Erdogan propune un referendum cu privire la portul vălului islamic în Turcia: ”Să decidă poporul”

Vălul islamic generează dezbateri aprinse în Turcia. Recep Tayyip Erdogan propune un referendum cu privire la portul vălului în instituțiile publice.

22 oct. 2022, 20:17
Erdogan propune un referendum cu privire la portul vălului islamic în Turcia: ”Să decidă poporul”

Președintele Turciei a propus sâmbătă, un referendum menit să schimbe legea privind portul vălului islamic în aparatul public, în şcoli şi universităţi, relatează AFP.

Citește și Putin a ajuns bătaia de joc a lui Erdogan! Președintele turc l-a lăsat să aștepte minute bune în timp ce el juca ping-pong cu președintele Kazahstanului

Această propunere a fost făcută de Recep Tayyip Erdogan în cadrul unui discurs televizat, în timp ce se adresa liderului principalului partid de opoziţie, Kemal Kilicdaroglu, cel care a propus deja o lege pentru garantarea dreptului femeilor de a purta vălul în aparatul de stat.

„Dacă ai curaj, vino, să supunem acest lucru la referendum (…). Să decidă poporul”, a spus Erdogan.

În ultima vreme, dezbaterile privind portul vălului islamic s-au intensificat în Turcia, fiind un subiect de campanie pe care îl utilizează politicienii care se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi legislative care vor avea loc anul viitor.

Portul vălului islamic a fost mult timp interzis în Turcia, mai ales pentru femeile care ocupau funcții publice, în şcoli şi universităţi, precum şi în anumite locuri, inclusiv în parlament şi sediile armatei, asta până în anul 2013, când guvernul lui Recep Erdogan a ridicat aceste restricții.

Liderul principalului partid de opoziție, Kemal Kilicdaroglu, a declarat la începutul acestei luni că „au fost erori în trecut în legătură cu vălul” şi că „e timpul” ca această problemă să fie readusă în discuţie.

Potrivit experților politici, prin discursul său liderul Partidul Popular Republican  vrea să le arate alegătorilor conservatori, care votează în mod tradiţional pentru partidul lui Erdogan (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, AKP), că nu au de ce să se teamă în cazul unei schimbări de putere.

Citește și Anunţul care ar putea pune capăt războiului din Ucraina. Erdogan, negociator între Putin şi Zelenski