Facturile au sărit în aer. Mii de pensionari sunt disperaţi că veniturile nu acoperă nici jumătate din factură!

Românii sunt îngenunchiaţi de facturile uriaşe! Preturile au explodat, iar o factura la gaze sau curent electric au ajuns sa coste cat doua pensii. Oamenii au ajuns la limitele disperarii si nu stiu cum vor face rost de bani pentru a plati facturile.

10 ian. 2022, 19:30
Facturile au sărit în aer. Mii de pensionari sunt disperaţi că veniturile nu acoperă nici jumătate din factură!

Facturile reprezintă o spaimă mai mare pentru români în comparaţie cu pandemia. Românii trec prin situații cu adevărat dramatice după ce prețul facturilor a explodat în ultima perioadă. Este și cazul unei pensionare din Timiș care a primit o factură la gaz de 3200 de lei, de două ori mai mult decât în mod obișnuit.

Dumitran Georgeta – pensionară:NICI nu se uita catre noi. Pe cine intereseaza ca eu am un ajutor de 140 de lei? Era sa fac infarct cand am vazut factura. Erau 32 de milioane, eu vorbesc in banii vechi. 3200 de lei si aici am 142 de lei ajutor social. M-am dus de două ori peste ei aici si nici ei nu au stiut sa imi explice. E foarte greu, nu stiu ce o sa fac”.

Bubuie facturile, iar firmele nu vor să-şi piardă clienţii. Taxă de reziliere ca la telefoane dacă vrei să schimbi furnizorul. S-a decis în ultima zi din 2021!

Tot în Timiș, un bărbat a primit o factură de 2500 de lei doar pe luna noiembrie. „Pe luna noiembrie, 2478 de lei, 2500 de lei. Inca pe luna decembrie nu s-a emis, va dati seama daca pe luna noiembrie, cand am avut zile si cu 15-16 grade, a venit 2500 de lei, acum ne asteptam undeva la 5000 de lei-6000 de lei. Deocamdata nu am platit nici pe luna noiembrie, desi data scadenta era 30 decembrie. Inca astept alte facturi de la furnizorul de gaz, nu sunt doar eu in aceasta situatie, in Recas sunt sute de persoane. La nivelul tarii poate zeci de mii de persoane”

Iar în Iași, un pensionar a primit o factură de două ori mai mare decât pensia pe care o ia de la stat. Urmăriţi în materilaul video disperarea pensionarilor:

Iulian Iancu, preşedintele World Energy Council, face apel la guvernanți să pună stop coșmarului creșterii preţurilor care le ia dreptul la viaţă pensionarilor şi oamenilor cu venituri mici. Mai mult, specialistul arată care ar fi soluția prin care România poate traversa criza facturilor la energie.

Facturi uriaşe la energie, după majorări. Românii plătesc dublu faţă de iarna trecută, pentru acelaşi consum: „Am o factură de 1087 lei şi o pensie de 800 de lei”

Pe de o parte guvernanţii ne spun să stăm liniștiți, pentru că statul compensează pentru noi. Realitatea însă este alta și arată cu totul altceva. Vin facturi foarte mari, din ce în ce mai mulți români nu se încadrează la acele compensări, iar furnizorii tac, facturează și fac profituri.

Iulian Iancu Președintele Comitetului român World Energy Council a explicat că acest coșmar trebuie să înceteze şi le-a reamintit decidenţilor soluția pentru a traversa această criză.

„Din păcate nu vorbim de sute de familii, ci de milioane de familii până la 1 aprilie și trebuie să punem stop imediat acestui coșmar. Dacă vă aduceți aminte chiar în timpul dezvoltării legii spuneam că trebuie stopată imediat această lege pentru că ea nu va produce efecte în sensul scăderii, ci în sensul creșterii prețurilor.

Din păcate am avut dreptate! Prețurile s-au dublat sau triplat și iată că vin facturi de 10 ori, de 20 de ori mai mari. Ce se întâmplă în această situație? Nu facem altceva decât să transferăm întreaga povară a crizei pe seama oamenilor, din păcate a celor mai în vârstă, a pensionarilor și celor săraci în marea lor majoritate”, spune Iancu, potrivit a3.r0

Compania Electrica Furnizare susține că plafonările și compensările nu se văd acum în facturi, dar se vor vedea, însă nu se știe când.

”Având în vedere atât prevederile OUG 118/2021 modificată și completată cu Legea nr. 259/2021 și OUG 130/2021, cât și ale Legii nr. 226/2021 privind facilitățile acordate consumatorilor de energie electrică și gaze naturale pentru plata facturilor aferente sezonului rece, Electrica Furnizare a demarat o serie de optimizări ale sistemului informatic de facturare care să permită evidențierea în cadrul facturilor de energie a compensării, plafonării, exceptării de la plată și a măsurilor de protecție a consumatorilor vulnerabili.

Vine criza alimentară! În două luni de zile În supermaketuri nu va mai fi DELOC carne de porc sau de pasăre din România! Motivul ireal! Producătorii sunt disperați!
Astfel, deși facturile de energie electrică și gaze naturale emise de Electrica Furnizare aferente consumului realizat în intervalul noiembrie 2021-decembrie 2021 nu conțin momentan mențiuni cu privire la plafonare, compensare, exceptare de la plată și măsurile de protecție a consumatorilor vulnerabili, compania își asigură clienții de faptul că vor beneficia de facilitățile prevăzute de lege pentru toată perioada de aplicare a acestora. Facilitățile neacordate de la începutul lunii noiembrie 2021 și până în prezent vor fi oferite clienților noștri, retroactiv și integral, după citirea echipamentelor de măsurare a energiei, odată cu regularizarea consumului pentru întreaga perioadă de aplicare a măsurilor de sprijin, respectiv noiembrie 2021-martie 2022”.

PSD va solicita, în prima ședință a Coaliției de guvernare, adoptarea în regim de urgență a unor modificări și completări la legislația privind protecția cetățenilor față de creșterea galopantă a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, se arată într-un comunicat de presă. Anterior, marți seara, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că legea actuală nu se poate aplica.

Principalele soluții pe care PSD le va propune în Coaliție:

  • Acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice și să se asigure o protecție reală pentru această categorie
  • Simplificarea procedurilor de plată a compensațiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată
  • Reglementarea unor sancțiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislația în vigoare
  • Extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie din economie și la IMM-urile afectate puternic de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.