EXCLUSIV Pensii 2022. Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor minime. Fost ministru al Muncii: „Creşterea acestor pensii este un semnal care va descuraja munca”

Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, nu este de acord cu majorarea pensiilor minime. Aceasta susţine că măsura nu ar face altceva decât să descurajeze munca.

29 mai 2022, 10:42
EXCLUSIV Pensii 2022. Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor minime. Fost ministru al Muncii: „Creşterea acestor pensii este un semnal care va descuraja munca”
Pensii 2022. Violeta Alexandru: "Nu sunt pentru creşterea pensiei minime"

Pensii 2022. Violeta Alexandru este de părere că majorarea pensiilor minime reprezintă o jignire pentru cei care au un stagiu de cotizare mai mare.

Pensii 2022. Violeta Alexandru: „Nu sunt pentru creşterea pensiei minime”

Citeşte şi Românii din Germania pot rămâne fără pensii. Semnalul de alarmă tras de un director al Casei de Pensii

Fostul ministru al Muncii consideră că pachetul social nu poate suplini un răspuns pe care Guvernul va trebui să-l dea tuturor pensionarilor, nu doar celor care încasează pensia minimă.

„Va creşte sau nu punctul de pensi? Vor creste sau nu pensiile pe contributivitate? Guvernul trebuie sa raspunda tuturor celor care in acest moment nu-şi mai pot acoperi cheltuielile necesare. Acestia sunt toti pensionarii, nu doar cei care au pensia minimă.

Eu nu sunt pentru creşterea pensiei minime, eu sunt pentru acordarea de servicii de sprijin pentru categoriile care au nevoie de acest sprijin. A face o crestere in bani pentru dansii inseamnă o jignire pentru cei care au un stagiu de contributie mult mai mare. Inseamna ca statul, PSD, da un semnal ca esti un fraier daca muncesti azi in România.

Muncești si ajungi sa ai un venit mai mic decat cel care a muncit mult mai putin. Nu poti sa ajungi sa ai la sfarsitul lunii mai multe venituri decat cineva care a muncit mai mult. Este un semnal care va descuraja munca.

Sunt pentru sprijinirea celor care au nevoie de ajutor, cred ca autoritatile locale ar fi trebuit sa beneficieze de resurse considerabile din PNRR pentru acest obiectiv, dar afirmatia ca trebuie sa crească pensiile mici în sensul de pensie socială, acestea fiind acordate celor care au stagiul minim de cotiyare, repreizntă un afront pentru cei care au muncit mai mult”, a declarat Violeta Alexandru la România Tv.

Autoritățile vorbesc despre majorarea punctului de pensie pentru toată lumea, nu pe categorii. Totuși, există sprijin pentru pensionarii cu venituri mai mici, aceștia beneficiind de voucherele de 50 de euro pe care autoritățile încep să le emită începând cu 1 iunie.

„Această discuţie cu creşterea pensiilor mai mici este o discuţie neconstituţională şi am spus-o de mai multe ori. Noi vorbim de contributivitate şi vorbim de o valoare a punctului de pensie. Se majorează valoarea punctului de pensie, noi acceptăm această discuţie cu majorarea pensiilor în procent, dar pensia se majorează prin valoarea punctului de pensie.

Putem face în schimb altceva pentru pensiile mici – ceea ce am făcut în primul pachet social, de la 1.600 până la 2.200 (de lei – n. r.) şi ceea ce facem acum cu acest voucher de 50 de euro o dată la două luni, dar să creştem discreţionar numai pensiile mici nu se poate”,  declara recentu ministrul Marius Budăi în exclusivitate pentru Romania TV.

Citeşte şi Recalculare pensii 2022. Anunţ de ultimă oră al ministrului Muncii despre banii în plus primiţi de pensionari. „Vom face tot ce ţine de noi”