EXCLUSIV Tánczos Barna: „2021 este anul în care vom descuraja folosirea maşinilor poluante. În 10-15 ani, nu vor mai exista pe piaţă maşini cu motor pe benzină sau pe diesel”. VIDEO

Ministrul Mediului a vorbit, la România TV, despre nevoia de reducere a nivelului de emisii de dioxid de cabon şi despre cum va afecta această nevoie viaţă noastră de zi cu zi

10 aug. 2021, 18:05
EXCLUSIV Tánczos Barna: „2021 este anul în care vom descuraja folosirea maşinilor poluante. În 10-15 ani, nu vor mai exista pe piaţă maşini cu motor pe benzină sau pe diesel”. VIDEO

Schimbările climatice vor afecta viaţa noastră de zi cu zi. Va trebui să circulăm altfel, nu vom mai foloşi maşini cu ardere internă. În 10-15 ani, nu vor mai exista pe piaţă maşini cu motor pe benzină sau pe diesel, companiile vor trebui să reducă consumul de energie pe fosili. 

Totul se va transforma în scheme financiare de contribuţie sau de beneficiar. Concret, cine nu respectă aceste nivele scăzute de emisii de dioxid de carbon va plăti, cei care vor trebui ajutaţi să ajungă la acele niveluri de neutralitate vor fi sprijiniţi financiar.

Citeste si EXCLUSIV Tánczos Barna: „Defrişări masive au existat în urmă cu 10-15 ani. Sistemul actual de control şi trasabilitate …

Aceste decizii la nivel mondial, european, la nivel de România vor veni în cascadă şi vor afecta viaţa noastră de zi cu zi, şi în agricultură, şi în industrie. Vom fi obligaţi să respectăm anumite standarde, de producere de energie, de folosire de maşini la transport, emisii de carbon la încălzirea rezidenţială, în fabricile auto, în toată industria. Va fi o chestiune impusă şi acest lucru se vede în politicile şi în strategiile UE. 

La orice boală vom avea, va veni un „Piramidon” de sus, de la Comisia Europeană, va exista un fond social de climă, care va ajuta companiile, gospodăriile sau cetăţenii care nu se pot ridica dpdv social la nivelul acela. Dar să vedem dacă este „Piramidon” sau un tratament pentru o boală severă„, spune ministrul Mediului.

Citeste si Ministrul Mediului Tanczos Barna se opune noii politici pentru păduri propuse de UE: „Sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”

Referitor la faptul că UE a transformat România în cimitirul de maşini al Europei, ministrul Mediului spune că acest lucru va fi descurajat prin creşterea impozitelor pe maşinile vechi.

Media de vârstă a maşinilor pe stradă este de 12 ani. România nu va scăpa de măsuri prin care să descurajeze acest comportament. Nu vorbesc de persoanele care sunt imposibilitatea de a cumpăra o maşină nouă. Vorbesc despre acele persoane care îşi pot cumpăra o maşină mai mică, dar mai puţin poluantă. Eu, statul român, voi descuraja prin impozit, vor creşte impozitele la aceste maşini. Cei sensibili dpdv social vor fi ajutaţi de stat.

2021 trebuie să fie anul în care vom descuraja folosirea maşinilor poluante. Avem deja discutii la nivelul Guvernului, al mininsterului de resort. 

Rabla merge foarte bine. Anual 60 mii maşini sunt cumpărate din Rabla clasic.

În ceea ce priveşte infrastructura, majoritatea ţărilor construiesc acum infrastructura. Şi în România s-a început construirea infrastructurii acum un an, acum 2 ani. Infrastructura vine„, a dat asigurari Tánczos Barna.