Elena Udrea, aproape să scape de sechestru! Lovitură de teatru după sentinţa ICCJ

Elena Udrea a avut câştigat de cauză în instanţă după ce a făcut recurs împotriva încheierii din 16 februarie 2023 din dosarul finanţării campaniei electorale din 2009, prin care instanța supremă i-a menținut măsurile asiguratorii până la concursul sumei de 1,6 milioane de lei, instituite în urma condamnării pe fond la 8 ani de închisoare.

10 mart. 2023, 08:19
Elena Udrea, aproape să scape de sechestru! Lovitură de teatru după sentinţa ICCJ
Elena Udrea, aproape să scape de sechestru! Lovitură de teatru după sentinţa ICCJ

Astfel, Elena Udrea, ar putea să scape de sechestrul de 1,6 milioane de lei pus pe bunurule sale, mai ales că avocații săi au obținut la ICCJ sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate legată de legislația confiscării speciale, arătând că în caz de constatare a prescripției și de încetarea a procesului penal, instanța ar trebui să dispună, automat, și ridicarea sechestrului.

Citeşte şi: Elena Udrea a explicat gestul după 8 ani. De ce și-a acoperit nasul cu degetul, în Parlament

Potrivit hotărârii din 02.03.2021 a Curții de Apel București, în cazul Elenei Udrea s-a decis confiscarea sumelor de 691.029,63 lei şi 918.864 lei ce au făcut obiectul luării de mită. „Consider că este absurd să dispui confiscarea unor sume de bani pentru fapte cu privire la care nu s-a constatat în mod definitiv că s-au petrecut”, a spus Elena Udrea.

Potrivit legii, dacă instanța constată intervenția prescripției, judecătorul lasă nesoluționată latura civilă a procesului penal în ideea că acțiunea va fi continuată în civil de către cei care se consideră păgubiți. Este şi motivul pentru care instanțele mențin măsurile asiguratorii. În schimb, avocații Elenei Udrea au arătat că vinovăția unei persoane se stabilește numai prin hotărâre definitivă, astfel că, în lipsa unei soluții de condamnare nu se poate dispune confiscarea specială care „echivalează cu o pedeapsă”.

Citeşte şi: Elena Udrea aruncă bomba: „Două note ale SRI arată fără dubiu că Kovesi şi Coldea ştiau clar cum au decurs lucrurile la Gala Bute” VIDEO

În luna martie, Elena Udrea așteaptă două pronunțări foarte importante, după condamnare definitivă de 6 ani din Dosarul Gala Bute, şi anume în Dosarul finanţării campaniei electorale din 2009 (apel),  pe 16.03.2023, la Înalta Curte, şi în Dosarul Hidroelectrica (fond), pe 14.03.2023 la Curtea de apel București.

Citeşte şi: Elena Udrea, acuzaţii incendiare: „Judecătorii erau puşi cu mâna, primeau plicuri de la conducerea SRI”

Elena Udrea este încarcerată la Penitenciarul de Femei Târgșor după ce a pierdut, pe 7 aprilie 2022, o contestație în anulare în Dosarul Gala Bute, ea fiind condamnată definitiv la 6 ani de închisoare încă din 2018.