presupusele fapte de fals in legaturi cu chitantele în afacerea lui Dorin Cocoş cu Dinu Pescariu”.

„Am vrut cu aceste înscrisuri să demonstrăm că, în mod public şi anterior obligaţiei de a nu lua legătura cu persoane din dosar, dumneaei a avut aceleasi puncte de vedere”, a precizat Striblea. 

Întrebat dacă s-a discutat in sala de judecata despre semnul facut de Elena Udrea, avocatul a infirmat. 

Întrebat la ce se aşteaptă dacă Elena Udrea va fi marţi eliberată, Striblea a răspuns: „Ne asteptam la ce-i mai rău”.

Elena Udrea a fost arestată preventiv pe 11 februarie, la cererea procurorilor DNA, fiind acuzată de săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență (fapte în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea); trafic de influență (fapte în legătură cu derularea contractului e-România); trafic de influență (fapte în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro); și spălare de bani.

Procurorii susțin că, în anul 2010, o persoană din cercul relațional al lui Dorin Cocoș, fostul ei soț, a preluat creanța aferentă creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Elena Udrea la o bancă și că din cercetări a rezultat că preluarea acestuia a reprezentat doar o modalitate de ascundere a circuitului financiar și a beneficiarului real al bunurilor, respectiv a investiției ce urma a se realiza pe terenul cumpărat din credit.

DNA: Elena Udrea, NEMULŢUMITĂ de şpaga de 900.000 de euro. Cum ajungeau banii la fostul ministru

„Astfel, în perioada aprilie — iunie 2013, Dorin Cocoș, în mod direct, precum și prin intermediul societății pe care o controlează — Centrul de Diagnostic Clinic Internațional SRL, respectiv prin intermediul unor rude sau apropiați, a încheiat mai multe ‘Promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare a unui bun viitor’, având ca obiect suprafețe construite din proiectul imobiliar pe care promitentul vânzător se presupunea că îl va dezvolta pe terenul achiziționat din creditul menționat, teren situat în București. În total, în baza promisiunilor de vânzare-cumpărare, Cocoș urma să asigure circa 2.100.000 euro din creditul preluat de persoana din cercul său relațional.

S-a stabilit, de asemenea, că, în baza unui act adițional din 28.06.2013, promitentul cumpărător, rudă a lui Dorin Cocoș, a achitat în contul creditului suma de 100.000 de euro, după ce anterior mai achitase 100.000 de euro”, susține DNA.

Preluarea creditului și încheierea promisiunilor de vânzare-cumpărare ar fi reprezentat doar o modalitate de disimulare a beneficiarului real al investiției și a provenienței sumelor de bani din care se efectuau plățile aferente creditului, respectiv sumele primite cu titlu de folos necuvenit ca urmare a infracțiunilor de corupție săvârșite.

DNA cercetează cum i-a dat Elena Udrea fonduri europene lui Ion Ţiriac pentru clubul Stejarii

„Așadar, din probele administrate în cauză, rezultă că Dorin Cocoș ar fi pretins și primit, de la două persoane, suma de 9.000.000 de euro pentru ca, prin intermediul ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului de la acea vreme, Elena Udrea, membru al Guvernului și vicepreședinte al unui partid politic, să asigure firmelor susținute de una dintre cele două persoane încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Dorin Cocoș a pretins și primit suma de 9.000.000 euro și a disimulat proveniența și beneficiarul real al acesteia în baza înțelegerii cu Elena Udrea. Această înțelegere rezultă în mod explicit din modul de dobândire a bunurilor, din novarea creditului, din modul de partajare al acestora, precum și din probatoriul testimonial”, arată procurorii.

Citeşte şi: Elena Udrea, la un pas să rămână fără avere. DNA face verificări în vederea instituirii sechestrului

Anchetatorii au mai constatat că, în 2010, Cocoș, în baza înțelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăți cu obiect de activitate IT, suma de circa 3 milioane euro, pentru a debloca plățile aferente contractului e-România.

„În 2013, pe fondul cercetărilor efectuate de DNA în legătură cu derularea contractului de licențiere Microsoft și a măsurilor asigurătorii dispuse față de un om de afaceri vizat de anchetă, Elena Udrea ar fi pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiție. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani ar fi avut loc în mai multe tranșe în perioada iulie 2013 — februarie 2014”, mai spune DNA.

DNA cere din nou ARESTAREA Elenei Udrea, în dosarul Gala Bute, pentru TREI noi fapte de LUARE DE MITĂ

DNA precizează că, ulterior instituirii măsurii controlului judiciar, la 29 ianuarie (în legătură cu infracțiunile de spălare de bani și fals în declarații de avere), în luările de poziție publice în mass-media, Elena Udrea a făcut afirmații cu privire la acuzațiile ce i-au fost aduse, afirmații ce vizează fondul cauzei și care sunt în măsură să influențeze depozițiile lui Dorin Cocoș și ale unui martor, toate acestea în condițiile în care ea nu a dat declarații în dosarul penal.

ELENA UDREA, reacţie pe Facebook după noua cerere a DNA de arestare preventivă