Valeriu Gheorghiţă anunţă o şedinţă pentru revizuirea recomandărilor făcute de EMA privind vaccinul AstraZeneca

Valeriu Gheorghiţă anunţă că va avea loc o şedinţă comună la nivel european pentru revizuirea recomandărilor făcute de Agenţia Europeană a Medicamentului în privinţa vaccinului produs de AstraZeneca.

07 apr. 2021, 20:32
Valeriu Gheorghiţă anunţă o şedinţă pentru revizuirea recomandărilor făcute de EMA privind vaccinul AstraZeneca
Valeriu Gheorghiţă anunţă o şedinţă pentru revizuirea recomandărilor făcute de EMA privind vaccinul AstraZeneca

Valeriu Gheorghiţă a anunţat dacă se va schimba ceva în România privind vaccinarea cu AstraZeneca. Reamintim că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat, miercuri, că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford, relatează AFP.

Valeriu Gheorghiţă: Vom avea o şedinţă pentru revizuirea recomandărilor efectuate de Agenţia Europeană a Medicamentului în privinţa AstraZeneca

Citeşte şi Valeriu Gheorghiţă: „Dacă avem o persoană care a dezvoltat un tromboze după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu acelaşi vaccin”

„Vom avea o şedinţă cu toţi reprezentanţii instituţiilor responsabile de această decizie pentru revizuirea recomandărilor efectuate astăzi de Agenţia Europeană a Medicamentului, vedem o adaptare a datelor menţionate în rezumatul caracteristicilor produsului. Nu vă ascund faptul că în această seară va avea loc o şedinţă comună la nivelul tuturor statelor membre cu sistemele de sănătate, cu miniştrii Sănătăţii şi sperăm ca de această dată să fie o decizie comună a tuturor statelor membre pentru a avea o abordare integrată, aşa cum ne-am dorit-o de la început, fiind vorba în cazul de faţă despre campania de vaccinare împotriva COVID-19 în care România face parte din acest demers european şi de aceea ne dorim o abordare comună a tuturor statelor membre. Cred că este o decizie aşteptată pentru toată lumea”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Europa, Hans Kluge, a afirmat, în cadrul aceleaşi conferinţe de presă, că în orice campanie de vaccinare încrederea este esenţială.

„Fie că este vorba de COVID-19 sau de orice altă campanie de vaccinare, încrederea este esenţială. Creăm încredere prin transparenţă. De aceea, comunicarea riscului cu oamenii este deosebit de importantă. Să spunem oamenilor ceea ce ştim, ceea ce nu ştim şi ceea ce este în studiu. Efectele secundare sunt ceva la ce ne-am aşteptat şi fac parte integrată din întregul procedeu de vaccinare. Un al doilea aspect privind încrederea se referă la excelenţă tehnică, la competenţă. Iar în cazul în care oamenii sunt ezitanţi trebuie să dăm dovadă de empatie faţă de aceştia, să nu arătăm cu degetul şi să înţelegem de unde vine această ezitare şi să le explicăm”, a declarat directorul OMS Europa.

El a menţionat că apariţia trombozelor după vaccinarea cu AstraZeneca este un proces foarte, foarte rar.”În ceea ce priveşte vaccinul AstraZeneca şi trombozele, afirmaţia era că există o posibilă legătură şi că în mod cert trebuie examinată şi studiată în continuare. Dar se întâmplă foarte, foarte rar. La începutul lui mai este şi rândul meu să mă vaccinez în Danemarca, dacă mi se va propune AstraZeneca, voi accepta propunerea”, a precizat Hans Kluge.

Reamintim că EMA a stabilit ”o legătură posibilă cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, anunţă agenţia cu sediul la Amsterdam într-un comunciat.Însă raportul între beneficii şi riscuri rămâne pozitiv, subliniază agenţia.