Elena Udrea, revoltată după gratii! Mesaj disperat după ce Cristian Cioacă a ieșit din închisoare

Elena Udrea a postat pe facebook un mesaj dur la adresa sistemului judiciar din România, după ce fostul poliţist Cristian Cioacă a primit o permisie, pentru a doua oară în ultimele trei luni.

04 sept. 2022, 18:01
Elena Udrea, revoltată după gratii! Mesaj disperat după ce Cristian Cioacă a ieșit din închisoare
Elena Udrea, revoltată după gratii! Mesaj disperat după ce Cristian Cioacă a ieșit din închisoare

Elena Udrea, revoltată după gratii! Fosta „blondă de la Cotroceni” susţine că legislația privind executarea pedepselor în România „nu este doar total ineficientă, ci și anacronică, ilogică, aberantă în anumite prevederi”. Reacția Elenei Udrea vine după ce Cristian Cioacă a primit o nouă permsie, a doua în ultimele trei luni, după ce a efectuat opt ani de închisoare din pedeapsa de 15 ani şi opt luni la care a fost condamnat.

Polițistul Cristian Cioacă, condamnat pentru uciderea Elodiei Ghinescu, a ieșit din închisoare

„Nu am ceva impotriva permisiei lui Cioaca, este dreptul sau legal, am o problema insă cu modul in care principiul mentinerii legăturii cu familia este legiferat la noi.

Legislatia privind executarea pedepselor cu inchisoarea este nu doar total ineficienta, Romania avand unul dintre cele mai mari grade de recidiva din Europa, ci si anacronica, ilogica, aberanta, in anumite prevederi, ce aduce la crearea unor adevarate drame umane, drame care nu aduc nici un beneficiu societatii, doar distrug vieti.

La cum am spus deja, legea actuala nu face nici o diferenta intre un barbat condamnat pentru omor cu premeditare, care nu are nici copii, si o mama condamnata pentru furt din magazine ori abuz in serviciu, eventual cu un copil mic sau mai multi. Nu doar ca in ambele cazuri vizitele se pot primi doar in conditiile in care se folosește un „dispozitiv de protectie” un geam care ajunge sa separe pe mama de copilul ei, dar si in cea ce priveste dreptul de a mentine contactul cu familia al detinutilor, tratamentul este identic. Adica, posibilitatea de a iesi din penitenciar pentru a te întâlni cu familia este acelasi si pentru un barbat care merge sa bea o bere cu rudele sale ca si pentru o mama care ar vrea sa ii fie alaturi copilului sau cand este ziua lui de nastere, cand merge in prima zi la gradinita sau la scoala, cand are un examen important, sau cand are nevoie de alinarea mamei, pur si simplu”, a scris Elena Udrea pe Facebook.

Elena Udrea vrea să muncească în penitenciar şi trage un semnal de alarmă: „Reabilitarea se face mult mai eficient prin muncă decât prin statul degeaba în camere insalubre ani de zile!”

„Pastrarea si consolidarea relatiilor cu familia, evident sunt importante pentru fiecare persoana care se afla in inchisoare. Dar cu atat mai mult trebuie ocrotita si sustinuta relatia unui copil cu mama sa, cand aceasta este obligata sa lipseasca o perioada de timp de langa copil”, a continuat fostul ministru.

„Legislatia noastra nu are in vedere, in nici unul din aspectele pe care le trateaza, situatia copiilor al caror mame sunt in detentie. La fel, categoria de detinuti, mame, mame de copii mici, nu exista in viziunea legiuitorului nostru.
Asta arata lipsa de intelegere a rolului pedepselor raportat la societate, a nevoii de a sprijini dezvoltarea psiho-emotionala a copiilor, evitand pe cat este posibil dobandirea de catre acestia a unui comportament de risc, in conditiile in care este demonstrate cu studii recente, ultimul realizat anul acesta in Statele Unite, ca copii ale caror mame sunt in detentie rămân cu trauma pentru restul vietii si un procent important dintre acestia ajung sa incalce legea ei însisi”, a încheiat Elena Udrea.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, în care a fost acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu. După condamnare, aceasta a fugit din ţară, dar a fost prinsă în Bulgaria şi încarcerată, apoi, la penitenciarul de femei din Târgşor, Prahova, pe 16 iunie 2022.