Erdogan critică dur declarațiile lui Joe Biden la adresa liderului rus: „Inacceptabile. Domnul Putin a dat un răspuns foarte, foarte inteligent și elegant”

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a avut o primă reacție vizavi de declarațiile lui Joe Biden despre Vladimir Putin, despre care a spus că este un "criminal".

19 mart. 2021, 17:02
Erdogan critică dur declarațiile lui Joe Biden la adresa liderului rus: „Inacceptabile. Domnul Putin a dat un răspuns foarte, foarte inteligent și elegant”

Erogan a declarat că declarațiile făcute de liderul SUA sunt inacceptabile și nepotrivite pentru un președinte american, transmite Reuters.

Într-un interviu difuzat miercuri, Biden a răspuns pozitiv atunci când a fost întrebat dacă îl consideră pe liderul de la Kremlin un criminal. Ulterior, Putin a răpuns că „cine zice, acela e”.

„Declarațiile domnului Biden despre domnul Putin nu sunt potrivite pentru un președinte, iar ca un președinte să iasă public și să facă asemenea declarații contra președintelui unei țări ca Rusia este cu adevărat inacceptabil, nu ceva ce poate fi tolerat”, a spus Erdogan presei, la Istanbul.

”În opinia mea, domnul Putin a făcut ceea ce era necesar prin oferirea unui răspuns foarte, foarte inteligent și elegant”, a adăugat președintele turc.

Legăturile dintre Ankara și Washington, altfel aliați NATO, s-au tensionat în ultimii ani, printre motive fiind modul cum tratează drepturile fundamentale Turcia, achiziția de sisteme militare rusești și diferențele de abordare din Siria.

Erdogan, care a avut o relație apropiată cu Donald Trump, nu vorbit cu Biden de când acesta s-a instalat la Casa Albă, în ianuarie.

Joe Biden îl consideră pe Vladimir Putin un „criminal” şi ameninţă: „Veţi vedea curând preţul pe care-l va plăti”

Preşedintele american Joe Biden declară că omologul său rus Vladimir Putin este ”un criminal” şi îl ameninţă că ”va suporta consecinţele”, într-un interviu difuzat miercuri de postul ABC News.

Întrebat de jurnalistul ABC dacă el consideră că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ”este un criminal”, Joe Biden este de acord şi răspunde ”da, aşa cred”. ”Veţi vedea în curând preţul pe care-l va plăti”, ameninţă preşedintele Statelor Unite.

Biden declară, pe tema amestecului în alegerile americane ale Moscovei – care potrivit unui nou raport al autorităţilor americane s-a repetat în 2020 – că Putin ”va suporta consecinţele”. ”Am purtat o conversaţie lungă, el şi cu mine, îl cunosc destul de bine”, declară liderul democrat american, care afişează o fermitate mai mare faţă de liderul de la Kremlin decât predecesorul său republican Donald Trump.

Rusia şi-a rechemat de urgenţă ambasadorul de la Washington

Rusia a anunţat miercuri că şi-a rechemat ambasadorul în SUA pentru consultări, dând în acelaşi timp asigurări că vrea să evite „degradarea ireversibilă” a relaţiilor cu Washingtonul, care se află „într-o stare dificilă” de ani de zile.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Afacerilor Externe, ambasadorul Anatoli Antonov a fost rechemat la Moscova „pentru consultări în scopul de a stabili ce trebuie făcut şi în ce direcţie să se meargă în privinţa relaţiilor cu SUA”. Decizia a fost anunţată după ce preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că omologul său Vladimir Putin „va plăti un preţ” pentru amestecul său în alegerile din SUA.

Biden a făcut aceste declaraţii după ce un raport al serviciilor de informaţii a confirmat marţi acuzaţiile mai vechi potrivit cărora Putin s-a aflat în spatele ingerinţei în alegerile din SUA, despre care Rusia a afirmat de la început că sunt lipsite de fundament.

Aceste afirmaţii au fost denunţate la Moscova ca un ”atac” împotriva Rusiei şi ”insultă” împotriva poporului rus. „Pentru noi, esenţialul este să stabilim care pot fi mijloacele de rectificare a relaţiilor ruso-americane, care sunt într-un stadiu dificil şi pe care Washingtonul le-a adus într-un impas în ultimii ani„, a continuat diplomaţia rusă, într/un comunicat postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.