EXCLUSIV | Andrei Marga: „Nu este o soluţie închiderea şcolilor! Afectarea noilor generaţii va fi extrem de vastă. Cei care decid sunt mai mult politruci decât specialişti”

Andrei Marga, ministru al Educaţiei în perioada 1997 – 2000, a avertizat că prin închiderea şcolilor „distrugem învăţământul preuniversitar” întrucât „nu este o alternativă învăţământul online la învăţământul real”.

04 nov. 2021, 15:57
EXCLUSIV | Andrei Marga: „Nu este o soluţie închiderea şcolilor! Afectarea noilor generaţii va fi extrem de vastă. Cei care decid sunt mai mult politruci decât specialişti”

Într-un interviu acordat în exclusivitate Româniatv.net, profesorul universitar Andrei Marga a afirmat că elevii nevoiţi să facă şcoala online din cauza numărului mare de infectări COVID fac parte dintr-o „generaţie dusă la needucaţie în mod legal”. Fostul ministru al Educaţiei consideră că „învăţământul online nu poate înlocui învăţământul natural” şi a invocat studii realizate de universităţi de prestigiu care au semnalat randamentul scăzut al acestui tip de predare şi asimilare a cunoştinţelor.

  • Noi distrugem învăţământul preuniversitar. Nu este o alternativă învăţământul online la învăţământul real.
  • Nu vorbim de la o generaţie de sacrificiu, ci de o generaţie dusă la needucaţie în mod legal. Mi se pare dramatic că mulţi elevi în ţară nu au acces nici măcar la învăţământul online.
  • După părerea mea, trebuie gândit ca în Germania un sistem de recuperare. E o măsură dură, dar Germania, cu nivelul de infectare pe care l-a avut, în situaţia dată, a luat măsura la nivel de Guvern a autorizării şi introducerii în lege a posibilităţii de a repeta anul de învăţământ compromis. Aşa trebuie făcut şi în România.

Andrei Marga a criticat în termeni duri autorităţile deoarece nu au luat măsuri pentru „a pregăti terenul” pentru şcoala online, deşi aveau informaţii despre valul patru al pandemiei COVID-19 încă din primăvară. Mai mult, cel care a coordonat sistemul de Învăţământ din România în perioada 1997 – 2000 a pledat pentru aplicarea modelului din Germania care a introdus în legea Educaţiei posibilitatea de a se repeta „anul de învăţământ compromis” din cauza pandemiei.

„Nu vorbim de la o generaţie de sacrificiu, ci de o generaţie dusă la needucaţie în mod legal. Mi se pare dramatic că mulţi elevi în ţară nu au acces nici măcar la învăţământul online”, a declarat Andrei Marga, pentru Româniatv.net.

Fostul ministru a făcut referire la studii efectuate de universităţi de prestigiu precum Cambridge University sau Harvard care „au spus foarte limpede că randamentul învăţământului online este cam de 60% faţă de învăţământul natural”.

„La nivelul preuniversitar, randamentul este şi mai mic. E nevoie de multe intervenţii ale dascălului, fie el profesor de şcoală generală sau profesor de liceu. Ceea ce se configurează în România cu oarecare pompă, din păcate, exagerată e că învăţământul online este o rezolvare. Nici vorbă!

România are o situație specială. Cel puţin o treime dintre elevi nu au acces la online. Nu vorbim de la o generaţie de sacrificiu, ci de o generaţie dusă la needucaţie în mod legal şi principial. Trebuie spus foarte direct: nu este o soluţie închiderea şcolilor! Afectarea noilor generaţii va fi extrem de vastă. Nici nu îşi închipui decidenţii cât de vastă va fi”, a subliniat Andrei Marga.

Citeşte şi: EXCLUSIV | „Educaţia este principala victimă a pandemiei”. Ecaterina Andronescu arată cum sacrifică autorităţile viitorul României prin închiderea şcolilor şi trecerea la cursuri online

Andrei Marga: „Sunt 300.000 de copiii din ţară care nu sunt în învăţământ, pentru că online-ul nu era accesibil lor”

Rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj între anii 1993-2004 și 2008-2012, Marga este de părere că „învăţământul online nu poate înlocui învăţământul natural” şi acuză guvernanţii că nu au luat măsuri din timp pentru a „pregăti terenul” pentru educaţia făcută cu ajutorul Internetului.

„Pregătirea terenului în România este foarte carentă.  Mi se pare dramatic că mulţi elevi în ţară nu au acces nici măcar la învăţământul online. Noi ne jucăm.

Anul trecut, la nivelul lunii aprilie – mai, semnalam că sunt 300.000 de copiii din ţară care nu sunt în învăţământ, pentru că online-ul nu era accesibil lor. Acum sunt şi mai mulţi care nu au acces la învăţământ.

Trebuie spus foarte clar: Ministerul Educaţiei se înşeală. Încearcă să repare tevatura, dar nu dă rezultate”, a explicat Marga.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Cum vor fi afectaţi copiii de măsurile de distanţare şi închiderea şcolilor. Avertismentul psihologului Keren Rosner: „Va fi un comportament de însingurare, de evitare a celorlalţi”

Andrei Marga vrea recuperarea materiei pierdute după modelul Germaniei. „Aşa trebuie făcut şi în România”

În aceste condiţii, Andrei Marga propune ca România să adopte sistemul de recuperare a cursurilor care este aplicat în Germania.

„E o măsură dură, dar Germania, cu nivelul de infectare pe care l-a avut, în situaţia dată, a luat măsura la nivel de Guvern a autorizării şi introducerii în lege a posibilităţii de a repeta anul de învăţământ compromis. Aşa trebuie făcut şi în România. Ne place, ori nu ne place. Ea costă, are complicaţii şi psihologic suntem puşi împotriva ei, dar trebuie spus că e cea realistă”, a afirmat Marga.

Andrei Marga acuză că România ia acum acelaşi măsuri aplicate de China la începutul pandemiei. „Strategia din România este greşită fundamental”

De asemenea, profesorul universitar a observat că România aplică acelaşi măsuri aplicate de China la izbucnirea pandemiei – „purtarea măştii, distanţarea fizică, evitarea întrunirilor” şi le cere autorităţilor să schimbe strategia în aşa fel încât „pe combaterea îmbolnăvirii”.

„Strategia din România este greşită fundamental. Ştiu deciziile din China şi repetăm unele măsuri impuse de statul chinez.

În România nu a avut loc, din păcate, o discuţie a specialiştilor care să spună exact ce facem şi mai ales ce avem de făcut într-o perspectivă, să zicem, de două luni. Nefiind aceste lucruri clarificate, e o repezeală continuă.

Deocamdată, aşa cum arată lucrurile, dacă îi ducem pe elevi la şcoală, se pot infecta mai mult.

Cei care decid, din păcate, sunt mai mult politruci decât specialişti. Ceea ce ei decid trebuie pus sub semnul întrebării, cred eu”; a afirmat Andrei Marga.

De asemenea, fostul ministru al Educaţiei a amintit că în China există „o tradiţie de combatere a coronavirusurilor”.

„La noi ce facem; purtarea măştii, distanţarea fizică, evitarea întrunirilor. Dar China, de la începutul pandemiei, a evoluat şi ea foarte mult. Ori, la noi se rămâne la acestea. Personal am propus să schimbăm strategia.

Strategia nouă ar fi să ne concentrăm pe combaterea îmbolnăvirii. Asta înseamnă medicamentaţie antivirală, o nouă concepere a spitalelor şi a tratamentelor ambulatorii.

Copiii n-au nicio vină, dar Ministerul Educaţiei are datoria publică şi constituţională de a face ca orice copil să poată să parcurgă învăţarea, studiile în mod natural, fără pericolul îmbolnăvirilor.

Nu vreau să fiu pesimist, dar trebuie acceptat că vom trăi cel puţin încă trei ani cu o pandemie, aceasta sau succesoare ei”, a conchis Andrei Marga.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Daniel Funeriu spulberă Guvernul pentru că a închis şcolile şi a trimis elevii în online. „E rezultatul triumfalismului prostesc din vară. Efectele pe termen lung vor fi grave. Online-ul e foarte bun pentru meditații”