Este oficial. Noile manuale şcolare vor fi cumpărate prin licitaţie

Publicat: Marţi, 05 Februarie 2019 16:10 // Actualizat: Marţi, 05 Februarie 2019 16:10 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a abandonat ideea manualul editurii unice. Ministerul Educației va cumpăra manuale școlare prin licitație deschisă. Decizia a fost publicată în urmă cu puțin timp în Monitorul Oficial. “Ministerul Educației Naționale, denumit în continuare MEN, prin Centrul Național de Evaluare și Examinare, denumit în continuare CNEE, asigură organizarea licitației deschise în vederea achiziționării manualelor școlare”, prevede metodologia aprobată de Ecaterina Andronescu.

Ministerul Educației a publicat astăzi, 5 februarie 2019, în Monitorul Oficial Metodologia privind regimul manualelor școlare în preuniversitar. Contractele cu câștigătorii licitației vor fi pe o perioadă de 4 ani, la fel ca până acum. Licitația va fi anunțată pe SEAP (sistemul electronic de achiziții publice), prevede metodologia.

Documentul respectă majoritatea prevederilor aflate în varianta pusă în dezbatere a metodologiei la finalul lui 2018. Calitatea științifică a manualelor va fi evaluată de 5 experți. “Identitatea membrilor comisiei de evaluare și experților cooptați este confidenţială şi nu poate fi dezvăluită decât la solicitarea scrisă a instanțelor de judecată”, prevede metodologia, conform edupedu.

Cum vor răspunde experții pentru acuratețea și veridicitatea evaluării manualelor? “Toți experții cooptați care au avut erori în activitatea desfășurată în procesul de evaluare nu vor mai fi selectați în evaluările proiectelor de manuale școlare viitoare și nici în grupurile de lucru pentru elaborarea subiectelor pentru evaluările naționașe, bacalaureat, titularizare și definitivare în învățământ, pentru următorii 5 ani calendaristici”.

Andronescu a menținut la 95 din 100 punctajul limită pe care un proiect de manual trebuie să îl atingă, pentru a trece de evaluare în ceea ce privește calitatea științifică. Sunt menținute și următoarele criterii de calitate, asupra cărora editorii au avertizat că pot lăsa loc unor fraude sau interpretări subiective diametral opuse din partea evaluatorilor:

informația transmisă “contribuie la formarea/dezvoltarea competențelor/aptitudinilor, abilităţilor şi atitudinilor prevăzute în programa școlară”
“manualul școlar respectă cu strictețe domeniile şi conţinuturile din programa școlară: nu sunt teme/conținuturi nici în plus, nici în minus față de programa școlară”. Proiectele de manuale școlare selectate în urma procesului de evaluare și achiziție se aprobă prin ordin al ministrului educației.

Față de varianta aflată în dezbatere, Ministerul Educației a eliminat instruirea în evaluarea proiectelor de manuale școlare, activitate care ar fi trebuit organizată de CNEE pentru pregătirea experţilor cooptați.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Ecaterina Andronescu manuale şcolare Ministerul Educaţiei
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7525
RON
19 Mar
noapte 8 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H