Elevii nu vor mai avea voie cu telefoane la școală. Decizia, luată de 1 decembrie 2023 chiar de premier!

S-a luat decizia ca elevii să nu mai aibă voie cu telefoane la școală. Cel care a dat ordinul este chiar primul-ministru din Noua Zeelandă.

01 dec. 2023, 16:48
Elevii nu vor mai avea voie cu telefoane la școală. Decizia, luată de 1 decembrie 2023 chiar de premier!

Fără telefoane la şcoală! Un conservator declarat, Christopher Luxon, premierul din Noua Zeelandă, a anunţat vineri, 1 decembrie, interzicerea telefoanelor mobile în şcolile din ţară.

Măsura este menită să combată scăderea ratei de alfabetizare, potrivit Deutsche Welle.

În urmă cu câţiva ani, şcolile din Noua Zeelandă aveau unele dintre cele mai bune rezultate din lume în materie de alfabetizare, dar abilităţile de citire şi de scriere ale tinerilor au scăzut până în punctul în care unii cercetători vorbesc despre o „criză a educaţiei”.

România Educată 2023. Tichetele educaţionale pentru rechizite, în valoare de 500 de lei, vor ajunge la beneficiari înainte de vacanţa de iarnă

Vom interzice telefoanele în şcolile de pe tot cuprinsul Noii Zeelande. Vrem ca elevii noştri să înveţe şi vrem ca profesorii noştri să predea”, a declarat prim-ministrul, care şi-a preluat funcţia în această săptămână.

Christopher Luxon a promis din campania electorală că va interzice telefoanele mobile în şcoli în cursul primelor 100 de zile de mandat.

Această politică este deja testată în SUA, Marea Britanie şi Franţa. Scopul unei astfel de măsuri este de a pune capăt comportamentelor perturbatoare şi de a-i încuraja pe elevi să se concentreze, după cum a precizat Luxon.

Cercetătorii de la asociaţia neozeelandeză Education Hub au avertizat încă de anul trecut cu privire la o „criză a alfabetizării”, constatând că peste o treime dintre tinerii de 15 ani din Noua Zeelandă abia ştiau să citească şi să scrie.

Fără telefoane, dar şi fără ţigări!

Noul premier din Noua Zeelandă a anunțat că vrea să renunțe la restricțiile în ceea ce privește comerțul cu țigări. Anunțul său a provocat numeroase reacții.

Legislația, introdusă în timpul precedentului Guvern, condus de Jacinda Ardern, ar fi interzis anul viitor vânzarea de țigări persoanelor născute după 2008. Pachetul legislativ reprezintă o premieră mondială și a devenit un model pentru alte țări, deși nu a intrat în vigoare.

Vacanţa de iarnă s-ar putea prelungi. Părinţii se opun, vor ca elevii să meargă la şcoală în ianuarie

Noul premier susține că are nevoie de banii din industria tutunului pentru a reduce taxele populației și anunță că ar putea amâna sau anula noile legi.

Experții în domeniul sănătății au criticat vehement această schimbare bruscă.

Suntem îngroziți și dezgustați… acesta este un pas incredibil de retrograd în ceea ce privește măsurile de sănătate absolut excelente și de top la nivel mondial”, a declarat pentru BBC Richard Edwards, cercetător în domeniul controlului tutunului și expert în sănătate publică la Universitatea din Otago.

Printre măsurile din pachetul legislativ sunt restricționarea numărului de comercianți de tutun și reducerea nivelului de nicotină din țigări. Cercetările au arătat că noile legi ar putea salva până la 5.000 de vieți în fiecare an.

Folosirea de telefoane mobile este în continuare interzisă în timpul orelor de curs, dar acum acestea și alte echipamente de comunicații electronice pot fi “preluate” de profesor și returnate părintelui sau elevului, potrivit legii Educației care intră în vigoare din 2 septembrie 2023. Elevii pot folosi telefoanele mobile doar în anumite “spații autorizate explicit prin regulamentul intern al școlii”, mai scrie în noua lege. În prezent, interdicția privind telefoanele mobile nu era trecută în legea Educației, ci doar în Regulamentul Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), dar nu se preciza faptul că profesorii pot prelua telefoanele dacă elevul încalcă regula.
În noua lege a Educației, elevilor din clasele primare, gimnaziu și liceu le este în continuare interzisă folosirea telefonului mobil în timpul orelor, așa cum se întâmpla și până acum prin ROFUIP. Interdicția este valabilă și pentru învățământul preșcolar, adică la grădiniță, potrivit legii.

Diferența este că interdicția a fost trecută acum și în legea Educației și prevede că profesorii pot “prelua” telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice. Acestea pot fi predate, după caz, părinților /tutorilor legali ai beneficiarilor primari minori sau elevilor, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Nu se specifică însă concret, în ce situații profesorul poate preda telefonul elevului și când îl poate preda părintelui, la sfârșitul orei sau zilei, de exemplu.

De asemenea, în noua lege se precizează și faptul că elevii pot folosi telefoanele mobile în scopuri educative, în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

În cazul elevilor de liceu, rămâne la decizia școlii, în ce condiții li se interzice folosirea telefoanelor mobile. Acest lucru trebuie prevăzut prin regulamentul intern.

Ce prevede noua lege a Educației
Articolul 106:

(4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

(5) În învățământul liceal, regulamentul intern al unității de învățământ poate interzice folosirea de către un elev a dispozitivelor menționate la alin. (3) în întreaga sau doar o parte din incinta unității de învățământ, precum și în timpul activităților care se desfășoară în afara acesteia.

(6) Prevederile alin. (4) și (5) nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească.

(7) Nerespectarea prevederilor alin. (4) și (5) poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevi conform regulamentului intern al unității de învățământ.

Ce scrie în ROFUIP despre telefonul mobil
În prezent, potrivit Regulamentului Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), folosirea telefoanelor mobile este interzisă în timpul orelor de curs, examenelor și concursurilor, însă în situații de urgență sau în scop educativ elevii le pot utiliza, cu acordul cadrului didactic. În ROFUIP se precizează și faptul că “pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ”.

Art. 186

(2) În timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepţie de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai la solicitarea cadrului didactic, în situaţia folosirii lor în procesul educativ. În situaţii de urgenţă, utilizarea telefonului mobil este permisă cu acordul
cadrului didactic. Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ.

În prezent, reglementarea privind interzicerea utilizării telefoanelor mobile este prevăzută prin ROFUIP la art. 186, alin 2, prin regulamentul intern al fiecărei unități de învățământ pentru toți elevii, și prin statului elevului, dar nu se specifică pe niveluri de învățământ.

(2) În timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepţie de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai la solicitarea cadrului didactic, în situaţia folosirii lor în procesul educativ. În situaţii de urgenţă, utilizarea telefonului mobil este permisă cu acordul cadrului didactic. Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ.