Este oficial! România interzice importurile de grâu din Ucraina. Măsura a fost extinsă și la alte produse agroalimentare

România interzice până pe data de 5 iunie importurile de cereale din Ucraina. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că aceste măsuri vizează doar contractele semnate după data de intrare în vigoare a noilor prevederi.

03 mai 2023, 13:44
Este oficial! România interzice importurile de grâu din Ucraina. Măsura a fost extinsă și la alte produse agroalimentare
Este oficial! România interzice importurile de grâu din Ucraina. Măsura a fost extinsă și la alte produse agroalimentare

România interzice importurile de grâu din Ucraina. Astfel, reprezentanții ANSVSA au anunțat că vor pune în aplicare decizia Comisei Europene din data de 2 mai privind limitarea temporară a importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina în România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia, în temeiul clauzei de salvgardare din Regulamentul privind măsurile comerciale autonome.

Citește și Petre Daea, anunț de ultimă oră pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina. ”România nu va mai primi cea mai mică sumă din cele 100 de milioane de euro promise de CE ca despăgubire pentru agricultori”

”Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) aplică noile prevederi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei, din 2 mai 2023, de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Astfel, ANSVSA nu va permite importurile în România de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă originare din Ucraina, de la data de intrării în vigoare a Regulamentului mai sus menţionat, până la data de 5 iunie 2023”, a transmis ANSVSA miercuri printr-un comunicat de presă.

Reprezentanții ANSVSA spun că aceste măsuri vizează doar contractele semnate după data de intrare în vigoare a noilor prevederi, respectiv 2 mai 2023,  şi se aplică până în data de 5 iunie.

Cât despre celelalte tipuri de produse de origine non-animală, care nu fac obiectul acestor noi reglementări ale Comisei Europene, ANSVSA a anunțat că va face controale pentru transporturile provenite din Ucraina la Posturile de Control la Frontieră/Puncte de Intrare şi la destinaţia finală, respectiv depozite de cereale, unităţi de procesare şi comercializare a acestor produse.

Totodată, în baza recomandărilor Comisiei Europene privind sprijinirea rutelor de transport pentru Ucraina, ANSVSA a înfiinţat noi Puncte de Intrare, în judeţele de la graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova, pentru a eficientiza actul de control oficial, în corelaţie cu numărul de transporturi de cereale.

Acordul provizoriu la care a ajuns Comisia Europeană cu cele cinci state afectate de imorturile de cereale din Ucraina a fost salutat sâmbătă de premierul Nicolae Ciucă, care a subliniat că măsurile convenite demonstrează că abordarea României de a avea o poziţie strict europeană, cu evitarea oricăror excese unilaterale, a fost una corectă şi echilibrată.

”Salut acordul provizoriu la care a ajuns Comisia Europeană cu cele cinci state afectate de situaţia cerealelor din Ucraina, printre care şi România. Măsurile convenite demonstrează că abordarea României de a avea o poziţie strict europeană, cu evitarea oricăror excese unilaterale, a fost una corectă şi echilibrată şi că, astfel, le vom putea garanta fermierilor români mai mult sprijin decât dacă am fi procedat individual”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

 

Potrivit premierului, acest acord prevede un nou pachet de susţinere în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi din statele vecine Ucrainei. Suma care îi va reveni României se va adăuga celor 20 de milioane de euro, jumătate bani europeni şi jumătate de la bugetul de stat, deja aprobate în şedinţa de Guvern.

”De asemenea, acordul încheiat ieri seară stabileşte retragerea măsurilor unilaterale luate de unele state europene şi permite interzicerea importului a patru produse agricole ucrainene: grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui. Totodată, Comisia a prevăzut şi o procedură accelerată de investigare a impactului pe piaţă, ceea ce va permite ca şi pentru alte produse să poată fi luate măsuri de restricţionare începând cu 5 iunie. Prin elementele convenite în acest acord provizoriu, răspundem preocupărilor exprimate de fermierii români şi, în acelaşi timp, permitem tranzitul cerealelor ucrainene”, a subliniat şeful Executivului.

 

Citește și APIA, anunț important pentru agricultori. Ce pot face fermierii care vor să primească subvenția mai devreme