Este cancerul contagios? Cele mai frecvente mituri despre cancer

Cancerul este o maladie devastatoare dacă nu este descoperită la timp şi se numără printre bolile care cauzează anual cele mai multe decese la nivel mondial.

RomaniaTV.net
16 mart. 2017, 12:40
Este cancerul contagios? Cele mai frecvente mituri despre cancer

În jurul cancerului gravitează numeroase mituri înrădăcinate în teorii vechi și nedovedite științific.

Hai să vedem împreună câte dintre ele sunt mituri şi câte sunt ancorate în realitate.

Mit: Zahărul și îndulcitorii artificiali „hrănesc” celulele canceroase

Celulele canceroase consumă mai multă glucoză decât celulele sănătoase, spun oamenii de știință. Cu toate acestea, nu există studii care să confirme că un consum regulat de zahăr „hrănește“ cancerul sau micșorarea cantității de zahăr scade riscul de cancer. În timp ce zahărul nu poate avea un efect direct asupra celulelor canceroase, o dietă bogată în zahăr afectează starea generală de sănătate, ceea ce ar putea crește riscul de a dezvolta cancer.

Citeşte şi Spune-mi ce înălţime ai ca să-ţi spun la ce boli eşti expus

Studiile care au analizat impactul îndulcitorilor artificili asupra dezvoltării cancerului nu au furnizat dovezi clare ale unei legături între utilizarea îndulcitorilor artificiali și cancer.

Mit: Cancerul este contagios

Cancerul nu este o boală contagioasă. Singura modalitate prin care cancerul s-ar putea răspândi de la o persoană la alta este printr-un transplant de țesut sau organ de la cineva care a fost bolnav în trecut. Dar, chiar și în această situație, riscul este extrem de scăzut, iar medicii evită utilizarea țesuturilor sau organelor de la donatori care au avut cancer.

Mit: Plantele medicinale țin la distanță cancerul

Există studii care arată că terapiile complementare sau alternative pot ajuta pacienții în tratarea efectelor adverse ale tratamentului care se aplică în cancer, dar nu există dovezi concludente că produsele pe bază de plante sunt un tratament eficient care ține la distanță maladia. Unele plante pot fi chiar dăunătoare dacă sunt luate în timpul tratamentului. Opțiunile alternative ar trebui să fie întotdeauna discutate cu medicul.

Știai asta despre cancerul de col uterin?