Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX, a împlinit 47 de ani

Elisabeta Lipă, actualul preşedinte al Clubului Sportiv Dinamo, desemnată cea mai bună canotoare a secolului XX de către Federaţia internaţională de specialitate, a împlinit  miercuri vârsta de 47 de ani, relatează Agerpres.

RomaniaTV.net
26 oct. 2011, 07:51
Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX, a împlinit 47 de ani

Elisabeta Lipă  s-a născut pe 26 octombrie 1964 în localitatea Siret, din judeţul Suceava. A debutat la Jocurile Olimpice pe când avea doar 19 ani, cu ocazia ediţiei de la Los Angeles (Statele Unite), unde a reuşit să câştige prima sa medalie de aur, la dublu vâsle. În 20 de ani de carieră sportivă, actualul chestor de poliţie a cucerit în total opt medalii olimpice, între care cinci de aur, la care se adaugă cele 13 medalii (1 de aur, 10 de argint şi 2 de bronz) obţinute la Campionatele Mondiale.
Elisabeta Lipă are în palmares 25 de titluri de campioană naţională, fiind port-drapelul delegaţiei României la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000) şi Atena (2004).
Toate aceste rezultate extraordinare i-au fost recunoscute şi de către Federaţia Internaţională de Canotaj Academic, care i-a atribuit în anul 2000 titlul de „Canotoarea Secolului XX”. De asemenea, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a decorat-o cu „Colanul de Aur” pentru cariera sa de excepţie.
„Sportul este viaţa mea. Prin sport, eu m-am realizat. Sportul m-a format, sportul m-a educat, sportul mi-a dat ceea ce am şi ceea ce sunt la ora actuală”, declara în urmă cu câţiva ani multipla campioană.
Elisabeta Lipă a absolvit cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport şi pe cele ale Colegiului Naţional de Apărare, specializându-se în managementul activităţilor sportive şi dreptului muncii. În anul 2009, a obţinut titlul de Doctor în educaţie fizică şi sport. Este căsătorită şi are un copil.