EXCLUSIV Constantin Bălăceanu Stolnici dezvăluie secretul longevităţii: „Am ajuns până la 99 de ani având o viaţă echilibrată, fără excese. N-aş renunţa la o friptură bună pentru un gândac scorţos”

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a împlinit aproape un secol de viaţă. Mai exact, pe 6 iulie 2022, reputatul medic neurolog, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului nervos, a aniversat 99 de ani. Cu acest prilej, jurnalistul România TV Victor Ciutacu a realizat un interviu de colecţie în cadrul căruia academicianul a dezvăluit secretul longevităţii sale, a vorbit despre conspiraţii, dar a abordat şi subiecte politice.

07 iul. 2022, 09:34
EXCLUSIV Constantin Bălăceanu Stolnici dezvăluie secretul longevităţii: „Am ajuns până la 99 de ani având o viaţă echilibrată, fără excese. N-aş renunţa la o friptură bună pentru un gândac scorţos”

Constantin Bălăceanu Stolnici a dezvăluit că nu a făcut nimic special să ajungă la această vârstă, dar a fost foarte organizat şi şi-a respectat programul de somn.

Nu am un regim de viaţă special. Am avut o viaţă regulată, am avut ore fixe de mâncare, nu am avut abuzuri de niciun fel, am respectat orele de odihnă, de distracţie, fără excese. Alcool nu am consumat decât sporadic, nu am fumat niciodată. În plus, am avut şi o anumită activitate fizică. Am fost un adept al sporturilor de masă, nu al sporturilor de performanţă. Am jucat fotbal şi rugby, am mers cu motocicleta, am mers călare, am jucat fotbal, volei, tenis. Eram foarte moderat, nu am făcut niciun fel de exces, n-am pierdut nopţile.

Iată că, la aproape 100 de ani, dacă sunt 10-20 de nopţi în care nu am dormit. Nici nopţile de Revelion nu le pierdeam, eu, de regulă, nu făceam Revelionul. Mi se dădea de Revelion să fac de gardă pentru că se ştia că mie nu îmi place să petrec noaptea. Preferam să fac gardă pentru că, făcând gardă, nu deranjam pe nimeni şi uşuram situaţia celui care trebuia să faca garda şi, în felul ăsta, putea şi el să se distreze”, a povestit Bălăceanu Stolnici în emisiunea Punctul culminant de la România TV.

Constantin Bălăceanu Stolnici, fan al sportului, dar nu al fotbalului

Iubitor al sportului, reputatul academician a dezvăluit faptul că încă îi place să se mai uite la sport. Dar nu la fotbal, „că prea se fac multe porcării„. Cât despre campionul David Popovici, academicianul spune că nu este impresionat de performanţele lui, pentru că „performanţele nu servesc speciei umane„.

Sport mai urmăresc la televizor, dar nu fotbal că prea se fac multe porcării. Dar urmăresc probele de călărie, tenis, înot. Despre performanţele lui david Popovici pot să spun că eu nu sunt un adept al performanţelor, performanţele nu servesc speciei umane, creează nişte excepţii, impun eforturi care nu sunt întotdeauna spre folosul celui care le face. Dar sunt pentru sportul celălalt, sportul făcut ca să rezolve probleme„, este de părere academicianul.

Citeste si Leacul miraculos care dizolvă cheagurile de sânge. Academicianul Ovidiu Bojor îl recomandă în tromboflebită și ateroscleroză

Constantin Bălăceanu Stolnici, împotriva înlocuirii consumului de carne cu insecte: „N-aş renunţa la o friptură bună pentru un gândac scorţos”

Referitor la tendinţa modernă de renunţare la consumul de carne de animale care poluează în favoarea consumului de insecte, reputatul profesor spune că nu este de acord cu această înlocuire.

S-a spus că animalele poluează. Şi maşinile poluează. 300 de mii de ani homo sapiens a trăit aşa. Ar însemna o modificare totală a modului lui de inserare în viaţă. Trebuie să fie ceva interesant, dar nu-mi dau seama ce, să renunţi la o friptură bună pentru un gândac scorţos. Dar eu gândesc ca acum 100 de ani. Eu nu sunt pentru, dar asta nu înseamnă nimic. Există acest efort, există această tendinţă.

S-au speriat oamenii că cirezile de vaci, prin gazele pe care le elimină, sunt un factor de poluare. Sunt factor de poluare de sute de mii de ani. Nu se poate face omletă fără să spargi ouă. Nu se poate ajunge la o debalansare a poluării fără a face sacrificii. Aici sunt de acord„, a adăugat reputatul medic.

Atitudinea pozitivă, unul dintre secretele longevităţii

Profesorul consideră, de asemenea, că optimismul a fost unul dintre secretele longevităţii sale.

În faţa unei situaţii, întotdeauna trebuie luate în considerare părţile pozitive. Întotdeauna am privit partea plină a paharului. Şi ca medic, întotdeauna luam diagnosticele şi cântăream cele mai pozitive dintre ele şi, în felul acesta, activitatea mea era mult mai motivată decât a cea a medicilor care se întunecau: aaa, e o boală ireversibilă, gata, punem pe terapie. Am fost un om activ, care a acceptat soluţia pozitivă ca un element asupra căruia trebuia să îşi îndrepte atenţia şi care trebuie să fie prioritar faţă de soluţia negativă care trebuia să fie pe plan secundar. Şi principalul rol al soluţiilor negativ e să le dai la o parte„, a dezvăluit reputatul academician în emisiunea moderată de Victor Ciutacu.

Citeste si Bălăceanu-Stolnici, apel disperat către români. „Nu vă lăsaţi induşi de toate curentele acestea făcute de oameni care nu au competenţă” VIDEO