Elevii navetiști care au primit decont parțial pot cere acum despăgubiri

Potrivit avocatului Alexandru Bajdechi, elevii navetiști care au primit decont parțial în baza ordonanței de urgență 50/2021, declarată neconstituțională de CCR, pot cere despăgubiri.

RomaniaTV.net
01 feb. 2023, 16:48
Elevii navetiști care au primit decont parțial pot cere acum despăgubiri

Elevii navetiști care au primit decont parțial în baza Ordonanței de Urgență 50/2021 pot cere despăgubiri, potrivit avocatului Alexandru Bajdechi, după cum se arată într-un comunicat primit de edupedu.ro.

Citiți și: Elevii care fac naveta vor avea transportul decontat în avans de luna aceasta. Școlile trebuie să le ofere până la 342 de lei lunar

Curtea Constituţională a declarat neconstituțională ordonanţa privind transportul elevilor

Reacția avocatului vine după ce Ordonanța de Urgență 50/2021 privind transportul elevilor a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a României, după ce a fost constatată lipsa avizului din partea Consiliului Economic și Social.

„Acum, potrivit Legii contenciosului administrativ, orice persoană vătămată de OUG nr. 50/2021 are dreptul la despăgubiri, termenul limită fiind de un an de la data publicării deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial al României,” a precizat avocatul Alexandru Bajdechi.

În comunicatul dse arată că decontarea „cheltuielilor cu serviciile de transport care nu sunt servicii publice a fost drastic limitată”:

„Curtea Constituțională a României a declarat Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 50/2021 ca fiind neconstituțională, urmare a excepțiilor formulate de către Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din București-Ilfov, precum și a excepției invocate direct de către Avocatul Poporului. Prin această ordonanță de urgență, gratuitatea elevilor la serviciile publice de transport a fost blocată, iar decontarea cheltuielilor cu serviciile de transport care nu sunt servicii publice a fost drastic limitată, la mai bine de o treime, fapt ce a favorizat abandonul școlar și excluziunea socială”.

Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor Constanța  a spus că elevii trebuie să aibă dreptul la decontare totală a transportului/

„Conform deciziei CCR, elevii trebuie să aibă dreptul la decontare totală a transportului, iar din acest moment, orice discuție care se va duce în sfera unei forme de decontări parțiale va reprezenta o batjocură la adresa Constituției”.

Citiți și: USR vine cu o inițiativă legislativă pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor care studiază în alte localități decât cele de domiciliu