Factura la energie dă jos Executivul: Premierul Bulgariei anunţă demisia Guvernului său

Premierul bulgar a anunţat, miercuri, în Parlament, demisia Guvernului său, relatează Novinite.com. Această măsură survine pe fondul unor ample proteste ale bulgarilor declanşate încă de la sfârşitul săptămânii trecute, ei fiind nemulţumiţi de costul mare al traiului şi în special al facturilor pe care nu le mai pot plăti.

RomaniaTV.net
20 feb. 2013, 07:40
Factura la energie dă jos Executivul: Premierul Bulgariei anunţă demisia Guvernului său

Premierul bulgar Boyko Borisov a anunţat demisia Guvernului său, miercuri, în Parlament. Borisov a făcut un anunţ-surpriză, spunând că Guvernul său va demisiona în masă, în cursul zilei de miercuri.

Membrii Parlamentului de la Sofia se aşteptau să voteze demisia ministrului de Finanţe, Simeon Diankov şi pe cea a vicepremierului Simeon Djanov.

„Puterea noastră ne-a fost dată de popor. Astăzi, noi îi dăm puterea înapoi poporului. Avem demnitate şi onoare”, a declarat Borisov, precizând că nu va participa la un guvern interimar.

În mod normal, alegerile sunt prevăzute pentru iulie, aşa că demisia Guvernului le va devansa cu câteva săptămâni.

Anunţul demisiei intervine în urma a 10 zile de manifestaţii de stradă, adeseori violente, transformate în lupte între protestatri şi forţele de ordine, soldate cu 28 de răniţi, între care cinci poliţişti.

Un tânăr bulgar şi-a dat foc miercuri dimineaţa în faţa primăriei de la Varna (est). Bărbatul în vârstă de 36 de ani a fost spitalizat într-o stare critică, având arsuri pe 80 la sută din suprafaţa corpului, potrivit unei purtătoare de cuvânt a spitalului local.

Un alt tânăr bulgar s-a autoincendiat marţi la Veliko Târnovo (centru), pe o trecere de pietoni, după care a murit din cauza rănilor. Poliţia a afirmat că acesta suferea de tulburări psihice.

Protestatarii au cerut în cadrul manifestaţiilor de protest demisia Guvernului de la Sofia şi chiar naţionalizarea companiei de electricitate, care este operată în prezent de compania cehă CEZ, precizează Novinite.com.

Protestele au pornit de la facturile de întreţinere pe care nu le mai pot achita, din cauza veniturilor mici, dar şi a scumpirii energiei. „Nu mai pot îndura să văd Podul Vulturilor (o intersecţie mare din Sofia, peste râul Perlovska, unde au avut loc în zilele precedente ciocniri violente între forţele de poliţie şi manifestanţi, n.r.) însângerat”, a mai spus, miercuri, premierul, adăugând că „fiecare picătură de sânge este o ruşine pentru noi”.

Adevărat om de stat

Ministrul de Interne bulgar, Ţvetan Ţvetanov a declarat că premierul Boyko Borisov a dat dovadă că este „un adevărat om de stat”, prin anunţul demisiei sale şi a Guvernului său. Şi Krasimir Velcev, liderul grupului parlamentar al coaliţiei de centru-dreapta aflată la putere a salutat demisia Guvernului, spunând că, şi aşa, Guvernul nu mai putea rămâne mult la putere. Alegerile parlamentare din Bulgaria se vor desfăşura în data de 7 iulie.

Boiko Borisov, fostă gardă de corp şi fost primar al Sofiei, a devenit premier în urma alegerilor legislative din iulie 2009 din Bulgaria.

În vârstă de 53 de ani, fiu al unui poliţist şi al unei învăţătoare, fost pompier şi deţinător al centurii negre la karate, în 1990, Borisov şi-a înfiinţat propria companie, Ippon, specializată iniţial în comerţ cu textile, apoi în servicii de pază. El a asigurat astfel securitatea fostului dictator comunist Todor Jivkov după demiterea sa, apoi pe cea a fostului rege Simeon al II-lea de Saxa-Coburg-Gotha, la revenirea acestuia în 1996, după 50 de ani de exil.

În decembrie 2006 a înfiinţat partidul Cetăţenii pentru o Dezvoltare Europeană a Bulgariei (GERB, de centru-dreapta), având o largă susţinere din partea primarilor din ţară şi devenind rapid principala formaţiune de opoziţie.


loading...