Este o chestiune de zile, românul condamnat în China va fi transferat în ţară

Românul încarcerat în China, Marius Balo, ar fi trebuit transferat în România, dar asta nu s-a întâmplat până acum, informează România TV. Avocatul spune că este o chestiune de zile până când profesorul va ajunge în ţară. Autoritățile chineze au aprobat transferarea lui Marius Balo, după ce a fost condamnat la opt ani de închisoare, fiind acuzat că a primit 80 de dolari care proveneau dintr-o infracţiune.

RomaniaTV.net
21 ian. 2020, 14:32
Este o chestiune de zile, românul condamnat în China va fi transferat în ţară

Salvarea lui Marius Balo a venit de la Curtea de Apel Cluj, care a dispus recunoașterea și transferarea lui, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Ministerul Justiției a obținut de la autoritățile chineze acordul de transferare şi urmează ca partea română să întreprindă demersuri pentru aducerea în țară a lui Marius Balo. În 28 martie 2014, Marius Balo a fost arestat pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală. Procurorii au susținut că clujeanul a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără să știe că suma provine din comiterea unei infracțiuni. A fost închis într-un penitenciar de maximă siguranță. În 2016 a venit şi sentinţa, a fost condamnat la 8 ani de închisoare, după ce a recunoscut fapta, și a fost închis într-un penitenciar de maximă siguranță din Shanghai. Ministerul de Justiţie a pus la punct toată documentaţia necesară aducerii în ţară a bărbatului. Din ultimele informaţii, este o chestiune de zile până când profesorul va ajunge în ţară, dar totul depinde de biroul de cooperare poliţienească, pentru că ei îl vor prelua pe bărbat.

Stabilit în China din 2010, Marius Balo a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang (New Oriental) din Beijing, unde a ocupat funcția de trainer. Din 2013, el a fost angajat profesor la prestigioasa universitate Renmin University, din Beijing.

Exact în situaţia lui balo s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar acesta a fost eliberat fără a petrece vreo zi în închisoare, datorită intervenției Ambasadei Marii Britanii.

În schimb, Marius Balo a fost ținut timp de doi ani și jumătate în arest preventiv în condiţii inumane, spun apărătorii acestuia: „În China înseamnă o cușcă de 16 metri pătrați, în care se mai aflau 12 cetățeni chinezi, fără să poată vedea lumina soarelui. Marius Balo era scos din acea cușcă de două ori pe lună și, legat de mâini și de picioare într-un scaun de metal, era amenințat de gardieni, care îi spuneau să recunoască faptele „cu lacrimi în ochi” în fața judecătorului, pentru a-i inspira milă”.

În 24 martie 2016, Marius Balo a fost condamnat și, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Shanghai. Prin aceeași sentință, a fost condamnat la plata unei amenzi de peste 61.000 de lei. În septembrie 2016, el a adresat prin intermediul Consulatului României o cerere de transfer pentru executarea restului de pedeapsă în România, iar familia lui a plătit amenda pentru care fusese condamnat.

Avocaţii lui Marius Balo spun că, începând cu 2017, au făcut demersuri repetate către Ministerul Justiţiei, iar apoi către Administraţia Prezidenţială pentru ca Marius Balo să fie transferat în ţară. Acestea au primit răspuns azi, românul va fi transferat în ţară.

Citeşte şi: Profesorul român condamnat la 8 ani de închisoare în China poate fi transferat în România. Autorităţile de la Beijing şi-au dat acordul