Emil Boc, după ce CCR a admis sesizarea PSD: „Şi-a depăşit atribuţiile. Se amestecă în politică”

Emil Boc a declarat că judecătorii CCR şi-au depăşit atribuţiile. Primarul din Cluj-Napoca susţine că aceştia "judecă conflicte politice în loc să soluţioneze conflicte juridice de natură constituţională". Declaraţiile fostului premier vin ca reacţia după ce Curtea Constituţională a decis, luni, că există un conflict de natură constituţională între preşedinte şi Parlament.
Romania TV
25 feb. 2020, 06:13
Emil Boc, după ce CCR a admis sesizarea PSD:

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Emil Boc a menţionat că „majorităţile politice se verifică şi se realizează prin vot în Parlament, nu prin declaraţii politice”.

„Curtea Constituţională şi-a depăşit atribuţiile şi judecă conflicte politice în loc să soluţioneze conflicte juridice de natură constituţională. Spre deosebire de CCR, Tribunalul Constituţional din Germania nu se amestecă în politică şi nu soluţionează conflicte politice. Prin nominalizarea lui Ludovic Orban de către preşedintele României ca şi premier desemnat nu s-a creat un conflict juridic de natură constituţională. Nu există un conflict juridic între Parlament şi preşedinte. Preşedintele României, potrivit prerogativelor constituţionale expres menţionate în art 103 alin 1 din Constituţie, a desemnat un candidat la funcţia de prim-ministru. Majorităţile politice se verifică şi se realizează prin vot în Parlament, nu prin declaraţii politice”, a scris Emil Boc.

Citeşte şi: Preşedintele CCR explică decizia în cazul Orban: Nu este normal să pui un premier doar ca să pice

În schimb, fostul premier afirmă că nu ne aflăm într-un blocaj constituţional, iar Parlamentul este obligat să dea un vot pozitiv sau negativ Guvernului.

„Suntem într-un conflict politic determinat de boicotarea de către PSD a votului în Parlament cu privire la Guvern. Situaţia conflictuală poate fi înlăturată imediat prin derularea în Parlament a şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului cu privire la votul de încredere asupra Guvernului. Curtea şi aici greşeste fundamental în condiţiile în care Parlamentul acordă sau nu votul de încredere programului de guvernare şi listei membrilor Guvernului, nu premierului desemnat”, a explicat fostul premier.

Emil Boc crede că a fost stabilit un precedent extrem de periculos atunci când Curtea Constituţională, care este „gardianul Constituţiei” într-un stat de drept, îşi depăşeşte atribuţiile, încalcă Legea fundamentală şi se amestecă părtinitor în jocul politic.

„Conflictele politice, în orice democraţie, se soluţionează prin mijloace politice. Până la urmă, actorii politici răspund în faţa electoratului pentru acţiunile sau inacţiunile lor, nu persoanele numite de către actorii politici”, a menţionat Boc.

Citeşte şi: Emil Boc s-a împrumutat 50.000 de lei pentru campania electorală

Primarul Clujului a dat exemplul Germaniei, unde, conform legii fundamentale, se pot organiza alegeri anticipate dacă dacă o moţiune de încredere solicitată de către Cancelarul Federal este respinsă de către majoritatea membrilor din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei.

„În aceste condiţii, preşedintele Germaniei, la propunerea Cancelarului, poate dizolva Bundestagul şi provoca alegeri anticipate. În anul 2005, cancelarul Schroder, care a dorit în mod explicit organizarea de alegeri anticipate în Germania, a solicitat un vot de încredere Bundestagului şi a cerut în mod expres parlamentarilor din propriul partid să nu susţină moţiunea de încredere pentru ca aceasta să fie respinsă şi, în consecinţă, să se întrunească acea condiţie constituţională pentru a se putea ajunge la alegeri anticipate. În consecinţă, moţiunea de încredere solicitată de cancelar a fost respinsă, cu sprijinul parlamentarilor din partidul cancelarului”, a precizat Emil Boc.

Boc a amintit că opoziţia germană din Bundestag a atacat la Tribunalul Constituţional hotărârea Bundestagului de a respinge a moţiunea de încredere, invocând faptul că, în mod deliberat, cancelarul a utilizat prevederea constituţională pentru a se ajunge la alegeri anticipate, contrar spiritului şi textului Constituţiei Germaniei.

„Tribunalul Constituţional din Germania a respins sesizarea opoziţiei şi a considerat că nu este de competenţa ei să judece conflictele politice. Textul Constituţiei, spune Tribunalul Constituţional din Germania, a fost respectat. În România, într-o situaţie politică asemănătoare ca problematică cu cea din Germania anului 2005, CCR sfidează textul Constituţiei noastre, îşi abandonează rolul de gardian al Constitutiei şi se amestecă în jocul politic intern, fapt absolut inacceptabil într-o democraţie”, a conchis Emil Boc.

Curtea Constituţională a stabilit, luni, că există conflict juridic de natură constituţională între Preşedinţie şi Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcţia de premier de către şeful statului Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: NU voi desemna un premier PSD, NU vom avea guvern de uniune naţională

DailyBusiness
Compania de stat în care angajații sunt plătiți regește. Șefii încasează lunar 10.000 de euro, iar membrii CA primesc 14.500 de lei pentru fiecare ședință la care participă
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Cine este bărbatul mort în accidentul horror de pe Centura Bucureştiului. Ionuţ avea 30 de ani şi juca fotbal la o echipă din Teleorman
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Anunțul oficial al autorităților. Plata se face exclusiv cu card bancar
Playtech.ro
Unde scad brusc temperaturile chiar de azi? Canicula, înlocuită de frig şi vijelii în următoarele ore. Este cod roşu de vreme rea
DailyBusiness
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
Adevarul
Piața imobiliară, în fierbere: apartamentele cu 3 camere din București se apropie de 200.000 de euro. Cu cât se scumpesc în alte mari orașe
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Flota Rusă se retrage. Sevastopol, aproape gol!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Anda a fost găsită moartă într-o casă cuprinsă de flăcări, în Mureș. Tânăra ar fi fost ucisă înainte de incendiu
Cancan.ro
Nicușor Dan, surprins în pijamale pe stradă, în miezul zilei. Imaginile care s-au viralizat
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Se schimbă banii de la 1 ianuarie. Decizia luată de Parlamentul European azi, 8 iulie. Moneda națională NU va mai exista
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
ANM a emis noi alerte de ploi torențiale. CÂT DUREAZĂ URGIA
MediaFlux
Pensii mai mici cu 550 lei. Lista românilor care primesc mai puțini bani, începând cu luna august
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un lot din drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu face un pas înainte! Cine sunt constructorii interesați