Europol cere intervenţia CSAT, după intrarea ilegală a avionului burduşit cu ţigări de contrabandă în România

Sindicatul Europol cere intervenţia CSAT, după ce un avion al contrabandiştilor ucrainieni de ţigări ar fi intrat în spaţiul aerian românesc fără a fi reperat.

15 sept. 2021, 14:07
Europol cere intervenţia CSAT, după intrarea ilegală a avionului burduşit cu ţigări de contrabandă în România

Europol atrage atenţia că nu este prima dată când un avion plin cu ţigări de contrabandă pătrunde pe teritoriul românesc şi cere intervenţia CSAT.

Europol cere intervenţia CSAT

Citeşte şi Avion cu ţigări de contrabandă care se îndrepta spre România, reţinut în Republica Moldova

”Nu a început războiul şi nici nu ne-au atacat ruşii, ci este doar un avion tip Antonov AN2 burduşit cu aproximativ 100 baxuri cu ţigări, care ar fi survolat spaţiul aerian românesc unde a şi descărcat marfa de contrabanda, aşa cum susţin autorităţile moldovene, însă fără a furniza informaţii exacte.

Nu este singurul caz, în luna august, un alt aparat AN2 al unor contrabandişti ucraineni a ajuns în spaţiul aerian românesc în zona Sucevei, ceea ce arată că se încearcă prin orice mijloace introducerea de ţigări în România, care aduce profit de milioane de euro contrabandiştilor.

Această problemă este una destul de gravă, ce tine de securitatea naţională, iar CSAT-ul trebuie să intervină de îndată, ţinând cont că spaţiul aerian românesc este violat de aeronave străine, iar acesta nu este un caz singular.

Deşi această problemă a fost aruncată în curtea Poliţiei de Frontieră Române, colegii noştri poliţişti de frontieră nu au atribuţii în acest sens şi nici echipamentele necesare pentru intervenţie, aşa cum de altfel Codul Aerian prevede în mod explicit la art. 5 cine trebuie să intervină:

Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de organ de specialitate al administraţiei publice centrale şi de autoritate aeronautică de stat, are competenţe în următoarele domenii: organizarea spaţiului aerian naţional în conformitate cu dispoziţiile prezentului cod aerian şi ale legislaţiei în vigoare, reglementarea activităţilor aeronautice militare, certificarea personalului aeronautic militar, a agenţilor aeronautici care desfăşoară activităţi aeronautice militare, precum şi a tehnicii aeronautice şi a infrastructurii necesare desfăşurării activităţilor aeronautice militare, siguranţa şi supervizarea activităţilor aeronautice militare”, transmist sindicaliştii Europol pe Facebook.

Sindicaliştii mai precizează că cei care fac contrabandă ”se folosesc de tot felul de tertipuri pentru ca aceste aeronave folosite să nu poată fi reperate pe radare prin zbor la joasă înălţime sub 100m”.

Citeşte şi „Narcos” de Bucovina! Patru ucraineni făceau contrabandă cu ţigări cu avionul între Cernăuţi şi România! Au fost aduşi la sol cu un MiG-29

”CSAT-ul, prin atribuţiile pe care le are, trebuie să intervină de îndată în acest caz pentru că astfel de situaţii se vor mai repeta. Până una alta, colegii noştri se luptă în continuare cu acest fenomen al contrabandei care a luat amploare în ultima perioadă. Numai anul trecut, aceştia au indisponibilizat peste 56.000.000 de tigarete (280.000 de baxuri) si peste 20.000 de kilograme de tutun vrac (echivalentul a peste 29.000.000 de tigarete – sau 145.000 de baxuri), în urma acţiunilor pentru combaterea contrabandei”, au mai transmis sindicaliştii.