EXCLUSIV Alexandru Rafila, despre declaraţiile Andreei Moldovan referitoare la carantină: „Minunea ar fi să avem altă conducere a Ministerului Sănătăţii”

Reprezentantul României în OMS, medicul Alexandru Rafila, a declarat că măsura restrângerii programului magazinelor nu reduce numărul infectărilor, iar măsura carantinei, despre care a vorbit consiliera lui Vlad Voiculescu, se poate lua doar în ultimă instanţă.

07 apr. 2021, 21:37
EXCLUSIV Alexandru Rafila, despre declaraţiile Andreei Moldovan referitoare la carantină: „Minunea ar fi să avem altă conducere a Ministerului Sănătăţii”

Alexandru Rafila a intervenit miercuri în emisiunea lui Victor Ciutacu, Punctul Culminant, pentru a vorbi despre declaraţiile contradictorii ale premierului Florin Cîţu şi ale consilierei ministrului Sănătăţii, Andreea Moldovan, despre problemele legate de vaccinul AstraZeneca şi despre măsurile luate de autorităţi pentru reducerea transmiterii noului coronavirus.

„Carantina poate fi o solutie in anumite circumstante, iar anul trecut am avut o carantina. Dar cand am de 3 luni o inactiune a Ministerului Sanatatii, sa vina acum cu aceasta propunere, mi se pare cel putin ciudat. Cred ca minunea asteptata de marea majoritate a romanilor ar fi sa avem alta echipa la conducerea Ministerului Sanatatii. Oamenii nu mai inteleg nimic si atunci aderenta la masurile de preventie este scazuta, oamenii sunt confuzati.

Se bat cap in cap declaratiile, se creaza confuzie, iar oamnenii nu vor mai tine cont de recomandarile bune, pentru ca nu stiu care este realitatea. Noi am cerut singura solutie, prin motiunea simpla, demiterea conducerii ministerului Sanatatii. Sigur ca se poate ajunge si la carantina, dar dupa ce se epuizeaza celelalte solutii, dupa ce se fac anchete epidemiologice serioase. Avem doua treimi din numarul de cazuri din noiembrie, dar avem un numar mai mare de pacienti la ATI”, a spus medicul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre reducerea programului magazinelor: „Această măsură nu reduce transmiterea, dimpotrivă”

„Cu cat ai spatiu mai mic si program mai scurt, cu atat incidenta creste. Iar povestile astea cu numarul de cosuri, oamenii nu se vor mai inghesui in magazine, ci in fata lor. Masura asta nu are o demonstratie ca reduce transmiterea, dimpotriva, vazand cozile de la benzinarii din weekend.

Sigur ca poti sa faci cumparaturi mai rar, dar anumite alimente trebuie luate proaspete. Sigur ca sunt lucruri pe care putem sa le facem mai rar sau mai des, dar nu trebuie sa replicam asta la nivel national.”, a mai spus reprezentantul României la OMS.

„E o intrebare delicata. In mod evident evaluarile facute de EMA nu exclud relatia dintre aceste tromboze si acest vaccin. Dar trebuie explicat cat de des apar si la cine. Este vorba de un caz la 500 de mii sau un milion de persoane. Cred ca importanta e transparenta. Informezi oamenii, ei decid daca se vaccineaza cu Astra Zeneca sau asteapta alt vaccin. Ei evalueaza daca aceasta incidenta de 1 la 500.000 sau la 1 milion este mare sau nu.

Cred că până la urmă s-ar fi transmis si daca nu aparea in presa, nu este un lucru pe care sa-l fi tinut sub pres.”, a încheiat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă: „Dacă avem o persoană care a dezvoltat un tromboze după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu acelaşi vaccin”