Elena Udrea rămâne în arest în Bulgaria. Judecarea cererii de extrădare a fostului ministru al Turismului, amânată pentru 10 mai

Elena Udrea așteaptă va afla în data de 10 mai dacă va fi sau nu extrădată în România pentru a ispăşi pedeapsa de 6 ani de închisoare primită în dosarul Gala Bute. Magistrații de la Curtea de Apel din Sofia au hotărât ca judecarea contestaţiei depuse de avocaţii fostului ministru al Turismului din România cu privire la extrădarea sa din Bulgaria să aibă loc abia în data de 10 mai. Avocații Elenei Udrea au depus o cerere oficială de amânare pe motiv că au alte procese la care trebuie să fie prezenți, iar în perioada următoare în Bulgaria vor fi mai multe sărbători legale.

29 apr. 2022, 12:20
Elena Udrea rămâne în arest în Bulgaria. Judecarea cererii de extrădare a fostului ministru al Turismului, amânată pentru 10 mai
Elena Udrea poate scăpa de extrădare, dar și de pedeapsă

Elena Udrea rămâne în arest în Bulgaria. Magistrații de la Curtea de Apel din Sofia au decis ca cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului ministru al Turismului să fie rediscutată în data de 10 mai.

Elena Udrea a declarat în faţa judecătorilor bulgari că îi este teamă pentru viaţa ei, dacă va fi extrădată şi încarcerată în România, precizând că este o victimă a sistemului politic şi că data trecută când a fost închisă a primit ameninţări cu moartea.

„Există un pericol real în închisoarea din România, de distrugere fizică a mea, pentru că acest caz declanșat împotriva mea este unul politic. Acesta este un proces pe bune, nu ca cel pe care l-am avut în România. Sper că judecătorii vor auzi în ce situație mă aflu și vor lua o decizie curajoasă”, a spus fostul ministru în fața instanței din Bulgaria.

De Paște, aceasta a avut permisiunea de a vorbi o dată pe zi la telefon cu logodnicul și cu copilul ei, care se află în România.

Citeşte şi: Boala de care suferă Elena Udrea. Cum a sperat fostul ministru al Turismului că va scăpa de arestul preventiv

Elena Udrea a fost reţinută în data de 7 aprilie de poliţia de frontieră bulgară atunci când încerca să treacă cu automobilul în Grecia prin punctul de trecere a frontierei Kulata. Ea fusese dată în urmărire internaţională după ce ÎCCJ a condamnat-o la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.

Plecarea Elenei Udrea a fost legală, întrucât la momentul trecereii prin Vama Giurgiu pe numele ei nu era impuse restricţii de circulaţie, iar Curtea Supremă nu pronunţase sentinţa definitivă în dosarul Gala Bute.

Citeşte şi: Gigi Becali: „Elena Udrea plăteşte din cauza lui Băsescu. Eu îi dădeam femeii să facă o treime din cât face un bărbat puşcărie. Da’ dacă femeile vor să fie egale cu bărbaţii?”

Dacă magistraţii bulgari vor decide definitiv că Elena Udrea poate fi extrădată, de aducerea ei în ţară se va ocupa Ministerul de Interne de la Bucureşti.

„Procedura este una cunoscută, internaţională. În momentul în care această decizie de astăzi rămâne definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în cinci zile, Centrul internaţional de cooperare poliţienească va demara procedurile internaţionale în astfel de situaţii şi va proceda la aducerea în ţară a doamnei Udrea. Cum se va întâmpla acest lucru vor decide poliţiştii. Având în vedere distanţa foarte mică între Sofia şi Bucureşti vorbim despre posiblitatea de a fi transferată în România pe cale terestră”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Potrivit ministrului de Interne, procedurile sunt foarte clare, iar durata va fi comunicată de Poliţie, în colaborare cu partea bulgară.