EXCLUSIV | George Simion, necruţător cu Claudiu Năsui care ar vrea închiderea Combinatului de Oţeluri Speciale din Târgovişte. „E de o perversitate incredibilă”

George Simion, copreşedintele AUR, a lansat un atac virulent la adresa lui Claudiu Năsui (USRPLUS), ministrul Economiei, pe motiv că a refuzat ca statul român să preia Combinatul de Oţeluri Speciale de la Târgovişte, unde lucrează 1.000 de persoane. Deputatul susţine că vrea să împiedice "acest jaf naţional".

10 iun. 2021, 23:11
EXCLUSIV | George Simion, necruţător cu Claudiu Năsui care ar vrea închiderea Combinatului de Oţeluri Speciale din Târgovişte. „E de o perversitate incredibilă”

George Simion (AUR) a reacţionat în condiţiile în care Guvernul ar fi renunţat la preluarea activelor COS Târgovişte de o nouă societate înfiinţată în subordinea Ministerului Economiei.

„Claudiu Năsui este de o perversitate incredibilă. Aveau garanţia aceşti oameni de la domnul Orban şi de la actualul ministru al Energiei care înainte era şi ministru al Economiei, Virgil Popescu, că vor face darea în plată.

Proprietarul actual al combinatului de la Târgovişte e o companie rusească (Mechel). Are datorii de 40 de milioane de euro la statul român, la noi toţi practic. 40 de milioane de euro pe care trebuia să-i luăm într-o formă sau alta. Singura modalitate prin care putem să-i recuperăm de la acest aşa zis investitor rus e să preluăm înapoi combinatul în contul datoriei.

Domnul Năsui a spus că nu e de acord cu o naţionalizare. Nu e vorba despre aşa ceva. E vorba despre o dare în plată”, a declarat George Simion, în emisiunea „Punctul Culminant” prezentată de Victor Ciutacu, la România TV.

La Combinatul de Oţeluri Speciale de la Târgovişte lucrează 1.000 de persoane care riscă să-şi piardă locurile de muncă.

„E soluţia pe care o cer angajaţii de acolo, oameni specializaţi care sunt printre puţinii oţelari rămaşi în câmpul muncii, care au fost scoşi în şomaj tehnic. Vor fi disponibilizaţi. Nu se vor mai putea angaja în altă parte.

Acest Guvern pretinde că vrea să facă nişte autostrăzi. Cu ce oţel şi fier beton o să facă autostrăzile? E singurul loc din România unde se mai poate produce. Angajaţii garantează că furnalele pot fi pornite în 30-45 de zile”, a mai spus copreşedintele AUR.

Citeşte şi: Concediere colectivă la unul dintre cele mai mari combinate de oţel din ţară. 1200 de angajaţi, în pericol să rămână pe drumuri

George Simion (AUR), necruţător cu Claudiu Năsui care ar vrea închiderea Combinatului de Oţeluri Speciale din Târgovişte. „Minte cu neruşinare. Nu o să găsească niciun fel de investitor

„Claudiu Năsui prejudiciază bugetul de stat cu aceşti 40 de milioane de euro ca să deruteze opinia publică. Minte cu neruşinare cum ne-au minţit în faţă când am adresat probleme concrete.

Spune că a căutat un investitor strategic. Nu o să găsească niciun fel de investitor. Acest combinat, cum au fost şi multe altele, a fost privatizat pe două milioane de euro şi acum valorează activele de acolo cel puţin 40 de milioane de euro după ce multe dintre active au fost distruse sau dărâmate.

În Târgovişte, după mult timp, au reuşit să renoveze podul de lângă Oţelărie. Acolo s-a folosit un oţel din import, nu din Târgovişte. Noi, în România, nu mai trebuie să producem nimic! Pentru viitoarele autostrăzi, o să aducem oţel din Ucraina, Turcia, din păcate”, a mai spus George Simion (AUR).

George Simion (AUR): „E de datoria noastră să împiedicăm acest jaf naţional”

„E de datoria noastră să împiedicăm acest jaf naţional. Încă mai există capacităţi de producţie care trebuie salvate şi resurse naturale care trebuie protejate care trebuie să producă profit pentru români, nu pentru diferite clanuri şi găşti. Ei doresc ca statul român să nu mai aibă nimic, chiar dacă vorbim despre întreprinderi strategice”, a mai spus George Simion.

Potrivit Profit.ro, un al cincilea potențial investitor și-a manifestat interesul pentru activul funcțional industrial al Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, care se află de aproape 8 ani în insolvență. COS Târgovişte este singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România.

Pe lista „pețitorilor” COS Târgoviște a apărut și o companie siderurgică din Turcia, Aygunsan Demir Celik. Controlată de omul de afaceri Ismail Aygun, aceasta fost înființată în 1992 și deține trei unități de producție siderurgică în orașul Safranbolu din provincia Karabuk, de pe coasta turcă a Mării Negre.

Combinatul de Oţeluri Speciale din Târgovişte, deţinut de grupul rus Mechel

Aflat de opt ani în insolvenţă, COS Târgoviște este singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România. Compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel și este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acțiuni. Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov.

Conform Profit.ro, activul funcțional industrial „Producere oțel de construcții” al COS Târgoviște a fost evaluat, în documentele prezentate de administratorii judiciar și special ministerului, la 301,83 milioane lei. Din această sumă, dacă s-ar face darea în plată, s-ar scădea obligațiile de mediu, estimate la aproape 28 milioane lei, precum și TVA datorată de 57,3 sau 32,4 milioane lei (în funcție de statutul entității care ar fi desemnată de Ministerul Economiei să preia activul, neimpozabilă sau impozabilă). Astfel, darea în plată s-ar face la suma de 216,55 sau 241,42 milioane lei, foarte apropiată de totalul datoriilor COS Târgoviște la ANAF, de puțin peste 200 milioane lei.

COS Târgoviște a terminat anul trecut cu pierderi de peste 62 milioane lei, față de profitul net de 140,4 milioane lei din 2019, și o cifră de afaceri de numai 44,6 milioane lei, în scădere cu peste 92% comparativ cu anul anterior (590,8 milioane lei). Numărul mediu de salariați a scăzut de la 1.311 la 921.

Citeşte şi: Primarul din Ştefăneştii de Jos a fost reţinut. Ştefan Ionel Robert a fost ridicat de poliţişti după ce a fost acuzat că a violat o minoră!