Este oficial! S-a votat bugetul Capitalei, doar cinci voturi au fost împotrivă

Proiectul privind bugetul Bucureştiului pe acest an a fost adoptat, vineri, de Consiliul General al Capitalei, cu 34 de voturi ''pentru'', cinci ''împotrivă'' şi 15 abţineri. La propunerea primarului Nicuşor Dan, bugetul s-a redus cu un miliard de lei.

07 mai 2021, 18:50
Este oficial! S-a votat bugetul Capitalei, doar cinci voturi au fost împotrivă

UPDATE: „Le mulțumesc celor 34 de consilieri generali de la PNL, USR PLUS și PMP, care au votat în această seară pentru a aproba bugetul Capitalei pe 2021. Deblocăm investițiile, plătim datoriile, muncim împreună pentru București”, a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

S-a votat bugetul Capitalei! În cadrul şedinţei au prezentat amendamente primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, grupul PSD şi grupul USR PLUS, însă doar propunerile edilului general au întrunit susţinerea majorităţii.

În debutul şedinţei, Nicuşor Dan a declarat că bugetul este unul de „deschidere către investiţii” aşteptate de bucureşteni, în domenii precum termoficarea şi infrastructura.

„Este vorba despre investiţii în termoficare – alocăm bani pentru investiţii în termoficare, este vorba despre investiţii în infrastructură – terminăm Prelungirea Ghencea, pasajul Doamna Ghica, parcarea de la Pantelimon, facem semaforizare inteligentă în ritm alert şi deschidem acele restanţe care au rămas pe mediu: registrul spaţiilor verzi şi un nou plan de calitate a aerului, pentru a putea să adresăm frontal problemele de mediu pe care le avem. Pe scurt, este un buget al curăţeniei, care deschide calea acelor investiţii serioase care să rezolve problemele importante ale vieţii bucureştenilor”, a spus Nicuşor Dan.

🟢 Bucureștiul are buget.Le mulțumesc celor 34 de consilieri generali de la PNL, USR PLUS și PMP, care au votat în…

Posted by Nicușor Dan on Friday, May 7, 2021

El a menţionat că elaborarea bugetului, începută încă din luna ianuarie, a fost un „demers dificil” din cauza situaţiei financiare „extrem de dificile”, deoarece Primăria Capitalei „nu a fost pusă pe nişte baze economice” timp de ani de zile.

„Este un buget al curăţeniei, din care scoatem cheltuielile inutile, un buget al responsabilităţii, pentru că vrem să recâştigăm încrederea partenerilor noştri. Nu poţi face mari lucrări de investiţii când tu nu plăteşti oameni care ţi-au făcut lucrări încă din primăvara anului 2019. Deci, este un mesaj de seriozitate către întreg mediul de afaceri şi financiar: Primăria Capitalei se va ţine de cuvânt din acest moment, va plăti tot ce a consumat şi va plăti în termen”, a susţinut edilul general.

Bugetul Capitalei pentru acest an prevede cheltuieli de 5,85 miliarde lei şi venituri de 5,80 de miliarde de lei, conform proiectului adoptat vineri în şedinţa Consiliului General, cu 34 de voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi 15 abţineri.

S-a căzut la pace la Primăria Capitalei. Viceprimarul Horia Tomescu susține în continuare că bugetul, chiar și îmbunătățit, tot nu este suficient de realist.

S-a căzut la pace la Primăria Capitalei. Există un acord pentru bugetul Bucureştiului. Anunţul făcut de Nicuşor Dan!

Astăzi era ultima zi în care bugetul putea fi aprobat pentru evitarea intrăriii în incapacitate de plată.

Cu toate că s-a ajuns la un consens, cei din USR-PLUS susțin că bugetul nu este realist și coaliția nu funcționează cum ar trebui pentru că angajamentele asumate înainte de alegeri nu au fost respectate.
Într-un comunicat, USR-PLUS a transmis că bugetul aprobat în urma negocierilor ”este mai aproape de realitatea cu un miliard”.

”Copreședinții USR PLUS București vor propune Biroului Municipal USR PLUS București aprobarea de către consilierii USR PLUS a noului proiect de buget, în baza următoarelor argumente:
1. Varianta de buget rezultată în urma ultimelor discuții este mai aproape de realitate: cu 1 miliard mai aproape de realitate;
2. Este nevoie de un buget aprobat cât mai repede, pentru a putea primi transferurile pentru luna mai de la Bugetul de Stat;
3. Aprobarea acestui buget, în această formă, este doar depășirea unui punct mort. Însă de a doua zi, primarul general și partidele care formează majoritatea în Consiliul General trebuie să identifice soluții și să urmeze un plan de măsuri concrete de echilibrare în mod real a bugetului. Mai clar: trebuie să identifice surse de venituri reale sau să ajusteze cheltuielile prioritizând ceea ce este esențial pentru bucureșteni și pentru dezvoltarea orașului.
USR PLUS susține eliminarea risipei în cadrul companiilor municipale, a subordonatelor și limitarea cheltuielilor de funcționare ale Primăriei Generale.
Am făcut un pas important către dialog și transparență, însă această abordare trebuie să continue după votarea bugetului, așa cum și primarul general și partenerii de coaliție și-au asumat în cadrul discuției.
O spunem foarte clar: bugetul în această variantă îmbunătățită nu este încă unul realist. Avem încredere că prin rectificări bugetare succesive vom aduce proiecția bugetară de astăzi cât mai aproape de realitate. Pe termen mediu și lung, este evident că nu putem continua așa. „Rețeta Firea” a adus orașul în faliment. Aprobarea acestui buget nu face decât să câștige timp, timp pe care coaliția de la București trebuie să îl folosească pentru reforme reale și accelerate.
Din păcate, actuala coaliție care îi oferă primarului Nicușor Dan majoritatea în Consiliul General nu funcționează așa cum ar trebui, iar angajamentele luate înainte de alegeri nu au fost respectate. Săptămâna viitoare vor avea loc întâlniri pentru a reașeza colaborarea de care avem nevoie pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în fața bucureștenilor acum șapte luni.
Fiecare ales în parte – și, de altfel, întreaga administrație locală – are datoria față de bucureșteni să privească adevărul în față și să înceapă imediat reformele de care orașul are nevoie. Suntem aici pentru a pune umărul, construind pe adevăr, cu responsabilitate, pentru oameni”, se arată în comunicat.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a transmis că, deși nu este perfect, este un buget care permite demararea investițiilor în Capitală și a făcut apel la ”sporirea solidarității în Coaliție”.

”Discuțiile de joi seară privind bugetul Capitalei au înregistrat progresele sperate. Am convenit o serie de ajustări la proiectul de buget, ajungând astfel la o formă acceptată de toată lumea.
Sigur, nu e un buget perfect, dar e pasul necesar și corect pentru a începe investițiile în Capitală și pentru a elimina datoriile și problemele din perioada Firea-PSD. Vom lucra împreună în continuare, inclusiv în perspectiva rectificării din a doua parte a anului, pentru a îmbunătăți abordarea în chestiunile bugetare.
Susțin de aceea sporirea solidarității în coaliție, dar și realism maxim în privința chestiunilor dificile.
Mulțumesc liderilor și reprezentanților USR PLUS, PNL și PMP pentru contribuția la găsirea unei soluții. E posibilă convocarea în următoarele ore a unei ședințe de Consiliu General, în care vom supune din nou la vot proiectul de buget, cu modificările agreate”, a scris  Dan pe Facebook.

Citeşte şi: Gabriela Firea, avertisment către Nicuşor Dan. „Consilierii generali PSD nu votează bugetul Capitalei. Va aduce grave probleme”
 


loading...
Partenerii noștri