Erupţia vulcanului din Congo a produs 32 de victime. Bilanţul persoanelor decedate creşte de la o zi la alta

Bilanţul deceselor în urma erupţiei vulcanului Nyiragongo, situat în nord-estul Republicii Congo, a ajuns la 32 şi există riscul ca acest număr să crească în zilele următoare, au anunţat luni autorităţile locale.

25 mai 2021, 11:42
Erupţia vulcanului din Congo a produs 32 de victime. Bilanţul persoanelor decedate creşte de la o zi la alta

Erupţia vulcanului din Congo, care a avut loc sâmbătă, 22 mai,  a făcut, până în prezent, 32 de victime, potrivit Reuters. Nouă dintre victime au pierit arse atunci când lava a ajuns la casele lor, iar cinci şi-au găsit sfârşitul ca urmare a inhalării fumului sau gazelor toxice, a declarat Joseph Makundi, directorul protecţiei civile.

Din cele 32 de persoane ucise de erupţia vulcanului Nyiragongo, 14 şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere, încercând să fugă cu maşinile din calea dezastrului. Alte patru victime erau deţinuţi care au încercat să evadeze din închisoarea Munzenze din Goma, capitala provinciei Kivu de Nord, în care se află vulcanul.

Citeşte şi Cel mai mare vulcan de pe Pământ, pe punctul de a erupe. Ar putea fi reactivat de un vulcan din vecinătate

Erupţia vulcanului din Congo

Deşi fluxul de lavă s-a oprit la mică distanţă de Goma, au avut loc cutremure care au fisurat pereţii gospodăriilor din zonă. Autorităţile locale au solicitat persoanelor ale căror locuinţe se află în ”zona roşie” să nu revină la casele lor.

Erupţia vulcanului din Congo a produs pagube uriaşe

În urma erupţiei vulcanului Nyiragongo, unul dintre cei mai activi şi mai periculoşi vulcani, un strat gros de lavă incandescentă, cu lăţimea de aproape un kilometru, a curs pe versanţi. Lava s-a oprit la câteva sute de metri de marginea oraşului Goma. În calea sa, a distrus 17 sate, a întrerupt alimentarea cu energie electrică şi a blocat un drum principal. Aproximativ 1.000 de case au fost distruse şi peste 5.000 de persoane au fost strămutate, a declarat coordonatorul pentru ajutoare umanitare din partea ONU în Congo, Diego Zorrilla.

Citeşte şi Nuntă în avion. Un cuplu din India a ales un loc neobişnuit pentru petrecere

Dario Tedesco, vulcanolog cu sediul în Goma, a declarat pentru Reuters că lacul de lavă din vulcan s-a umplut din nou, după ce se golise în timpul erupţiei de sâmbătă seara.

Pericolul este minim în acest moment, însă cutremurele reprezintă un risc imediat, deoarece ar putea deschide o altă fractură, de aceea sunt puţin îngrijorat. Trebuie să fim foarte atenţi”, a adăugat el.

Autorităţile locale au cerut localnicilor să rămână prudenţi şi să nu-şi trimită copiii la şcoală pentru moment. Potrivit UNICEF, aproximativ 170 de copii se numără printre persoanele date dispărute.