EVALUARE NAŢIONALĂ 2020. Elevii, chemaţi şi de la 6 dimineaţa, deşi examenul începe la 9

Ministerul Educaţiei nu cedează în faţa Avocatului Poporului. Elevii cu temperatură vor fi testaţi de 4 ori. Asta după ce Renate Weber a recomandat eliminarea prevederilor ce interzic accesul elevilor cu temperatura peste 37,3 sustinand ca astfel se incalca dreptul la edcatie in conditii egale.

RomaniaTV.net
13 iun. 2020, 09:48
EVALUARE NAŢIONALĂ 2020. Elevii, chemaţi şi de la 6 dimineaţa, deşi examenul începe la 9

Ministerul Educatiei nu renunta la termoscanare si va testa de patru ori elevii cu temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius, la un interval de două-cinci minute. În această situatie se pune întrebarea la ce oră vor veni elevii la scoală, dacă la 8.30 trebuie să fie în sala de examen.

Potrivit edupedu.ro, mai multe școli au anunțat părinții ca elevii să vină la școală, la examenele de Evaluare Națională care încep luni, încă de la ora 6:00 sau ora 7:00, în condiţiile în care examenul începe la ora 9:00 și durează două ore. Este vorba despre școli din București, iar decizia vine în contextul în care Ministerul Educației a anunțat vineri că triajul dinaintea examenului va consta în repetarea de 3 ori a măsurării temperaturii elevilor în cazul cărora termometrele arată valori peste 37,3, plus observarea clinică a simptomelor respiratorii.

Citeşte şi: Subiecte română Evaluare Naţională 2020 edu.ro. Ce trebuie să ştii pentru a lua notă mare la Capacitate 2020

Ministerul Educaţiei a anunţat, vineri, 12 iunie, că elevii „care au avut temperatura peste maximul admis” vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie. Instituția menține, astfel, triajul epidemiologic și temperatura 37.3 ̊C ca prag maxim pentru intrarea în examen.

Cum va fi efectuat triajul epidemiologic al elevilor la examenele naţionale

  • În zilele de examen, la intrarea în centrul de examen (în școală), cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor astfel:
  • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 grade Celsius. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;
  • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;
  • Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Măşti de protecţie pentru elevi şi profesori, obligatorii la fiecare centru de examinare

Fiecare centru de examen trebuie să aibă covorașe dezinfectante, măști de protecție pentru elevi și profesori, substanțe dezinfectante pentru mâini, dar și să:

  • se realizeze curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
  • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
  • se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
  • În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.

Avocatul Poporului a recomandat ca elevii care dau Bacalaureatul sau Evaluarea Natională să fie primiti chiar dacă au temperatura peste 37,3, sustinand ca interzicerea accesului incalca dreptul la educatie in conditii egale.

La sesizarea Avocatului Poporului, Consiliului National pentru Combaterea Discriminării a explicat că elevii trimisi acasă pe motiv de temperatură ridicată sunt discriminati indirect.

Si reprezentantii părintilor spun că, în ultimele luni, au făcut mai multe sesizări către Ministerul Educatiei pe aceeasi problemă, pentru ca acestia ar trebui sa dea examenul alaturi de colegii lor. 

Orban, critici dure la adresa Avocatului Poporului: În ultima vreme se comportă mai mult ca avocatul PSD decât ca avocatul românilor