Episod de iarnă severă în România. Ce trebuie să scrie pe cauciucurile mașinii pentru a nu fi amendat când circuli pe drumuri înzăpezite

Episod de iarnă severă în România. Ninge viscolit de ore bune în jumătatea sudică, dar și în zona montană. În orele următoare, ninsorile se vor extinde și vor fi și mai intense. Pe mai multe drumuri se circulă cu restricții în condiții de iarnă.

29 ian. 2023, 08:53
Episod de iarnă severă în România. Ce trebuie să scrie pe cauciucurile mașinii pentru a nu fi amendat când circuli pe drumuri înzăpezite

Ninge viscolit în mai multe zone din țară, iar veștile meteorologilor nu sunt deloc bune. Dacă plănuiți să plecați la drum este indicat să aveți montate pe mașini cauciucurile de iarnă.

Ninsorile se vor extinde. Meteorologii ANM au emis un cod portocaliu de ninsori puternice și viscol pentru cinci județe. Se va depune strat de zăpadă consistent.

”În județele Vrancea, Buzău și în zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița și Argeș va ninge abundent (35…50 l/mp) și se va depune strat de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h și vor fi perioade în care va fi viscol și vizibilitate scăzută”, a transmis ANM.

De asemenea, meteorologii ANM au actualizat AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 27 ianuarie, ora 10 – 29 ianuarie, ora 10, când sunt așteptate cantități însemnate de precipitații sub formă de ploaie și ninsori, viscol și intensificări ale vântului.

”În Dobrogea, Muntenia, Carpații Meridionali și local în Moldova, sud-estul Transilvaniei și în Carpații Orientali vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor acumula în general 25…40 l/mp.

În sud-estul Transilvaniei va ninge, iar în zonele joase de relief din Muntenia și Moldova, la început vor fi precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, apoi treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. În Dobrogea pe parcursul zilei de vineri vor fi mai ales ploi, în transformare din noaptea de vineri spre sâmbătă în lapoviță și ninsoare. În aceste zone, local și temporar, vor fi și intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, viscolind ninsoarea.

În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent și vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50…70 km/h) și vizibilitate scăzută. Local și temporar vor mai fi ninsori în Oltenia și în restul Transilvaniei”, potrivit ANM.

Ninge abundent pe mai multe drumuri, iar polițiștii le recomandă șoferilor să adapteze viteza la condițiile de drum, să mărească distanţa de siguranţă în mers, când rulează pe un carosabil umed sau alunecos, să nu se angajeze în efectuarea unor manevre periculoase când vizibilitatea este redusă din cauza viscolului, să-și echipeze autovehiculul cu anvelope de iarnă dacă își planifică deplasările în zone unde suprafața de rulare este acoperită de gheață, zăpadă sau polei și să se intereseze în prealabil de starea drumurilor și de condițiile meteorologice.

Citește și: COD RUTIER 2023. Amendă de 3000 de lei chiar dacă ai cauciucuri de iarnă. Ce nu trebuie să lipsească din maşină când ninge

Când trebuie să schimbi caucicurile de iarnă ca să nu iei amendă și ce trebuie să scrie pe ele

În legislaţia din România nu este prevăzută o dată clară de la care cauciucurile de iarnă să fie obligatorii. Pe de altă parte, pentru perioada rece în care temperaturile scad mult şi apar ninsorile, anvelopele marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow) sunt recomandate şi vă scapă de amenzi, explică reprezentanții RAR.

”NU există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri și că TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, a transmis RAR.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.

Registrul Auto Român precizează că denumirea “all seasons” este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislația națională a României. Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripționat cu literele M şi S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplinește cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră națională.

Inspectorii RAR le recomandă şoferilor ca, înainte de a monta anvelopele, să verifice anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. „Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură”.

Pentru lipsa cauciucurilor de iarnă, în condițiile specificate în lege, şoferii pot primi amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.