Epava are 35 de metri, iar încărcătura sa era compusă din 6.000 de amfore. A fost descoperită la o adâncime de aproximativ 60 metri pe fundul mării de pe coasta Kefaloniei, în largul coastei de vest a Greciei.

Descoperirea nu ar fi fost făcută nici azi dacă nu s-ar fi folosit inteligența artificială și tehnici de procesare a imaginilor.

George Ferentinos, de la Universitatea din Patras, este de părere că „Marfa cu amfore, vizibilă pe malul mării, se află într-o stare foarte bună de conservare, iar naufragiul are potențialul de a oferi o mulțime de informații despre rutele de transport maritim, tranzacționarea, arhivarea carenei de amfore și construcția navei în perioada relevantă”.

În general, navele din acea perioadă aveau o lungime de circa 15 metri, aceasta având 30 de metri.

Nu se știe încă ce se va face cu epava. Ferentinos a declarat că extragerea epavei este „o muncă foarte dificilă și costisitoare”. O etapă importantă va fi recuperarea amforelor pentru a afla dacă au fost umplute cu vin, ulei de măsline, nuci, grâu sau orz.

 

Citește și:

Premieră istorică, primul tren de marfă care trece pe sub Strâmtoarea Bosfor. Are 850 de metri, vine din China şi va ajunge la Londra