Elevii şi studenţii nu vor EXAMEN DE ADMITERE de anul acesta

Consiliul Național al Elevilor (CNE) şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) nu sunt de acord cu modificarea admiterii pentru acest an universitar. Ei au cerut Ministerului Educaţiei schimbarea ordinului care prevede introducerea examenului de admitere la facultate începând de anul acesta. Organizaţiile susţin că aplicarea acestei schimbări încalcă Legea Eudaţiei.

RomaniaTV.net
06 apr. 2012, 06:43
Elevii şi studenţii nu vor EXAMEN DE ADMITERE de anul acesta

Ministerul Educației Cercetării Tineretului și Sportului a modificat recent, printr-un Ordin al Ministrului regulile referitoare la admiterea la facultate. Consiliul Național al Elevilor (CNE) şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) consideră „inoportună” aplicarea acestei schimbări în sesiunile de admitere organizate în vara acestui an, întrucât se încalcă articolul 142 din Legea Educaţiei, dacă modificările impuse intră în vigoare imediat, în condițiile în care prima sesiune de admitere în majoritatea facultăților se desfășoară în luna iulie.

Potrivit Art. 142 din Legea Educației „(3) Condiţiile de admitere, inclusiv cifrele de şcolarizare trebuie fãcute publice în fiecare an, de cãtre universitate, cu cel puţin 6 luni înainte de susţinerea concursului de admitere”.

De asemenea, reprezentanţii CNE şi ANOSR, sunt de părere că aplicarea noilor reguli referitoare la admiterea în învățământul superior, începând cu anul curent, nu este deloc în folosul elevilor, întrucât duce la creşterea presiunilor exercitate asupra elevilor şi la o potenţială scădere a performanţelor lor.

Reprezentanții elevilor şi ai studenţilor susțin că aplicarea acestui Ordin începand cu generaţia admisă în clasa a 9-a în anul universitar 2012-2013, şi nicidecum retroactiv, asupra actualei generaţii de elevi.

În acest sens, organizaţiile solicită Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sporturilor (MECTS) respectarea Legii Educației și emiterea unei note informative către universităţi prin care să se clarifice momentul intrării în vigoare a respectivului O.M. în aşa fel încât, modificările implicite să nu se resimtă asupra actualei generaţii de elevi şi să se reducă impactul negativ resimţit de cei care sunt deja în pregătiri pentru Examenul de Bacalaureat din acest an.