Elevii de 10 ai României. Gabriel Rusu este șef de promoție al Liceului Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei. Adolescentul a făcut zilnic naveta, peste 40 de kilometri

Șeful promoției din acest an al Liceului Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei este Gabriel Rusu, un tânăr de 19 ani, din Ciocănești. Deși a făcut naveta zilnic, vreme de patru ani, peste 40 de kilometri dus - întors, între Ciocănești și Vatra Dornei, în ciuda drumului obositor, a microbuzelor ponosite și supraaglomerate, a orelor pierdute, Gabriel Rusu a dat dovadă de conștiinciozitate și determinare, devenind șeful promoției 2023. 

23 iun. 2023, 11:23
Elevii de 10 ai României. Gabriel Rusu este șef de promoție al Liceului Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei. Adolescentul a făcut zilnic naveta, peste 40 de kilometri

Deși anii de școală i-au adus doar medii de 10, atât la gimnaziu, cât și la liceu, Gabriel Rusu nu se consideră tocilar, ba chiar mărturisește că detestă să memoreze informații fără să facă asocieri, fără să-și structureze lecțiile, fără să se folosească de imagini.

„Nu sunt tocilar, eu nu pot reține învățând pe de rost, ci doar logic, pe baza unor asocieri, a unor imagini și a unor rezumate. La clasă eram atent, receptiv, iar acasă lăsam undeva la 20 – 30% pentru aprofundare. Nu am avut niciodată nevoie de meditații, nici acum pentru bacalaureat, având în vedere că cerințele examenului sunt din materia de liceu, nu văd de ce aș avea nevoie”, spune Gabriel Rusu, șeful de promoție al Liceului Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei, citat de monitorulsv.ro.

Citește și: Consiliul Elevilor îl trage de mânecă pe Iohannis. Cer „eliminarea religiei”, „promovarea diversității” și mai multă relaxare, cu mai puține examene

Gabriel a absolvit clasa de științe ale naturii, fiind mai curând preocupat de științele exacte – matematică, fizică.

„Au fost ani de care îmi amintesc cu plăcere, asta și datorită dirigintelui nostru, prof. Mihai Cioată, care a avut grijă să formăm un colectiv unit, închegat. Din păcate, la jumătatea clasei a IX-a a intervenit pandemia care a întrerupt cursul normal și care ne-a ținut un an și jumătate în online. Am pierdut mult pe partea socială, dar pe partea de lecții, noi am făcut cursuri în online regulat, profesorii s-au preocupat, ne-au trimis constant materiale”, mărturisește Gabriel.

Deși a fost nevoit să facă naveta zilnic, 40 de minute dus – 40 de minute întors – Gabriel nu s-a lăsat descurajat.

„Erau cam 40 de minute dus, 40 de minute întors. Plecam la 7.20 dimineața și ajungeam aproape de 15.00. Mai rău a fost în clasele a IX-a și a X-a, când am prins niște autobuze mici, microbuze aglomerate și mie îmi era rău de mașină. Microbuze de 20 de locuri în care eram 40 de persoane. Exceptând partea asta, e obositor, dar și frumos, mai ai ocazia să socializezi și devine rutină la un moment dat”, a mai spus elevul.

Citește și: Cum se rezolvau subiectele la matematică la Evaluare Națională 2023. Profesor de matematică: Un copil care nu a beneficiat de pregătire suplimentară, nu știu dacă ar putea să atingă nota 8

 

Gabriel vrea să urmeze Medicina

După terminarea liceului, Gabriel Rusu vrea să studieze Medicina la Iași. Până atunci trebuie să treacă de examenul de bacalaureat pe care îl va susține la română, matematică și fizică.