Este COD ROŞU, meteorologii trag un semnal de alarmă. Risc mare pentru turiştii care merg la munte

Potrivit Buletinului nivometeorologic, este risc mare de avalanşă în Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine.

17 feb. 2023, 09:17
Este COD ROŞU, meteorologii trag un semnal de alarmă. Risc mare pentru turiştii care merg la munte

COD roşu de avalanşă la munte. În aceste zone, insolaţia şi valorile termice mai ridicate din cursul zilei au favorizat tasarea stratului cu 7-10 cm. Zăpada cu rezistenţă foarte scăzută, prezentă în partea superioară a stratului, măsoară pe alocuri 20-30 cm, sub aceasta se află un strat de 30-40 cm cu rezistenţă de asemenea mai scăzută, dar a căror cristale au legături slabe între ele. Sub aceste straturi puţin rezistente se află o crustă mai veche de gheaţă, care constituie un plan de alunecare şi declanşare a avalanşelor.

În zonele de creastă se întâlnesc cornişe de dimensiuni considerabile şi plăci mai consistente de vânt îndeosebi pe versanţii sudici şi vestici. Pe văi şi în zonele adăpostite se menţin depozite însemnate de zăpadă, care depăşesc în unele locuri 3-4 metri. Stratul vechi, din profunzime, este format din zăpadă consolidată.

Furtuna „Otto” lovește România! Rafalele de vânt și ploile torențiale ar putea să măture tot în jurul lor

„Se menţin condiţiile de declanşare spontană a avalanşelor de dimensiuni medii şi izolat mari, prin ruperea şi alunecarea stratului instabil din partea superioară sau a plăcilor de vânt, riscul declanşării avalanşelor fiind amplificat chiar şi la supraîncărcări mici”, arată meteorologii.

La altitudini de sub 1.800 de metri în Munţii Făgăraş, dar şi în Munţii Bucegi, Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu, Rodnei, Călimani-Bistriţei-Ceahlău, riscul de avalansă este însemnat, a fost emis cod roşu.

Cod roşu şi portocaliu de zăpadă la munte:

nivologie (2)

Ne așteaptă un weekend cu temperaturi de primăvară, dar și intervale cu vânt puternic, ploi moderate și chiar abundente în nordul țării, precum și ninsori în zonele de munte.

Pasajului unui ciclon dinspre Marea Nordului spre estul continentului va aduce o vreme activă în acest sfârșit de săptămână, cu temperaturi de primăvară în multe zone, dar și ploi însemnate cantitativ în nordul țării, intensificări ale vântului și ninsori la munte.

Vineri, 17 februarie, vremea va fi calmă și mai mult însorită în prima parte a zilei. La prânz temperaturile vor depăși 14 – 15 grade pe arii extinse în sudul țării și 10 – 13 grade în est și nord-est, în timp ce în nord, centru și nord-vest va fi ceva mai răcoare, cu maxime de 5 – 9 grade.

Harta ploilor și ninsorilor pentru vineri, 17 februarie, ora 23. Click pe imagine pentru harta interactivă.Spre seară, va ploua în nordul și nord-vestul țării, iar în timpul nopții vor fi intervale cu ploaie aproape în toată jumătatea nordică a României. În zonele de munte vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă.

PROGNOZA METEO. Vreme de grătare la sfârşitul săptămânii, mercurul urcă bine în termometre

În cursul zilei de sâmbătă, 18 februarie, ploile se vor restrânge, dar vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării, cu rafale ce vor depăși, local, 50 – 60 de km/h.

Totuși, vremea va fi călduroasă pentru această perioadă, cu maxime cuprinse, în general, între 10 și 16 grade. Acolo unde încă e zăpadă, precum sud-estul Transilvaniei sau unele zone din Câmpia Bărăganului, temperaturile se vor menține ceva mai coborâte.

Harta vitezei maxime a vântului pentru duminică, 19 februarie, ora 0. Click pe imagine pentru harta interactivă. Spra seară, va ploua din nou în nordul țării, iar temporar vor fi ploi mai slabe și în regiunile centrale și nord-estice. La munte, în special în estul Carpaților Orientali, vântul va sufla puternic, cu viteze de până la 100 – 120 km/h la rafală.

Intervale cu ploaie, inclusiv sub formă de aversă, vor mai fi și pe parcursul zilei de duminică, 19 februarie. Cu toate aceastea, temperaturile se vor menține ridicate, iar în sud maximele ar putea atinge, izolat, 18 – 20 de grade.

În total, cantitățile de precipitații vor depăși 20 – 30 de l/mp în Maramureș și nord-estul Transilvaniei, și 50 – 70 de l/mp în unele zone de munte din nordul Carpaților Orientali.

Puteți urmări atât deplasarea ploilor și ninsori, precum și evoluția temperaturii și vântului, oriunde în țară, pe hărțile meteo interactive din aplicația noastră.