Emil Boc vrea ca tinerii să poată vota la alegerile locale și regionale din Europa de la 16 ani

Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca vrea ca tinerii să poată vota de la vârsta de 16 ani la alegerile locale și regionale din Europa. El a susținut această idee, luni, la o ședință organizată de Comitetul European al Regiunilor, care a avut loc la Brno, în Cehia.

04 oct. 2022, 11:24
Emil Boc vrea ca tinerii să poată vota la alegerile locale și regionale din Europa de la 16 ani

Emil Boc susține reducerea vârstei de vot la 16 ani pentru alegerile locale și regionale din Europa

„Am susținut azi, cu ocazia dezbaterii documentului „Viitorul politicii de tineret în Uniunea Europeană. Reflecții privind politica de tineret și integrarea aspectelor legate de tineret în contextul Anului European al Tineretului 2022”, nevoia de a recomanda tuturor statelor din Uniunea Europeană să modifice legislația electorală în direcția stabilirii vârstei de 16 pentru votul în alegerile locale și regionale. Această măsură trebuie să fie completată cu încurajarea tinerilor de a participa la viața publică și cu alegerea lor în funcții publice reprezentative”, anunță Emil Boc într-o postare pe Facebook.

Emil Boc a dezvăluit că ideea lui a fost adoptată de Comisia pentru politica socială, educație, ocuparea forței de muncă, cercetare și cultură a Comitetului European al Regiunilor.

Liberalul a fost ales, săptămâna trecută, președinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE (COTER) a Comitetului European al Regiunilor. Mandatul său va dura doi ani și jumătate. Comitetul European al Regiunilor (CoR) este un organism consultativ al UE, format din reprezentanți ai celor 27 de state membre, aleși la nivel local și regional.

Prin intermediul CoR, aceștia își pot exprima în mod direct opiniile cu privire la legislația UE care are impact asupra regiunilor și orașelor.

Ce țări din UE permit tinerilor de sub 18 ani să voteze la alegeri

Doar Austria, urmată de Malta și Belgia permit tinerilor de 16 și 17 ani să voteze la alegerile pentru Parlamentul European. De asemenea, doar Austria și Grecia dau voie tinerilor de 17 ani să voteze și la alegerile naționale. Alegerile de la diferite niveluri (local, regional și național) respectă reguli electorale diferite.

De-a lungul timpului, vârsta de vot a tot scăzut. UE dorește ca tinerii să fie implicați cât mai mult posibil în alegeri. În martie 2022, Parlamentul European a ajuns la un compromis privind alegerile europene, care prevede reducerea vârstei de vot la 16 ani pentru toate statele membre ale UE, cu excepția cazului în care acestea decid altfel.

Citește și Se modifică vârsta de votare. Românii ar putea vota de la 16 ani la alegerile locale și parlamentare

Citește și COD RUTIER 2022. Cum să obţii permis de conducere la 16 ani şi de la ce vârstă poţi urca pe scuter