Explozie de cereri pentru alocaţii de şomaj în SUA din cauza coronavirus. „Ne aşteptăm la o cifră de două milioane de persoane”

Milioane de americani au devenit, cel mai probabil, şomeri în ultima săptămână, în condiţiile în care Statele Unite, prima economie a lumii, a fost oprită din cauza pandemiei de coronavirus. În timp ce analiştii cei mai optimişti avansează o cifră de doar 525.000 de cereri pentru alocaţii de şomaj, alţi economişti estimează că solicările pentru şomaj vor fi de ordinul milioanelor. 

RomaniaTV.net
26 mart. 2020, 07:36
Explozie de cereri pentru alocaţii de şomaj în SUA din cauza coronavirus. „Ne aşteptăm la o cifră de două milioane de persoane”

Cifrele săptămânale privind noile solicitări pentru alocaţii de şomaj urmează să fie date publicităţii joi la ora locală 8.30 (12.30 GMT), transmite agenţia AFP, citată de Agerpres.

Cei mai optimişti analişti mizează doar pe 525.000 de noi solicitări pentru alocaţii de şomaj în săptămâna 15-21 martie, potrivit site-ului Briefing.com.

Bilanţ nou de coronavirus în Statele Unite: mai mult de 60.000 de cazuri oficial declarate şi 827 de decese

Alţi economişti cred, însă, că numărul noilor solicitări pentru alocaţii de şomaj va fi unul de ordinul milioanelor, având în vedere că mai mult de jumătate dintre americani sunt rugaţi să rămână în casă pentru a evita răspândirea coronavirusului.

Trump, declaraţie optimistă: „Vreau să se termine criza până la Paşte! De gripă mor anual mii de oameni şi nu întoarcem ţara pe dos”

Măsurile de carantină introduse în mai multe metropole sau state americane, inclusiv cele mai populate precum California şi New York, au constrâns restaurantele şi magazinele să îşi închidă porţile, afectând de asemenea sectoare precum transportul sau turismul.

„Ne aşteptăm la o cifră de două milioane de persoane, ceea ce reprezintă probabil o sub-estimare deoarece liniile telefonice sunt blocate iar site-urile Internet au căzut din cauza numărului mare de solicitări. Alte milioane vor depune solicitările în săptămânile următoare”, susţin analiştii de la ING.

Tratament al infecţiei cu coronavirus cu doze mari de vitamina C, folosit în spitalele din New York. Unde a dat rezultate

Planul masiv de susţinere a economiei care a fost votat de Congresul SUA prevede o extindere a alocaţiile de şomaj în condiţiile în care numeroşi americani sunt într-o situaţie precară. De asemenea planul prevede ca valoarea maximă a alocaţiei de şomaj să fie majorată la 600 de dolar pe săptămână. Iar preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri seara că noii şomeri ar putea să primească salariul complet timp de maxim patru luni.

Acord istoric de relansare a SUA, după pandemia de coronavirus. Două trilioane de dolari vor fi băgaţi în economie

Economiştii de la Pantheon Macroeconomics susţin că o analiză efectuată de motorul de căutare online Google cu privire la expresia „depunerea unei solicitări pentru alocaţie de şomaj” (‘file for unemployment’) a înregistrat un număr de căutări de aproape opt ori mai mare decât cel din luna februarie 2009, în plină criză a creditelor subprime.

„Foame ne va ucide înaintea virusului”. Milioane de persoane din India vor rămâne fără alimente, în contextul pandemiei de coronavirus