Eugen Teodorovici, despre veniturile repartizate autorităţilor locale

Anul acesta există o creştere substanţială pentru nivelul local, undeva la 47,2 miliarde de lei, iar Primăria Capitalei beneficiază de o alocare de 49% din impozitul pe venit colectat la nivelul acesteia, a declarat, vineri, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă.

RomaniaTV.net
08 feb. 2019, 16:21
Eugen Teodorovici, despre veniturile repartizate autorităţilor locale

Potrivit acestuia, sumele rămase după asigurarea bugetului de funcţionare se repartizează la primăriile de sector proporţional cu impozitul pe venit estimat a fi încasat în anul 2019 la nivelul fiecărui sector.

„La Primăria Municipiului Bucureşti, alocarea este de 49% din impozitul pe venit colectat la nivelul Capitalei. Sumele rămase după asigurarea bugetului de funcţionare se repartizează la primăriile de sector proporţional cu impozitul pe venit estimat a fi încasat în anul 2019 la nivelul fiecărui sector, iar la sectoarele municipiului Bucureşti avem şi aici un plafon minim de 1.250 de lei pe locuitor”, a menţionat Teodorovici, după aprobarea de către Guvern a proiectului Legii bugetului de stat pe 2019.

La nivel local, pentru consiliile judeţene există o creştere de la 250 de lei, cât a fost în 2018 pe locuitor, la 450 de lei, iar plafonul maxim este de 275 de milioane de lei pe fiecare consiliu judeţean.

„Pentru primăriile de municipii, cu excepţia Capitalei, alocarea directă este de 60%. Alocarea directă pentru judeţe este de 15%, pentru partea de municipii şi oraşe este de 60% din impozitul pe venit, cu un plafon minim de 12 milioane de lei pentru municipii şi de 6 milioane de lei pentru oraşe. La primăriile de oraşe, avem 60% din impozitul de venit cu plafon minim de 6 milioane lei, ceea ce înseamnă cu 3 milioane de lei mai mult faţă de 2018. La primăriile de comune avem un plafon de 1.000 de lei pe locuitor comparativ cu 750 de lei pe locuitor în anul 2018, dar aici avem şi un plafon minim la nivelul de 2 milioane de lei, cu 1 milion mai mult faţă de 2018. Cu alte cuvinte, avem plafon să zicem pe locuitor la nivel de judeţ – 450 de lei şi la nivel de comună 1.000 de lei pe locuitor”, a menţionat acesta.

Potrivit ministrului, prin echilibrarea bugetelor locale se repartizează astfel 7,5% din impozitul pe venit în mod egal la consiliile judeţene pentru finanţarea bugetelor de funcţionare ale comunelor şi pentru cofinanţarea proiectelor locale.

„Acest plafon de 7,5% în acest an se împarte în mod egal la numărul de judeţe şi se alocă suma rezultată egal pentru fiecare judeţ în parte, suma fiind de aproximativ 28,4 milioane de lei, deci pe judeţ la dispoziţia consiliului judeţean pentru acest tip de finanţare a bugetelor UAT-urilor”, a arătat şeful de la Finanţe.

În cazul în care nu sunt sume suficiente, se alocă sume defalcate din TVA pentru echilibrare, a adăugat el.

„Cheltuielile pe care Guvernul a decis să le descentralizeze, dar pentru care asigură şi sumele necesare, este foarte important de menţionat, sunt cele legate de centrele pentru persoanele cu handicap, centrele pentru protecţia copilului, indemnizaţii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap. Chiar dacă sumele rămase după plata cheltuielilor sociale sunt mai mici decât bugetul din 2018, acestea se completează din sumele defalcate de TVA pentru echilibrare, totalul fiind de 6,1 miliarde de lei pentru acoperirea acestui tip de cheltuieli, repet, care se asigură de la bugetul de stat către nivelul local. Practic, s-a descentralizat o atribuţie, dar şi cu suma aferentă. Totalul acestor cheltuieli este de 6,3 miliarde de lei, iar pentru acoperirea acestor sume se alocă din TVA 11,4 miliarde de lei”, a explicat ministrul.

Şeful de la Finanţe a menţionat că finanţarea serviciilor sociale destinate protecţiei copiilor şi persoanelor cu handicap din centrele publice, precum şi indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu handicap, se asigură încă de la începutul anilor 2000 din bugetele autorităţilor publice locale şi judeţene cărora li se adaugă, după caz, sume provenite din cotele defalcate de TVA de la bugetul de stat.

„Potrivit proiectului bugetului de stat pe 2019, aceste sume provenite din cotele defalcate de TVA nu se mai regăsesc în vechile anexe, ci se asigură din sumele de echilibrare care se acordă tot de la bugetul de stat prin cedarea a 100% din impozitul pe venit către autorităţile locale şi judeţene. Sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, conform mecanismului prezentat, sunt de aproximativ 11,4 miliarde de lei”, a subliniat el.

Potrivit lui Eugen Teodorovici, Ministerul Muncii, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiile judeţene, va asigura în continuare plata indemnizaţiilor şi prestaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap, fie ele adulte sau minore, plata alocaţiilor de plasament, a alocaţiilor de stat pentru copii, a indemnizaţiilor de creştere a copilului, a stimulentului de reinserţie, a indemnizaţiilor şi alocaţiilor pentru persoanele cu HIV.

„Şi aş vrea să vă spun, pentru că am avut mai multe întâlniri cu părinţii copiilor cu dizabilităţi – şi nu numai – şi au fost două elemente care au fost cerute pentru a fi foarte, foarte clare. Pe de o parte, sumele pe care bugetul de stat le asigură la nivel local, pentru ca aceste finanţări să continue fără niciun fel de sincopă, iar a doua prevedere – aceea de a fi siguri că primăriile, că UAT-urile plătesc aceste sume cu prioritate sau le asigură lunar. Şi, atunci, în proiectul de lege o să regăsiţi un articol, dacă nu mă înşel art. 6, alin. 20 – şi sigur nu mă înşel: ‘autorităţile administraţiei publice locale asigură cu prioritate plata cheltuielilor prevăzute la art. 5, alin. 7 în anul 2019 începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi prin derogare de la prevederile art. 2 alin 2 din OUG 163/2001 privind reglementarea unor măsuri financiare, cu modificările şi completările ulterioare'”, a explicat ministrul Finanţelor.

El a spus că obligaţia este prevăzută în mod clar în proiectul de lege tocmai pentru ca aceste primării să asigure cu prioritate cheltuielile legate de asistenţa socială pentru ca „nimeni să nu aibă niciun fel de sincopă în modul în care se finanţează”.

„Au fost din păcate situaţii în anii trecuţi, şi anul trecut poate, atunci când părinţii nu primeau sumele la timp şi erau tot felul de motive, că nu sunt bani sau altele. Tocmai pentru a ne asigura că acest lucru nu se mai întâmplă există o prevedere în mod clar în Legea bugetului”, a reiterat el.

Ministrul a adăugat că anul acesta există o creştere substanţială pentru nivelul local, undeva la 47,2 miliarde de lei.

„Anul acesta avem o creştere substanţială către nivelul local undeva la 47,2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă… În fine, se compune suma aceasta de 47 de miliarde de lei din 22,2 miliarde lei impozitul pe venit, care este 100% la nivel local, 11,4 miliarde de lei TVA pentru echilibrare, 3,3 miliarde lei TVA pentru alte cheltuieli descentralizate, 10,3 miliarde lei subvenţii de la alte ministere, deci în total 47,2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o sumă substanţială. Şi în cazul în care, repet, sunt nevoi suplimentare, atunci bugetul de stat va interveni prin mecanisme legale pe care le are la dispoziţie”, a dat asigurări ministrul Finanţelor.