EVALUARE NAŢIONALĂ şi BACALAUREAT 2020, noi reguli la revenirea în şcoală

Noi reguli pentru examenele naționale și revenirea la școală: Limita de 10 elevi în clasă a fost eliminată, dispenserele cu dezinfectant în fiecare clasă și măsurile pentru igienizarea și dotarea toaletelor, la fel, anunţă edupedu.ro.

20 mai 2020, 10:01

Limita de 10 elevi în fiecare clasă a fost eliminată din măsurile prevăzute în școli pentru examenele naționale de Bacalaureat și Evaluarea Națională, potrivit unui ordin comun al ministrului Sănătății și ministului Educației, publicat în această seară în Monitorul Oficial. Acest act abrogă precedentele două ordine comune (4.220 și 4.259) care stabileau măsurile pentru redeschiderea unităților de învățământ. În plus, au fost eliminate prevederile privitoare la existența dispenserelor cu dezinfectant în fiecare clasă sau la intrarea în săli, plus setul de condiții impus pentru igienizarea și dotarea toaletelor.
Noua prevedere legată de așezarea elevilor în clasă este următoarea: „în sălile de clasă activitățile și examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor, astfel încât să existe o distanță între elevi sau candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de altul”.

Elevii care fac pregătire pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, supravegheaţi de un cadru medical. Anunţul ministrului Educaţiei

Vechea prevedere: „în sălile de clasă activitățile se vor desfășura cu maximum 10 elevi, situați la cca. 2 metri distanță unul de altul, care vor purta mască pe tot parcursul desfășurării activităților din unitatea de învățământ”

Față de precedentul ordin de ministru, din noile prevederi lipsesc și condițiile impuse pentru igiena și dotarea grupurilor sanitare, dar și prevederea care obliga școlile să pună dezinfectant la fiecare intrare în sala de clasă, existând în schimb doar obligativitatea existenței în șoală a următoarelor: permanent săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi încărcate ori de câte ori este necesar”.

În noul Ordin comun de ministru este prevăzută și măsura triajui epidemiologic zilnic (măsurarea temperaturii) realizată de către un medic sau asistent medical în fiecare unitate de învățământ.