EXCLUSIV | Parlamentarii PSD şi USR, încrezători în şansele moţiunii. „Premierul Cîţu e istorie. Va pleca prin vot democratic”

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD va fi dezbătută şi supusă la vot marţi de plenul Parlamentului. PSD, USR şi AUR au anunţat că au susţinerea a 280 de senatori şi deputaţi care vor răsturnarea Guvernului Cîţu.

05 oct. 2021, 10:12
EXCLUSIV | Parlamentarii PSD şi USR, încrezători în şansele moţiunii. „Premierul Cîţu e istorie. Va pleca prin vot democratic”

Parlamentarii PSD şi USR sunt încrezători în şansele moţiunii de cenzură, mai ales în contextul în care AUR a dat luni seară publicității o înregistrare realizată de deputatul AUR Ciprian Titi Stoica în care i se oferă de către un coleg liberal funcții în instituţii deconcentrate pentru membri AUR la schimb cu susținerea Guvernului Cîţu.

„E o ruşine pentru politica din România. Sunt două dimensiuni acolo: o dimensiune penală. Oamenii care au încercat să ofere foloase pentru voturi trebuie să meargă la puşcărie. Din punct de vedere politic, ei trebuiau excluşi de aseară din PNL. Sunt o ruşine pentru politica din România şi pentru PNL.

Credeţi că erau de capul lor? Nu cred că erau de capul lor şi trebuie să spună cine i-a pus să facă asta”, a declarat Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR PLUS, în direct la România TV.

Citeşte şi: Scandal URIAŞ înainte de moţiune. AUR a publicat înregistrarea în care unui deputat al partidului i se oferă funcţii pentru a susţine PNL la votul de marţi AUDIO

Întrebat dacă se mai poate guverna alături de PNL, Moşteanu a dat de înţeles că politicienii „nu sunt toţi la fel”

„În PNL sunt foarte mulţi oameni şi nu sunt toţi la fel. Sunt acei oameni cu care cred eu că putem guverna. Sunt oameni oneşti cu multă experienţă politică şi care vor să facă bine românilor. Există ca în toate partidele. Cu ei putem să refacem o coaliţie.

„E depusă deja o plângere penală. Fapta este reprobabilă. Arată disperare la care a ajuns PNL, mai ales cei din aripa Cîţu.  Nu vor avea oportunitatea să mai guverneze după ziua de azi”, a mai precizat deputatul USR.

Parlamentarii PSD şi USR, încrezători în şansele moţiunii. Cine ar putea trăda în PNL

La rândul său, Radu Oprea, senatorul PSD, a afirmat că liberalii recurg la „orice metodă” pentru a rămâne la putere.

„Cei de la PNL îşi arată disperarea şi au încercat orice metodă. Ei ştiu că azi Guvernul Cîţu va pleca prin vot democratic în Parlamentul României. La PNL, nu mi se pare ceva extrordinar. Ei au în forul lor de conducere. Unul dintre vicepreşedinţi este sub control judiciar. Probabil că această chesiune a penalilor în funcţii publice nu-i deranjează.

De fapt ştim şi despre premierul Cîţu că a văzut puşcăria din interiorul celulei, sigur pentru două zile, dar a văzut-o din interior”, a precizat Radu Oprea.

Citeşte şi: EXCLUSIV Marcel Ciolacu: „Acest guvern trebuie să cadă mâine. Dacă parlamentarii USR-PLUS se răzgândesc, se fac de râs”

Mai mult, senatorul social-democrat a dezvăluit că există parlamentari PNL care ar vrea să voteze moţiunea, deşi la nivelul conducerii partidului a fost decis faptul că senatorii şi deputaţii liberali vor fi prezenţi în plen, dar nu vor vota împotriva propriului Guvern.

„Sunt parlamentari PNL care ar vrea să voteze moţiunea. Nu ştiu dacă va avea şi curajul să o facă astăzi. Cei care îşi dau seama că a fost o guvernare catastrofală pentru România, să voteze azi!”, a afirmat Radu Oprea.

„Sunt 280 de voturi. Avem 50 de voturi peste necesarul pentru a trece moţiunea. În jur de ora 14, premierul Cîţu e istorie”, a conchis Ionuţ Moşteanu.

Cele trei partide care au anunţat că vor vota moţiunea – PSD, USR şi AUR – au împreună 280 de senatori şi deputaţi. După cum au anunţat liderii celor trei formaţiuni, toţi parlamentarii vor fi prezenţi, cu excepţia unui social-democrat bolnav de Covid-19 şi aflat în izolare.

În aceste condiţii, Guvernul Cîţu ar putea fi demis cu cel puţin 279 de voturi, în condiţiile în care majoritatea necesară pentru adoptarea moţiunii este de 234.

Citeşte şi: Zi decisivă pentru Guvernul Cîţu. Moţiunea de cenzură, dezbătută şi votată azi în Parlament