EPILAREA DEFINITIVĂ: Periculoasă pentru sănătate sau nu? Vezi recomandările medicului

Visul oricărei femei este să scape definitiv de părul nedorit de pe corp. Dacă s-ar putea, cât mai repede, cu riscuri cât mai puţine şi cu investiţii minime. Vestea bună este că acest lucru se poate realiza, iar rezultatele pot fi mai mult decât mulţumitoare.
Romania TV
27 mart. 2013, 07:04
EPILAREA DEFINITIVĂ: Periculoasă pentru sănătate sau nu? Vezi recomandările medicului

Disperate să scape de părul nedorit de pe corp, tot mai multe femei aleg să apeleze la epilarea definitivă. Părerile despre eficienţa acestui tratament sunt împărţite. Există voci care spun că procedura de epilare definitivă nu este tocmai permanentă, însă există şi vocile specialiştilor care spun că dacă tratamentul este aplicat corect, atunci pacientul o să scape definitiv de pilozitate.

Epilarea definitivă este definivă, aşa cum îi spune şi numele. Există şi cazuri de pacienţi care au dezvoltat foliculi piloşi în zona tratată după 7-8 ani de la intervenţie. Însă aceste situaţii sunt rare. Există zone prost tratate sau insuficient tratate şi atunci părul creşte din nou sau mult mai subţire decât părul iniţial, dar acest lucru ţine de aparatul care se foloseşte mai mult decât de tehnică. Dacă tratamentul se face corect şi toti factorii care ţin de o epilare definitivă sunt corecţi, atunci rezultatele sunt corespunzătoare. Un folicul de păr distrus este distrus, nu se mai reface”, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET medicul dermatolog Sebastian Pop.

Dincolo de tehnologia folosită şi de experienţa specialistului care face tratamentul, este necesar să se ţină seama şi de moştenirea genetică a pacientului. Astfel, pacienţii cu pielea de tip mediteranean sau persan, care sunt diferiţi de pacienţii din România, de exemplu, pot avea surpriza neplăcută ca părul să revină după o anumită perioadă de la tratament.

CITEŞTE ŞI: Mituri despre epilare: Ce este sau nu adevărat despre ritualul de înfrumuseţare

Persoanele care au dereglări hormonale şi care vor să apeleze la epilarea definitvă este bine să facă o vizită la medic înainte. „În acest caz, o consultaţie endocrinologică este bine venită, pentru că altfel, tratamentul de epilare definitivă este degeaba. Persoanele cu dereglări hormonale pot apela la epilare definitivă, însă rezultatele sunt mai proaste, pentru că dacă exista un stimul puternic pentru ca foliculii de păr să se dezvolte mai intens decât la alte persoane, atunci trebuie eliminat stimulul acesta”, a precizat medicul.

Metode de epilare definitivă: IPL şi laser

Cele mai cunoscute metode de îndepărtate a firelor de păr sunt IPL (lumina intens pulsată) şi laser. Teoretic, metoda cu laser este mai eficientă decât cea cu IPL, însă un bun specialist poate să genereze rezultate foarte bune cu oricare din cele două.

„Diferenţa dintre IPL şi laser este de lumină. Lumina ori este coerentă (laser), care merge într-o singură direcţie şi are o singură lungime de undă, care este absorbită de un singur pigment, ori lumina are un spectru mai larg (IPL) şi este absorbită de mai mulţi pigmenţi. În cazul IPL, rezultatul este un pic diminuat faţă de laser, dar dacă specialistul ştie să folosească aparatul, atunci rezultatelor pot fi bune”, a mai explicat medicul dermatolog.

Este foarte important ca pentru fiecare pacient să se aplice un tratament personalizat, pentru că pentru tipuri de piele diferite se aplică setări diferite.

Epilarea definitivă la medicul dermatolog sau la salonul de cosmetică?

Multe femei au probleme în a alege locul în care este cel mai bine să se epileze definitiv: cabinetul medicului sau la cosmetică. Pentru a face cea mai bună alegere, trebuie să se ţină cont de următoarele recomandări. Aparatul cu care se face epilarea este foarte important. Un aparat scump garantează rezultate bune, pe când unul cumpărat din supermarket poate să creeze neplăceri. În plus, persoana care face procedura, medic sau cosmetician, trebuie să ştie foarte bine să folosească aparatul.

„Recomand epilarea la medic sau la un specialist care ştie ce aparat trebuie folosit pentru epilarea definitivă. Un aparat cu o anumită putere şi anumite date tehnice înseamnă rezultate bune. Există aparate de 2.000 de euro, de 200 de euro, pe care le cumperi din supermaket, şi aparate de 100.000 de euro”, a mai spus Sebastian Pop.

Ce reacţii adverse pot apărea

Ca orice intervenţie, tratmentele cu IPL şi laser pot lăsa urme pe piele, însă nu există motive de îngrijorare. „Nu există tratament fără reacţii adverse, pentru că dacă nu există aceste reacţii, nu există nici rezultate. În urma intervenţiilor IPL sau lase pot apărea tulburări de pigmentare, roşeaţă, umflături, vezicule ca după arsuri sau chiar arsuri. Nu este o problemă că se întâmplă, însă ce faci când se întâmplă? Din această cauza eu cred că tratamentele trebuie supervizate de un medic”, a declarat acesta.

Unul dintre miturile cele mai des vehiculate este acela că tratamentul cu laser poate să provoace cancer. În această privinţă, Sebastian Pop a dat asigurări că nu există acest risc asupra organismului şi a explicat de ce: „Impulsurile nu sunt absorbite decât de pigmeţii de la suprafaţa pielii. Lumina nu trece mai mult de un milimetru-doi milimetri de la suprafaţa pielii”.

În funcţie de client, şedintele de epilare se fac la distanţă de 8-10 săptămâni. De aceea, un tratament de epilare definitivă se poate întinde chiar şi pe doi ani.

Pe tot timpul tratamentului, este foarte important ca pielea să fie hidratată, să fie folosită cremă pentru protecţie solarp şi să nu se apeleze la epilarea prin smulgere.

Cine nu ar trebuie să apeleze la epilarea definitivă

Nu este indicat ca femeile însărcinate şi persoanele care se expun la soare, fără cremă de protecţie solară, să apeleze la epilarea definitivă.

Epilarea definitivă la bărbaţi

Epilarea definitivă cu IPL şi laser funcţionează la fel de bine şi la bărbaţi, ca la femei. Pentru majoritatea bărbaţilor, zonele în care vor să elimine părul sunt mai mari decât la femei: spate, piept sau picioare. Sper fericirea lor, spre deosebire de femei, procedura durează mai puţin.

„La un bărbat, numarul de şedinţe este mai mic decât la femei. Şedinţele sunt cu atât mai puţine, cu cât firul de păr este mai negru şi mai gros şi pielea mai albă. Dacă rădăcina este mai adâncă în piele, atunci este mai greu să pătrundă lumina, de asta este important ca cel care vine la tratament să se radă înainte de tratament, pentru ca la nivelul pielii să existe o zonă de trecere în care lumina să fie absorbită în piele”, a mai explicat Sebastian Pop.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
De ce se oprește telefonul fără motiv, chiar dacă are baterie. Ce se întâmplă cu dispozitivul tău, de fapt
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Premieră la alegerile prezidențiale 2025. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în România la alegerile în două tururi: “Cifre istorice”
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Serialul pe care toată lumea îl aștepta. Netflix îl aduce în mai
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Decizia luată de Victor Ponta după ce a ieșit pe locul 4 la alegerile prezidențiale.
MediaFlux
Criză majoră la vârful PSD: Se cere plecarea lui Ciolacu și a întregii echipe din conducere. Cine i-ar lua locul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica