Euro 7 scumpeşte cu 2000 de euro fiecare maşină nouă, se anunţă dezastru pe piaţa auto

Statele membre UE negociază anul acesta propusa legislaţie care va înăspri limitele privind poluanţii care afectează sănătatea, inclusiv oxizii de azot. UE susţine că beneficiile asupra sănătăţii vor depăşi cu mult costurile.

21 mart. 2023, 20:42
Euro 7 scumpeşte cu 2000 de euro fiecare maşină nouă, se anunţă dezastru pe piaţa auto

Propusele norme UE de poluare pentru autovehicule, cunoscute sub denumirea Euro 7, vor complica viaţa industriei auto şi vor majora preţurile noilor maşini, fără a aduce beneficiile asupra mediului pentru care erau menite, a avertizat marţi Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Directorul general al ACEA, Sigrid de Vries, susţine că proiectul de lege este „un prim exemplu” al reglementărilor care vor spori complexitatea şi incertitudinile, în condiţiile în care industria are dificultăţi cu „investiţiile şi deciziile cheie”.

În acelaşi timp, reglementările nu vor aduce beneficiile asupra mediului pentru care erau menite”, a adăugat de Vries.

Unii producători auto susţin că normele Euro 7 îi vor forţa să investească în tehnologia pentru motoarele pe combustie, când ei deja au alocat zeci de miliarde de euro pentru vehiculele electrice cu emisii zero.

Rabla 2023. Ecotichet Rabla Plus doar pentru maşini sub 75.000 de euro. O nouă condiţie pentru a primi banii
ACEA susţine că normele Euro 7 vor aduce doar o îmbunătăţire marginală faţă de actualele standarde, în timp ce vor majora în medie preţurile noilor maşini cu 2.000 euro (2.150 dolari), forţând multe persoane să cumpere modele mai vechi poluante în loc de vehicule noi.

Înaintea reuniunii Consiliului European dedicată competitivităţii, ACEA a cerut un sprijin mai mare, inclusiv subvenţii europene, pentru vehiculele electrice.

„Astăzi, producătorii auto din Europa se confruntă cu o provocare asimetrică. Nu mai suntem în fruntea cursei tehnologice”, a afirmat Luca de Meo, preşedintele ACEA şi directorul general al Renault.

„În acelaşi timp, în condiţiile în care subvenţiile în UE pentru vehiculele electrice cu emisii zero sunt în declin, observăm sprijinul masiv obţinut de concurenţii noştri din China şi SUA”, a adăugat oficialul ACEA.

În 2022, Comisia Europeană şi-a prezentat propunerile cu privire la noile norme de poluare pentru autovehicule, cunoscute sub denumirea Euro 7, care ar urma să intre în vigoare începând din 2025.

Codul Rutier 2023. Se modifică vârsta minimă obligatorie pentru obținerea permiselor pentru anumite categorii
Bruxelles ar dori în special ca testele referitoare la emisiile poluante ale vehiculelor să fie mai conforme cu condiţiile reale de trafic şi de asemenea să impună limite cu privire la emisiile de particule provocate de uzura frânelor şi pneurilor, în ideea de a reduce cu 35% emisiile de oxizi de azot ale autoturismelor şi utilitarelor uşoare comparativ cu normele precedente Euro 6.

„În forma actuală, normele de poluare Euro 7 pun în pericol industria auto din întreaga Europă. În acelaşi timp, ele reprezintă un risc pentru locurile de muncă”, a avertizat ministrul ceh al Transporturilor, Martin Kupka.

UE ascultă criticile de la marile mărci auto

Inițial, la Bruxelles, se pare că s-a plecat la drum cu ideea că Euro 7 ar trebui să fie extrem de rigid, dar nemulțumirile din piață pare ca au ajuns și în birourile comisarilor europeni. Astfel, în ultimele zile, mai multe publicații au pus mâna pe documente care arată că varianta finală a regulilor Euro 7 va fi mult mai blândă.

Se pare că UE încearcă să ajungă la un compromis, dorind să nu pună pe umerii producătorilor niște costuri extrem de mari care ar fi venit la pachet cu dezvoltarea unor motoare complet noi, în cazul în care Eurgrup cerințele de poluare existente deja pentru mașinile pe benzină Euro 6.

„Ar fi contra-intuitiv să răpim resurse destinate dezvoltării viitorului electric pentru a dezvolta noi motoare cu ardere internă,” a clarificat un reprezentant al Asociației Europene a Producătorilor Auto (EAMA). Cu toate acestea, reprezentanții ONG-urilor și think tank-urilor de mediu și-au arătat nemulțumirea, Anna Krajinska, manager pe calitatea aerului și emisii poluante în cadrul ONG-ului Transport & Environment (T&E), a declarat că decizia de a relaxa reglementările Euro 7 este similar cu un „dieselgate la nivel european”. În plus, Krajinska consideră că EU a dovedit că ignoră recomandările experților pe mediu.

Combustibilii ecologici, o alternativă pentru viitor

Deși UE va interzice comercializarea de mașini și utilitare noi cu motoare termice din 2035, s-a deschis, oficial, drumul către alternativa reprezentată de combustibilii verzi. Pe scurt, problema Bruxelles-ului nu este cu motoarele cu ardere internă în sine, ci cu benzina și motorina care le alimentează, deoarece acești combustibili poluează. De aceea, UE a decis că va analiza propunerile de combustibili eco în cazul producătorilor care vor vrea să vândă, în continuare, mașini cu motoare clasice.

EV-urile reprezintă, în continuare cea mai importantă opțiune pentru viitor

Porsche este printre cei care susțin combustibilii carbon-neutral sintetici și investesc într-o unitate de producție alături de Siemens Enel și AME. Germanii speră la o producție de 550 de milioane de litri pe an în 2026. Și Lamborghini consideră viabilă, pe termen lung, alternativa reprezentată de e-fuels, iar italienii vorbesc despre continuarea producției de modele hibride și după 2030-2035, conform Reuters.

Cu toate acestea, există rezerve față de viabilitatea combustibililor „curați”. Un studiu făcut public la începutul lunii octombrie de către ONG-ul T&E arată că, până în 2035, doar 2% din autovehiculele din UE vor merge pe combustibili alternativi. Astfel, acest ONG consideră că direcționarea resurselor către e-fuels reprezintă o distragere de la ținta electrificării care reprezintă singura opțiune viabilă pe viitor.