Orban, critici dure la adresa Avocatului Poporului: În ultima vreme se comportă mai mult ca avocatul PSD decât ca avocatul românilor

Premierul Ludovic Orban critică în termeni duri acţiunile Avocatului Poporului, despre care spune că "în ultima vreme se comportă mai mult ca avocatul PSD decât ca avocatul românilor". Şeful Executivului a catalogat drept "ruşinoasă" atitudinea acestei instituţii din ultima perioadă.

RomaniaTV.net
13 iun. 2020, 08:52
Orban, critici dure la adresa Avocatului Poporului: În ultima vreme se comportă mai mult ca avocatul PSD decât ca avocatul românilor

„În ultimele luni, instituţia Avocatului Poporului are nişte atitudini şi acţiuni care o transformă nu în Avocatul Poporului ci în duşmanul poporului. Vă readuc aminte numai ce a făcut adjunctul Avocatului Poporului transmiţând o adresă în care să îi oblige pe directorii de spital în care au fost trataţi pacienţii bolnavi de COVID să anunţe că sunt instituţii cercetate pentru tortură, încercând să transforme tot personalul care a luptat în prima linie pentru tratarea persoanelor infectate, care şi-a pus în pericol chiar sănătatea, viaţa lor şi a familiilor lor în torţionari. Este ruşinos ceea ce se întâmplă”, a afirmat Ludovic Orban sâmbătă, întrebat fiind ce părere are despre demersul Avocatului Poporului care cere ca elevii care dau examene să nu le fie măsurată temperatura. 

Ludovic Orban consideră că măsurarea temperaturii elevilor înainte de examene este în beneficiul tuturor celor prezenţă şi a reamintit faptul că elevii care nu pot participa la prima sesiune a examenelor au posibilitatea de a intra în sesiune specială, organizată tocmai pentru astfel de cazuri.

„Nu cred că Avocatul Poporului are vreun motiv să ia poziţiile publice pe care le ia, decât un motiv de natură politică. În ultima vreme, se pare că se comportă mai mult ca avocatul PSD decât ca avocatul românilor”, a mai afirmat şeful Guvernului.

 

Avocatul Poporului cere ca elevilor care susţin examenele naţionale să nu li se mai ia temperatura

Avocatul Poporului a cerut Ministerului Educaţiei ca elevii care susţin anul acesta Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul să fie lăsaţi să intre în sălile de examen fără să li se mai ia temperatura. CNCD a constatat că eliminarea copiilor cu temperatură peste 37,3 °C din Evaluarea Națională și BAC este discriminatorie.

Avocatul Poporului anunță, în documentul trimis Ministerului Educației: „apreciem că interzicerea accesului elevilor care depășesc nivelul temperaturii corporale permise are ca efect încălcarea dreptului la educație, în condiții egale, al elevilor care ar urma să fie excluși de la examenele de evaluare națională și bacalaureat, afectând astfel rezultatele acestora pentru accesul la studiile liceale sau universitare”.

Solicitările trimise de Avocatul Poporului către Ministerul Educației:

„Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății vor identifica și vor dispune în regim de urgență toate măsurile care se impun în vederea asigurării dreptului la educație în condiții de egalitate, în contextul prevenirii răspândirii SARS-CoV-2;

Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății vor elimina prevederile discriminatorii din actul normativ criticat și vor permite accesul candidaților, în condiții de egalitate, la examenele în sesiunile regulate din calendarul de desfăşurare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2019-2020 și din calendarul examenului de bacalaureat naţional – 2020,;
Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății vor informa Avocatul Poporului cu privire la însușirea recomandării și realizarea măsurilor dispuse”.

„Măsura excluderii de la examene se realizează pe baza unei prezumții simple, aceea că toți participanții care ating o anumită temperatură corporală sunt suspecți de a fi purtători de SARS-CoV-2. Această prezumție simplă are ca efect o discriminare prin asociere, participantul la examen măsurat cu o temperatură corporală peste limită fiind tratat ca și când ar fi purtător de SARS-CoV-2, deși nu există o confirmare medicală în acest sens. Rezultă, așadar că, tratamentul diferențiat are loc pe criteriul unei boli cronice neconfirmate”, spune Avocatul Poporului, care citează analiza realizată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

 

Evaluarea Naţională 2020: Elevilor cu peste 37.3 grade li se mai ia de încă 3 ori temperatura, la interval de 2-5 minute

Ministerul Educaţiei a anunţat ce reguli vor fi respectate în zilele de examen la Evaluarea Naţională. La intrarea în şcoală, cadrele medicale vor face triajul epidemiologic al elevilor cărora li se va lua temperatura „ce nu trebuie să depășească 37.3 grade Celsius”. Dacă temperatura înregistrată depăşeşte maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute.

Regulile de triaj au fost comunicate de Ministerul Educaţiei, după ce Avocatul Poporului a cerut de urgenţă eliminarea limitei de 37,3 grade Celsius care a fost stabilită anterior drept condiţie pentru ca elevii să poată întra în examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat, notează edupedu.ro.

Ministerul Educaţiei a anunţat, vineri, 12 iunie, că elevii „care au avut temperatura peste maximul admis” vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie. Instituția menține, astfel, triajul epidemiologic și temperatura 37.3 ̊C ca prag maxim pentru intrarea în examen.

Cum va fi efectuat triajul epidemiologic al elevilor la examenele naţionale

  • În zilele de examen, la intrarea în centrul de examen (în școală), cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor astfel:
  • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 grade Celsius. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;
  • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;
  • Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Măşti de protecţie pentru elevi şi profesori, obligatorii la fiecare centru de examinare

Fiecare centru de examen trebuie să aibă covorașe dezinfectante, măști de protecție pentru elevi și profesori, substanțe dezinfectante pentru mâini, dar și să:

  • se realizeze curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
  • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
  • se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
  • În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.