EXCLUSIV | „Educaţia este principala victimă a pandemiei”. Ecaterina Andronescu arată cum sacrifică autorităţile viitorul României prin închiderea şcolilor şi trecerea la cursuri online

Chiar dacă preşedintele Klaus Iohannis a promovat “România Educată” drept “un proiect de ţară autentic”, tocmai educaţia a fost cea sacrificată pe “altarul” pandemiei, în cei aproape doi ani de luptă împotriva COVID-19. Din dorinţa de a salva vieţi, Guvernul a închis mii de şcoli, fără să ia în calcul că, de fapt, pune în pericol viitorul unei întregi generaţii de copii pe care îi condamnă la “needucaţie în mod legal”, ceea ce poate fi considerată adevărata „catastrofă umanitară”. Pentru că sunt somaţi în permanenţă să păstreze distanţa, să nu facă schimburi şi duc lipsa comunicării faţă în faţă, elevii educaţi în pandemie vor fi predispuşi să adopte un „comportament de însingurare, de evitare a celorlaţi”, pe termen lung ajungând să nu aibă capacitatea de empatiza, avertizează psihologii. Mai mult, din punct de vedere sociologic, copiii nevoiţi acum să facă şcoală online au parte de un nivel de pregătire mult mai slab, ceea ce poate duce la creşterea nivelului de analfabetism funcţional în următorii ani.
Razvan Mihalascu
01 nov. 2021, 09:46
EXCLUSIV | „Educaţia este principala victimă a pandemiei”. Ecaterina Andronescu arată cum sacrifică autorităţile viitorul României prin închiderea şcolilor şi trecerea la cursuri online

Româniatv.net vă prezintă în exclusivitate o serie de interviuri cu miniştri care au coordonat sistemul de Învăţământ din România, sociologi şi psihologi care avertizează că „educaţia este principala victimă a pandemiei”, având în vedere măsurile dispuse de guvernanţi pentru închiderea şcolilor.

Ecaterina Andronescu a explicat că şcoala în online nu este o “şcoală adevărată” deoarece are “deficienţe majore”, în lipsa unei metodologii eficiente de evaluare a elevilor şi a faptului că profesorii, în marea lor majoritate, nu au fost pregătiţi să predea cu ajutorul Internetului.

Daniel Funeriu, ministru al Educației în perioada 2009-2012, a avertizat că efectele măsurilor aplicate de guvernanţi “vor fi grave” pe termen lung, iar situaţia dificilă în care se află şcoala din România este “rezultatul triumfalismului prostesc din vară”.

De asemenea, Andrei Marga a susţinut că închiderea şcolilor nu este o soluţie deoarece “afectarea noilor generaţii va fi extrem de vastă” şi a pledat pentru aplicarea modelului din Germania care a introdus în legea Educaţiei posibilitatea de a se repeta „anul de învăţământ compromis” din cauza pandemiei.

Citeşte şi: Şcoli închise din cauza COVID-19 şi după 8 noiembrie. Ce se întâmplă cu tezele pe care elevii ar trebui să le susţină în semestrul I

Psihologul Keren Rosner a explicat că, în lipsa interacţiunii cu colegii la şcoală, “la nivel emoţional, copilul va trăi o stare de dezamăgire, de tristeţe şi însingurare”, ceea ce ar putea afecta modul în care se va comporta şi relaţiona pe termen lung.

De asemenea, sociologul Gelu Duminică este de părere că efectele închiderii şcolilor le vom vedea peste 10 ani printr-o “resursă umană destul de slab calificat” şi o creştere analfabetismului funcţional. „Suntem o ţară bolnavă, ca să citez din celebrii clasici în viaţă, însă cei care ar trebui să ne însănătoşească sunt în vacanţă în Egipt şi nu sunt în România”, a subliniat el.

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei: “Educaţia este principala victimă a pandemiei. În mediul rural, este o pierdere uriaşă. Online-ul are aceste deficienţe majore, care afectează nivelul de pregătire”

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei (PSD) şi preşedinte al Senatului Universităţii Politehnica din Bucureşti, a criticat în termeni duri decizia lui Sorin Cîmpeanu a prelungi vacanţa elevilor pe fondul pandemiei şi posibilitatea ca şcoala să continue în sistem online din 8 noiembrie din cauza numărului mare de infectări cu COVID-19.

„Elevii nu ar fi trebuit să fie trimişi în vacanţă două săptămâni, cel mult dacă nivelul de infectare era ridicat. (…) Ar fi trebuit să fie trimişi în online în acele localităţi unde nivelul de infectare e peste 6 la mie. Dacă sunt localităţi fără COVID, de ce trebuie să-i trimitem în vacanţă sau să suspendăm cursurile acolo?”, a declarat Ecaterina Andronescu, pentru Romaniatv.net.

Deţinătoare de mai multe ori a portofoliului Educaţiei, cel mai recent în perioada noiembrie 2018 – august 2019, Andronescu a avertizat că “cel puţin un milion de elevi n-au avut contact cu învăţământul timp de un an şi jumătate, cât au fost cursurile suspendate”, iar aceştia provin din mediul rural, unde nu s-a putut face şcoală online.

“În mediul rural, este o pierdere uriaşă. (…) Uitaţi-vă pe datele Evaluării Naţionale de anul acesta. 33.000 de elevi nu s-au putut prezenta la examen, nu s-au putut înscrie la examen, fie că nu aveau situaţiile şcolare încheiate, fie că se înscriau degeaba pentru că nu aveau nicio şansă dacă n-au făcut carte. (…) Li se mai adaugă 35.000 care nu au luat nici măcar 5, adică aproape 70.000. În mediul rural, într-o generaţie sunt vreo 80.000 de elevi. Uitaţi-vă ce pondere mare o au elevii din mediul rural care nu mai au nicio şansă. Sunt înspăimântată de acest gând”, a afirmat Ecaterina Andronescu.

Citeşte şi: Peste 200 de oraşe au incidenţă peste 6 la mie. Premierul desemnat Ciucă vrea să ţină şcolile închise până ce incidenţa scade sub acest prag

Ecaterina Andronescu: „Şcoala online nu reprezintă o alternativă. Sunt şcoli care n-au făcut deloc carte”

Fostul parlamentar a invocat un document al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) care vorbeşte despre pierderi la nivelul economiei şi societăţii Statelor Unite de 15.000 de miliarde de dolari, “pierderi care pornesc de la lipsa unor competenţe pe care şcoala ar trebui să le formeze şi nu s-au format” din cauza pandemiei. În cazul României, Andronescu a explicat că pierderile “nu vor fi mai mici”.

“Pierde România la competenţe, la capacitatea oamenilor de a înţelege lumea în care trăiesc. Educaţia este principala victimă a pandemiei, din păcate”, a evidenţiat Andronescu.

În opinia sa, şcoala online “nu reprezintă o alternativă”. “Atunci când nu ai tehnologie, e complicat să spui că mai faci şcoală. Online-ul are aceste deficienţe majore, după părerea mea, care afectează nivelul de pregătire”.

“Sunt şcoli care n-au făcut deloc carte, cum sunt cele din mediul rural. Sunt şcoli din mediul urban, unde exista tehnologie, dar unde profesorii n-au vrut cel puţin în primul semestru să intre în online. Mulţi n-au fost pregătiţi pentru online.

Predarea în online ţie ca profesor îţi consumă mult mai mult timp să-ţi pregăteşti lecţia, să-l evaluezi pe elev, deci nu este o cale mai uşoară de a-ţi exercita profesia, dimpotrivă o cale mai complicată.

Şcoala în online nu este o şcoală adevărată. Nu pledez pentru online. Nu pledez pentru toate şcolile în online”, a afirmat ea.

Ecaterina Andronescu avertizează că România are 100 de milioane de euro pentru şcoala online pe care nu i-a folosit

Mai mult, Ecaterina Andronescu a amintit că din august 2019 “există două proiecte semnate prin fonduri europene de peste 100 de milioane de euro care vizau digitalizarea sistemului de învăţământ” şi acuză guvernanţii că nu au recurs la aceste fonduri.

“Nu înţeleg de ce sistemul nu a beneficiat de aceste resurse şi proiecte pentru că unul dintre aceste proiecte viza realizarea unei platforme de e-learning unde să se găsească manuale în format electronic, unde profesorul să-şi poată pună lecţia.

Au fost semnate proiecte din bani europeni. Nu sunt bani de la buget. Nu s-au deschis proiectele acestea şi n-am înţeles de ce”, a explicat Ecaterina Andronescu.

De asemenea, actualul președinte al Senatului Universității Politehnica din București este de părere că „generaţia aceasta este cea născută cu tehnologie avansată”, motiv pentru care „nu poţi să-i văduveşti”.

„A existat acordul Ministerului Fondurilor Europene. Fondurile acestea au fost repartizate Ministerului Educaţiei. Exerciţiul bugetar s-a încheiat în anul 2020, dar Comisia Europeană, ca şi în exerciţiul bugetar anterior, a mai prelungit exerciţiul bugetar încheiat cu încă doi sau trei ani. Încă ar putea fi cheltuiţi banii.

România e departe de a-şi fi cheltuit resursele alocate din bani europeni pentru exerciţiul bugetar care s-a încheiat în 2020”, a conchis Ecaterina Andronescu.

Citeşte şi: OMS cere ca școlile să rămână deschise: ”Închiderea școlilor a făcut mai mult rău decât bine”

Spynews
Știrile Antena Stars. De ce a refuzat Alex Bodi 1 milion de dolari. A rămas uimit când a aflat ce i s-a oferit, dar nu a putut să accepte: ”Nu am vrut” / VIDEO
Bzi.ro
Câți bani a luat Babasha la concertul Coldplay? „Vă jur cu mâna pe inimă!“
Fanatik.ro
Leguma din România cu o producție record. A ajuns să coste doar 1 leu pe kilogram
Capital.ro
UNGURII ne dau lecții chiar în Transilvania. Viktor Orban a scos banii: „Succes!”
Playtech.ro
Andra, senzația VERII într-o rochie îndrăzneață. Cătălin Măruță a început să PLÂNGĂ: ‘NU pot să cred!’
DailyBusiness
Sute de locuri de muncă sunt disponibile pentru români! Iată în ce loc
Adevarul
Beneficiile candidaturii lui Iohannis la șefia NATO pentru țară și dimensiunea „eșecului” ANALIZĂ
Spynews
Dezastru la un pelerinaj. Peste 550 de persoane au murit. Temperaturile de 51 de grade Celsius le-au fost fatale
Spynews
A mers pe jos 90 de minute pe zi. Ce s-a întâmplat după 2 ani
Evz.ro
Alertă sanitară la Lidl. 70% din carnea de pui este contaminată cu germeni rezistenți la antibiotice
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
wowbiz.ro
Ce a spus public Radu Ștefan Bănică despre Andreea Marin?! „Află ea după”. Nu s-a ferit și a recunoscut asta și despre Violeta
Cancan.ro
'Bianca are un iubit de 6 luni!'😲 Gabi Bădălău, primele declarații după ce și-a asumat noua relație
Playsport.ro
WOW, PREA fierbinte! Fusta Corinel Caragea, mult prea scurtă?! Cum a apărut printre suporteri înainte de România - Ucraina
kanald.ro
El este bărbatul care a murit electrocutat alături de părinții săi, la Cluj. Cei trei au fost găsiți fără suflare lângă o piscină gonflabilă
Capital.ro
BANII pentru proprietarii de TEREN. Se plătește direct în cont. E lege
StirileBZI
Acești români nu vor mai primi niciun ban de la Guvern! De ce a fost luată decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit pe iubitul ei tenismen, care e cu 9 ani mai tânăr
stirilekanald.ro
Ei sunt clujeni găsiți morți în curtea casei. Asta le-a adus sfârșitul
substantial.ro
Nouăsprezece cetățeni sirieni prinși încercând să intre ilegal în România prin Dolj
MediaFlux
CE TREBUIE să facă PENSIONARII când VINE decizia de RECALCULARE. ANUNȚUL șefului CASEI de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?