Explozii la o staţie GPL din Crevedia – Apel pentru donarea de sânge pentru victime / Lista centrelor la care pot merge donatorii. Rafila anunţă transferul pacienţilor în Belgia

O explozie a avut loc, sâmbătă, la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, fiind urmată de un incendiu. Traficul pe DN 1A este blocat complet. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie şi a fost emis mesaj Ro-Alert.

26 aug. 2023, 23:10
Explozii la o staţie GPL din Crevedia – Apel pentru donarea de sânge pentru victime / Lista centrelor la care pot merge donatorii. Rafila anunţă transferul pacienţilor în Belgia

Colegiul Medicilor Bucureşti face apel pentru donare de sânge în contextul în care mai multe persoane sunt internate în spitale din Capitală după exploziile care au avut loc în Dâmboviţa.

„Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti transmite condoleanţe familiei victimei, sănătate celor răniţi şi putere de muncă echipelor medicale care în această noapte se luptă pentru salvarea vieţilor! Apel pentru donarea de sânge de la coordonatoarea Centrului de Transfuzii Bucureşti în contextul exploziilor de la Crevedia şi a numărului mare de răniţi. CMMB susţine donarea de sânge!”, a transmis Colegiul Medicilor Bucureşti.

Un număr de 25 centre de transfuzie sanguină funcţionează, duminică, după un program special, în urma exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia unde zeci de oameni au fost grav răniţi.

Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină anunţă că mai multe centre de trasfuzie sanguină s-au mobilizat şi sunt deschise în regim de urgenţă, duminică, pentru a fi alături de cei răniţi în incidentul de la Crevedia.

Donatorii sunt aşteptaţi de urgenţă la următoarele centre de transfuzie sanguină:

Alba: 9.00 – 13.00
Arad: 10.00 – 13.00
Argeş: 8.00-13.00
Bacău: 8:30 – 13:30
Braşov: 7.00-13.00
Brăila: 8.00-14.30
Buzău: 7.30-13.30
Caraş-Severin: 7.30-14.30
Călăraşi: 10.00-13.00
Cluj: 9.00-13.30
Constanţa: 9.30-12.30
Dâmboviţa: 7.00-13.00
Galaţi: 8.00-13.00
Hunedoara: 8.00-12.00
Ialomiţa: 9.30-14.30
Iaşi: 7.30-14.30
Mureş: 8.30-15.30
Olt: 8.30-14.30
Sălaj: 10.00-14.00
Sibiu: 9.00-15.30
Teleorman: 7.30-13.00
Timiş: 7.30-14.30
Vâlcea: 9.00-13.00
Vrancea: 9.00-13.00
Bucureşti: 7.30-14.30

Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru a făcut un apel pentru donarea de sânge pentru victimele exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia. În urma unei prime explozii, o persoană a murit şi şase au fost rănite, iar o a doua explozie s-a soldat cu rănirea a 26 de pompieri.

Raed Arafat, anunț de ultimă oră, după cea de a doua explozie de la Crevedia. ”Există pericolul să mai fie o a treia explozie”

”Vă rog din nou, donaţi sânge. Răniţii din explozia de la Crevedia vor avea nevoie. Puteţi salva o viaţă. Centrele de transfuzie ar trebuie deschise de urgenţă. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi donat, donaţi şi veţi dona”, a scris europarlamentarul pe Facebook.
El prezintă şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească donatorii, precum şi lista centrelor la care aceştia pot merge pentru a li se recolta sânge:
1. Vârsta cuprinsă între 18-65 de ani. Sunt menţiuni speciale pentru cei care donează pentru prima dată la peste 50 de ani.
2. Greutatea corporală minimă de 50 de kg.
3. Tensiunea arterială – peste 100/60 mmHg.
4. Puls regulat de 50-100/minut.
5. Temperatura mai mică de 37,5 grade Celsius.
6. Hemoglobina peste 12,5g% la femei şi peste 13,5g% la bărbaţi.
7. Nu au consumat alcool sau masă bogată în grăsimi cu 72 de ore înainte de a dona.
8. Nu au avut în ultimul timp intervenţii chirurgicale sau pierderi de sânge.
9. Nu au avut alte boli precum hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de piele, boli de inimă sau nu aveţi alte afecţiuni acute care să necesite tratament cu antibiotice.
10. Nu sunt persoane gravide, lehuze (nu potdona sânge timp de 18 luni după naştere) sau nu sunt în perioada menstruală.
11. Intervalul de timp între 2 donări succesive este de 8 săptămâni pentru donatorii de sânge, cu acceptare a maxim 5 donări pe an la bărbaţi şi 4 la femei.
12. Pe lângă beneficiile pentru sănătate cei ce donează sânge beneficiază de un set de analize gratuite şi primesc şapte tichete de masă, fiecare în valoare de 9,57 lei, la care se adaugă o zi liberă de la serviciu, decontarea transportului şi un abonament pe transportul în comun la jumătate de preţ.
Ciuhodaru prezintă şi lista centrelor de transfuzie sanguină din ţară.

Explozie catastrofală la o stație GPL din Crevedia! Doi oameni au murit și cel puțin 42 sunt răniți. UPDATE: Noi explozii, sunt răniţi şi jurnalişti. A fost activat Planul Roșu de Intervenție| VIDEO

Ministerul Sănătăţii (MS) a transmis, sâmbătă noapte, că 46 de pacienţi sunt internaţi în urma exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia, opt dintre aceştia fiind intubaţi, şi precizează că mecanismul european va fi folosit pentru toţi cei intubaţi în primul rând.

Potrivit MS, la Spitalul Bagdasar sunt 11 pacienţi (3 intubaţi), la Universitar – 4 pacienţi, la Spitalul de Arşi – 4 pacienti (1 intubat), la Spitalul Floreasca – 27 de pacienţi (4 intubaţi).

”Mecanismul european va fi folosit pentru toţi cei intubaţi în primul rând”, a transmis sursa citată.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că victimele exploziilor de la staţia GPL din Crevedia au început să sosească la spitalele din Capitală, iar în funcţie de starea pacienţilor, dacă va fi nevoie, va fi activat Mecanismul de Protecţie Civilă pentru transferul unora în străinătate.
”Victimele au început să sosească la spitalele de urgenţă din Bucureşti. Ministerul Sănătăţii are 6 spitale de urgenţă care sunt în subordine, adică sunt 5 plus Spitalul Elias, ca să putem face faţă acestei provocări noi ne-am coordonat şi cu spitale care au capacitatea de a trata în secţiile de terapie intensivă dotate cu aparate de ventilaţie pacienţii care au probleme”, a declarat Alexandru Rafila, în direct la România TV, amintind că avem un protocol semnat cu Belgia.

Rafila a explicat în ce condiţii vor fi transferaţi pacienţi în străinătate.

”Avem disponibile, în momentul de faţă, circa 60 de paturi de terapie intensivă unde eventualii pacienţi pot ajunge. La celula de criză de la MAI participă 2 secretari de stat de la Ministerul Sănătăţii încât să putem să avem un răspuns coordonat. Precizarea făcută de domnul prim-ministru Marcel Ciolacu este corectă, avem nevoie de coordonare, este realizată la nivelul MAI. Partea de asistenţă medicală o vom coordona, iar împreună vom decide în funcţie de starea pacienţilor, transferul lor în străinătate, pe baza Mecanismului de Protecţie Civilă care va fi activat în momentul în care ştim exact care este numărul de victime, care este starea lor şi care necesită un tratament în secţii de Mari Arşi care depăşeşte capacitatea din acest moment din România. Este vorba de o situaţie specială, de o tragedie şi facem tot ceea ce este necesar cu profesionalism, fără niciun fel de rabat încât oamenii să se simtă în siguranţă”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că familiile victimelor exploziilor vor primi asistenţă psihologică.
”Ne pregătim să acordăm şi asistenţă psihologică familiilor victimelor. E un lucru foarte important la care ţinem foarte mult pentru că aceste familii sunt într-o mare tensiune şi au nevoie de sprijin”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat câţi pacienţi sunt intubaţi, Rafila s-a ferit să dea cifre. ”Iniţial aveam patru pacineţi intubaţi, după prima deflagraţie, ulterior şi mai mulţi pompieri au fpst răniţi, numărul lor se apropie de 20 şi unii dintre ei sunt într-o situaţie dificilă. Nu aş vrea să dăm cifre”, a adăugat Rafila