Elon Musk vrea să construiască un oraş de 1 milion de locuitori pe Marte

Elon Musk și-a așternut viziunea de colonizare a planetei Marte pe hârtie, sub titlul "Making Humanity a Multi-Planetary Species" (Transformând omenirea într-o specie multiplanetară) iar planurile sale sunt extrem de ambițioase, mergând până la construcția unui oraș marțian care să poată adăposti 1 milion de locuitori, conform unui material publicat de SPACE.com.
Iulian Tudor
16 iun. 2017, 08:19
Elon Musk vrea să construiască un oraş de 1 milion de locuitori pe Marte

„În viziunea mea, publicarea acestui plan reprezintă atât o oportunitate pentru comunitatea de visători la cucerirea spațiului de a lua contact direct cu proiectele SpaceX susținute de toate datele disponibile, iar peste timp va rămâne și o valoroasă referință de arhivă pentru studii și proiecte viitoare”, conform redactorului șef al publicației New Space, Scott Hubbard.

Viziunea lui Musk despre o planetă Marte locuită de oameni se bazează pe un combo rachetă-navetă spațială conceput de SpaceX sub denumirea Interplanetary Transport System (ITS). Atât racheta cât și naveta vor fi echipate cu noile motoare Raptor, aflate încă în faza de dezvoltare, motoare despre care Elon Musk susține că vor fi de aproximativ trei ori mai puternice decât motoarele Merlin care propulsează rachetele Falcon 9 aparținând SpaceX.

Citește și Elon Musk vrea să mărească performanţele creierului uman pentru a ţine pasul cu inteligenţa artificială

Racheta portantă a sistemului ITS va fi propulsată de nu mai puțin de 42 (!) motoare Raptor și se va impune astfel, de departe, drept cea mai puternică rachetă din istoria explorărilor spațiale. O astfel de rachetă va putea transporta în spațiu o încărcătură maximă de 330 de tone și până la 600 de tone într-o variantă ulterioară, îmbunătățită. Spre comparație, celebra racheta Saturn V, aparținând NASA, care i-a propulsat pe primii astronauți spre Lună, nu putea ridica de la sol „decât” 150 de tone.

Rachetele din cadrul sistemului de transport ITS vor avea doar rolul de a transporta naveta ITS pe orbita circumterestră, de unde își va începe drumul spre Planeta Roșie. După ce își vor încheia misiunea, aproximativ 20 de minute mai târziu, rachetele vor ateriza controlat, la punct fix. Iar atunci când spune că aterizarea va fi la „punct fix”, Musk nu exagerează deloc. Bazându-se pe îmbunătățirea performanțelor privind recuperarea primelor trepte ale rachetelor Falcon 9, Musk susține că puternica rachetă ITS va putea să aterizeze direct pe rampa de lansare de unde a pornit în misiune.

O altă calitate extraordinară a rachetelor ITS va fi timpul foarte îndelungat de operare. Fiecare astfel de rachetă va putea efectua cel puțin 1.000 de misiuni. Rachetele vor transporta mai multe navete și rezervoare de combustibil pe orbita circumterestră. Aceste navete vor rămâne pe orbită până când Terra se va alinia corespunzător cu planeta Marte, pentru o durată cât mai scurtă a călătoriei (aliniere care se produce o dată la 26 de luni) și apoi vor pleca toate spre destinație.

Viziunea lui Musk anunță o flotilă de cel puțin 1.000 de navete spațiale ITS, fiecare cu un echipaj de 100 de oameni, care va părăsi orbita Pământului la fiecare 26 de luni. Astfel, am putea ca în interval de timp de 50 până la 100 de ani să transportăm 1 milion de oameni pe Marte.

Navetele nu vor rămâne pe orbita lui Marte. După ce vor transporta echipajele de coloniști, acestea se vor întoarce pe Pământ. Propulsia unei navete ITS va fi asigurată de un cluster de 9 motoare Raptor, iar combustibilul pe bază de metan folosit pentru drumul de întoarcere va fi produs chiar pe Marte. Fiecare astfel de navetă va putea efectua între 12 și 15 misiuni în spațiu înainte de a fi scoasă din folosință.

Reutilizarea elementelor ITS reprezintă cheia rentabilizării procesului de colonizare a planetei Marte. Caracterul reutilizabil al rachetelor portante și al navetelor, alături de alte măsuri — precum alimentarea cu combustibili a navetelor direct pe orbita terestră și apoi realimentarea lor pentru drumul înapoi cu combustibili produși pe Marte — ar putea reduce costul de călătorie pentru un singur colonist până la aproximativ 200.000 de dolari (față de costurile estimate la 10 miliarde de dolari pentru un singur astronaut dacă sunt folosite sistemele convenționale de zbor cosmic).

În timp, costurile unei călătorii spre Marte pentru un astronaut ar putea scădea până la 100.000 de dolari, conform lui Musk. Reducerea costurilor va fi un factor-cheie în instalarea unei colonii pe Marte, a insistat antreprenorul. „Nu se poate crea o civilizație de sine stătătoare pe Marte, dacă prețul biletului costă 10 miliarde de dolari de persoană”.

„Finanțarea acestui efort va fi o provocare” și vor fi necesare parteneriate public-privat pentru a face posibil acest lucru, a spus Musk. „Pe măsură ce arătăm că acest vis nu este doar un vis, ci poate fi făcut să devină real, sprijinul va deveni cu timpul un bulgăre de zăpadă”, a afirmat antreprenorul, adăugând că va folosi și „active personale”, pentru a ajuta la finanțarea proiectului. Averea sa netă este în prezent de aproximativ 8,6 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Bloomberg.

Conform lui Musk, dacă totul va merge bine, primele navete ITS cu coloniști ar putea porni spre Marte în aproximativ 10 ani. Însă succesul este departe de a fi garantat. „Nu avem cum să nu recunoaștem că există un nivel uriaș de risc. Iar prețul nu va fi deloc modest. Există posibilitatea unui eșec, dar vom face tot ce ne va sta în putință să reușim”, a subliniat vizionarul CEO al companiei SpaceX.

Iar scurta, dar plina de evenimente, istorie a companiei SpaceX demonstrează că până și cele mai mici șanse de reușită pot fi exploatate cu succes. „Cred că avem poate 10% șanse de succes de a face ceea ce ne-am propus — chiar și de a lansa o singură rachetă pe orbită, ca să nu mai vorbesc de a ajunge mai departe de atât și de a lua în serios proiectul Marte”, susținea Elon Musk în 2002, pe când punea bazele companiei SpaceX.

Citește și Doi turişti spaţiali ar putea călători în jurul Lunii, în 2018, cu ajutorul SpaceX şi NASA

Miliardarul născut în Africa de Sud, care este și directorul general al producătorului de automobile electrice Tesla Motors Inc., a fondat Space Exploration Technologies Corp în 2002, cu obiectivul de a trimite oameni pe alte planete. SpaceX construiește rachete la sediul său din Hawthorne, California. Compania câștigă bani din contractele de lansare a sateliților comerciali precum și din misiuni de zbor pentru NASA și armata SUA.

Musk nu este singurul care și-a propus să ajungă pe Marte, dar calendarul său este mult mai ambițios. Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) are propriul program, numit ”Journey to Mars”, ce prevede trimiterea de astronauți americani pe Planeta Roșie în anii 2030. Lockheed Martin Corp are un contract cu NASA pentru a construi Orion, o capsulă spațială pentru misiuni dincolo de orbita circumterestră.

Ca răspuns la prezentarea lui Musk, NASA a spus că salută pe oricine lucrează pentru a face din călătoria pe Marte o realitate. „Această călătorie va necesita cele mai bune și mai strălucite minți din cadrul guvernului și industriei și faptul că Marte este un subiect major de discuție este foarte încurajator”, a afirmat NASA într-un comunicat.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Record de participare în diaspora: aproape 228.000 de votanți. Update
Capital.ro
Anunț despre Elena Udrea. Ce se întâmplă cu fostul ministru în închisoare. A fost aprobată deja...
Playtech.ro
Amenzi de 1.500 de lei pentru șoferii care țin geamul deschis la mașină. De ce se sancționează gestul?
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Gigi Becali, inadvertențe pe bandă rulantă legate de accidentul în care a făcut praf o mașină cu limuzina de jumătate de milion de euro
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Scapă de dependența de telefon. Secrete pentru a te elibera
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. A fost cel mai mare nume al țării. A reușit să scrie istorie pe tot globul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
3.000 de lei pentru fiecare familie. Actele trebuie depuse imediat la primărie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră la nivel național: un oraș din România va avea o pădure-parc imensă