EXCLUSIV | Clotilde Armand, acuzată că a acordat fără licitaţie contracte de salubrizare de peste două milioane de euro în Sectorul 1. „Nu e o urgenţă. Este sigur o practică imorală”

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a încheiat trei contracte cu o valoare totală de peste 10 milioane de lei (peste două milioane de euro) pentru servicii de sortare a deşeurilor, fără a organiza o licitaţie publică. Consilierul local PNL Daniel Ciungu susţine că este vorba despre o practică "imorală", în condiţiile în care "sunt mai mulţi bani decât pentru încredinţare directă, adică peste 100.000 de euro", iar pentru fiecare dintre contract în parte Primăria Sectorului 1 trebuia să facă licitaţie.

09 mai 2022, 17:56
EXCLUSIV | Clotilde Armand, acuzată că a acordat fără licitaţie contracte de salubrizare de peste două milioane de euro în Sectorul 1. „Nu e o urgenţă. Este sigur o practică imorală”

Modul în care Clotilde Armand a decis să fie evitată organizarea unei licitaţii a luat prin surprindere Consiliul Local Sector 1. Într-un interviu acordat RomâniaTv.net, consilierul local Daniel Ciungu a declarat că edilul Sectorului 1 „a ales pur şi simplu cine a câştigat”.

„Nu ştim nici noi (de ce a evitat organizarea unei licitaţii, n.red). Ideea este că sunt mai mulţi bani decât pentru încredinţare directă, adică peste 100.000 de euro. Trebuia să meargă în licitaţie deschisă, public, să vedem cu toţii cine participă şi cine va câştiga. Aşa ea a ales pur şi simplu cine a câştigat şi doar a informat public că asta e obligaţia la negociere fără publicare.

Fiecare contract în parte este în sine mai mare decât acel 100.000 de euro. Pentru fiecare în parte trebuia să facă licitaţie”, a declarat consilierul local PNL.

Întrebat dacă este vorba despre o practică ilegală, Daniel Ciungu a dat de înţeles că este vorba despre un demers „la limita legii”.

„(O practică)Imorală este sigur, ilegală…Este la limita legii pentru că procedura de negociere fără publicare a fost gândită iniţial când era pandemia, starea de urgenţă, şi era nevoie să se facă în paşi rapizi, să se ducă în contracte mari, să facă negociere fără publicare.

În fapt nu e o urgenţă. Ştiam din iunie 2021 că trebuie contract pentru sortare selectivă a gunoaielor”, a mai precizat Ciungu.

Liberalul a afirmat că este „suspicios” modul în care Clotilde Armand a decis încheierea celor trei contracte de sortare a deşeurilor fără a recurge la o licitaţie.

„Din punctul meu de vedere şi al nostru, urgenţă era în iunie 2021. Faptul că a aşteptat aproape un an, să dea aceste contracte şi le-a dat în câteva zile este foarte suspicios”, a mai menţionat consilierul local PNL.

Întrebat dacă va depune o plângere la DNA împreună cu consilierii liberal, Daniel Ciungu a spus că va face o interpelare „la Primărie, la Consiliul Local şi la Prefectura” Capitalie.

„Mergem de acolo mai departe. Vom primi un răspuns de la Prefectură, dacă nu vom primi de la Primărie. Prefectura e obligată să ne răspundă. Mai departe, dacă e nevoie să mergem către justiţie, o vom face, dar e important să urmăm toţi paşii legali”, a explicat Daniel Ciungu.

Potrivit SEAP, Primaria Sectorului 1 a încheiat de curând trei contracte cu o valoare totala de peste 10 milioane de lei (9.397.242 lei fara TVA) pentru sortare selectiva, prin negociere directă, nu prin licitaţie.

Citeşte şi: Scandalul gunoaielor revine! Clotilde Armand, o noua afacere urât mirositoare în Sectorul 1. Contracte de salubrizare de peste 10 milioane de lei fără licitaţie!

Cum a motivat Primăria Sectorului 1 urgenţa acordării celor trei contracte

Pentru toate cele trei contracte, Primăria Sectorului 1 a invocat urgenţa, precum şi scandalul cu Romprest. Iată ce motivaţia publicată în portalul SEAP în cazul contractului încheiat cu firma RER ECOLOGIC SERVICE BUCURESTI REBU.

„‒ dispozițiilor art. 15, alin. (1), art. 17, alin. (5), lit. a) și art. 23, alin. (1) din Ordonanța de urgență a guvernului nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor;
‒ Măsurii 6.1 dispuse în Nota de control a ANRSC din 15.03.2021
‒ Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 1 nr. 127/ 24.06.2021 privind aprobarea unor măsuri privind activitatea de sortare a deșeurilor municipale și a deșeurilor similare în stații de sortare din cadrul serviciului public de salubrizare organizat la nivelul Sectorului 1 al Municipiului București
în condițiile reale existente la nivelul Municipiului București și la nivelul Sectorului 1 al Municipiului București privind:
– gradul redus de separare a deșeurilor municipale pe tipuri de material în cadrul procesului de colectare primară (la locul de generare a deșeurilor, de către producătorul inițial al acestora);
– lipsa infrastructurii de tratare preliminară a deșeurilor municipale deținută în proprietate/administrată de autoritățile publice locale;
– numărul limitat de operatori economici, astfel cum sunt aceștia indicați în Planul de gestionare a deșeurilor din Municipiul București (2019-2025), aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 260/01.09.2021, cap. 4.2.5., care dețin infrastructura corespunzătoare dar și autorizație de mediu să presteze activități de sortare a deșeurilor, în condițiile respectării principiului proximității (potrivit căruia deșeurile municipale, colectate de un operator de salubritate, trebuie transportate de către acesta la cea mai apropiată instalație de tratare adecvată).
Caracterul de urgență al procedurii de achiziție este dat de nevoia de asigurare a continuității serviciului de salubrizare a Sectorului, în condițiile unei iminente întreruperi a serviciilor de sortare Notificată de către operatorii stațiilor de sortare a deșeurilor municipale aflați sub contract cu operatorul delegat Compania Romprest Service SA (adresa Romprest 524 /14.02.2022, adresa Romprest 533 /15.02.2022), în lipsa aprobării de către Autoritatea Contractantă a unei majorări ale tarifelor de sortare”

Cine sunt câştigătorii contractelor de salubrizare în Sectorul 1

Potrivit SEAP, este vorba despre trei contracte încheiate pe o perioadă de patru luni, pentru servicii de sortare a deşeurilor colectate de pe raza Sectorului 1.

  • Contractul de 6 mil. lei, fara TVA: pe 4 luni, cu compania Rom Waste Solutions;
  • Contractul de 1,1 mil. lei, fara TVA: pe 4 luni, cu compania RER ECOLOGIC SERVICE BUCURESTI REBU;
  • Contractul de 2,3 mil. lei, fara TVA: pe 4 luni, cu compania 3R GREEN.

Firma Rom Waste este una dintre societățile care sortează deșeurile din Sectorul 1 pentru compania Romprest SA. În iunie 2021, primarul Clotilde Armand a decis să semneze un contract de subrogație cu această firmă, pe motiv că Romprest nu îi achita facturile la timp.

„Direcția Management Economic din cadrul Primăriei Sectorului 1 în data de 29.06.2021, până la acea dată administrația locală a Sectorului 1 a făcut o singură plată către Rom Waste Solutions S.A în valoare de 1.006.392,08 de lei. Este vorba de plata unor servicii care nu erau plătite sortatorilor de către Compania Romprest Service S.A., iar Primăria Sectorului 1, prin contractul de subrogație, le achită direct sortatorilor”, a transmis Primăria Sectorului 1, conform Newsweek România.

Firma Rom Waste Solutions este condusă de Mircea Raicu, iar printre acţionari se numără şi Andrei Valentin Videanu, fiul lui Adriean Videanu, fost primar al Capitalei.

Compania RER ECOLOGIC SERVICE BUCURESTI REBU este condusă de Radu Merica, supranumit şi milionarul „din gunoaie”.

Citeşte şi: Imagini ZGUDUITOARE! Rucsandra Hurezeanu, soţia ambasadorului Emil Hurezeanu, este amanta milionarului Radu Merica! Primele imagini cu ei doi petrecând noaptea împreună în apartamentul lui! Cum a sedus-o „regele gunoaielor” pe „contesa cosmeticelor” cu avionul privat şi weekenduri la ski?!

De asemenea, compania 3R GREEN SRL este deținută de Florin Ștefan Dobrescu, care a lucrat în cadrul Ministerului Mediului şi care cu puternice relații în domeniu.