Facturile pot exploda după noua ordonanţă. Un singur kilowatt în plus te poate costa peste 100 de lei

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se va menţine preţul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de Kwh pe lună, 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kWh pe lună. Există însă subtilităţi expensive ale actului normativ.

12 nov. 2022, 09:43
Facturile pot exploda după noua ordonanţă. Un singur kilowatt în plus te poate costa peste 100 de lei

Facturile pot să strice sărbătorile românilor, iar în februarie anul viitor se anunţă o situaţie extrem de complicată din cauza regularizărilor pentru tot anul 2022. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat vineri, în şedinţa de Guvern în care se adoptă modificările la Ordonanţa pe Energie, că Guvernul va menţine preţul de 1 leu pentru IMM-uri şi vor asigura un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei. În plus, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kw vor beneficia de asemenea de acelaşi preţ de 1,3 lei, cu specificaţia că diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 kw, vor plăti primii 255 de kw la valoarea de 0,80 lei.

Cum sunt păcăliţi românii la facturile la energie electrică. Trucul la care au apelat toţi furnizorii

Atenție mare la consum, după schimbarea Ordonanței de urgență din energie! Un singur kWh ne poate aduce 130 de lei în plus la factură! Asta potrivit noilor formule de calcul adoptate de guvernanți, prin care au fost introduse mai multe praguri de consum, dar și mai multe plafoane de preț.

CÂT COSTĂ ENERGIA ELECTRICĂ ÎN FUNCȚIE DE CONSUM

– consum până în 100 kWh lunar: 0,68 lei/kWh
– consum între 100-255 kWh lunar: 0,80 lei/kWh
– consum între 255-300 kWh lunar: 1,3 lei/kWh pentru tot ce depășește 255 kWh
– consum peste 300 kWh lunar: 1,3 lei/kWh

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ DEPĂȘIM 300 kWh

consum 300 kWh – factură 262 lei
consum 301 kWh – factură 391 lei

Ce să facă românii cu facturile mari? Ministrul Energiei, mesaj către românii care depăşesc un consum de 300 de kw: Au în continuare posibilitatea să se transfere la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de lei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat vineri, după şedinţa de Guvern, că mesajul lui către românii care depăşesc un consum de 300 de kw este acelaşi de la aprobarea Ordonanţei 119, şi anume că au în continuare posibilitatea să se transfere la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de lei. Ministrul a mai arătat că termenul de aplicare a noii ordonanţe este 31 martie 2025, însă se vor face evaluări periodice, el precizând că ”ordonanţa nu va avea impact bugetar din bugetul de stat ci totul se va autofinanţa din acele venituri pe care le captează de la producători şi traderi, de la toţi participanţii din piaţă”.

Ministrul Energiei a fost întrebat ce se întâmplă, până în ianuarie, când intră în vigoare noile prevederi pe energie, cu acei români care consumă lunar mai mult de 300 de kw, iar facturile depăşesc bugetele familiale.

Virgil Popescu a răspuns: ”Eu aş aştepta modificările în Parlament dar până atunci le-aş transmite acelaşi mesaj românilor, pe care l-am transmis încă de la aprobarea Ordonanţei 119, au în continuare posibilitatea să se transfere, să se mute la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de lei, mai puţin decât plâtesc cei care consumă până în 255 de kw”.

Despre noul preţ de 1,3 lei pentru cei care depăşesc 255 de kw şi posibilitatea ca acest preţ să intre în vigoare înainte de 1 ianuarie, Popescu a arătat că este o decizie care trebuie luată în Parlament, în grupurile din Parlament, în comisia de industrie.

Ministrul a mai spus că toate costurile de la nivelul Ministerului Energiei arată că actuala schemă pusă în vigoare nu a depăşit bugetul estimat. ”Vorbim în momentul de faţă de plăţi făcute de aproximativ 5 miliarde de lei, s-au vehiculat sume foarte mare şi vorbim de decontări în cursul lunii august”, a mai spus ministrul.

DOCUMENT. Cum vor fi compensate facturile românilor de la 1 ianuarie 2023. Nicolae Ciucă: „Protejăm populaţia și asigurăm competitivitatea produselor românești”
”Să lăsăm Parlamentul să îşi spună punctul de vedere, pentru că ordonanţa 119 este în Parlament. Probabil de săptămâna viitoare vor începe discuţiile”, a precizat Popescu.

Despre perioada în care se va aplica noua Ordonanţă pe energie, Virgil Popescu a spus că, potrivit textului ordonanţei, termenul este 31 martie 2025.

OUGANEXA

”Aşa cum la fiecare ordonanţă am spus că vom face evaluări periodice, şi la această ordonanţă vom face evaluări periodice şi dacă va fi cazul, vom face ajustări, aşa cum am făcut pe tot parcursul anului 2022”, a afirmat el.

Ministrul a mai afirmat că estimările pe piaţă, în momentul de faţă arată că ”ordonanţa nu va avea impact bugetar din bugetul de stat ci totul se va autofinanţa din acele venituri pe care le captează de la producători şi traderi, de la toţi participanţii din piaţă”.

Regularizarea facturilor vine în februarie 2023

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a afirmat că în luna februarie a anului 2023 se va face regularizarea la facturile de energie şi încadrarea în consumul efectiv realizat de consumatori în cursul anului 2022.

Marian Neacşu a prezentat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, ordonanţa de compensare a preţurilor la energie electrică.
“Printre actele normative de mare importanţă adoptate astăzi a fost şi această ordonanţă care vine să reglementeze un mecanism care să poată să asigure pentru anul viitor câteva lucruri cu caracter de principiu. Primul dintre ele este al sustenabilităţii măsurilor pe care Guvernul şi coaliţia de guvernare şi le-a asumat pentru acest an de criză energetică care vizează compensarea preţurilor la energie pentru consumatorii vulnerabili, consumatorii casnici şi pentru o parte dintre consumatorii non-casnici, respectiv întreprinderile mici şi mijlocii, întreprinderile din agricultură. Mecanismul iniţiat astăzi care reglementează o parte din piaţa de energie în funcţie de energia care este disponibilă cu livrare în anul 2023 face posibil ca să putem susţine în continuare compensările de preţ aşa cum sunt conţinute în OUG 119 şi au fost conţinute în ordonanţele anterioare”, a explicat secretarul general al Guvernului.

Marian Neacşu a fost întrebat de ce mai este nevoie să fie modificată OUG în Parlament şi Guvernul nu a venit de acum cu preţul de 1,3 lei pentru toţi românii care consumă peste 255 khw pe lună.
“Am evitat acest lucru din două considerente. Primul pentru că am vrut ca în această ordonanţă să reglementăm strict mecanismul de funcţionare al pieţei pentru anul următor sau pentru perioada de aplicabilitate a ordonanţei şi nu am vrut să complicăm. Al doilea aspect este că legea de adoptare a ordonanţei vom cuprinde toate categoriile de preţuri. În OUG 119 sunt reglementate compensările pentru toate categoriile de consumatori casnici şi necasnici. E foarte clar că acolo era locul pentru încă un preţ care să fie reglementat”.
El a mai fost întrebat dacă aceste prevederi nu puteau fi cuprinse în OUG.
“În cursul acestei săptămâni decidenţii politici au convenit că săptămâna viitoare va avea loc o discuţie asupra prevederilor din OUG 119 care este în Parlament, urmând dacă acest grafic se va menţine ca în săptămâna cealaltă să fie adoptată ordonanţa, legea de adoptare a ordonanţei”.

Regularizarea facturilor pe tot anul se va face în februarie 2023. Românii riscă să plătească sume uriaşe într-o singură lună

Întrebat dacă nu îi este teamă în cazul în care este adăugat acest amendat doar la Camera Deputaţilor ca OUG să fie declarată neconstituţională dacă va fi sesizată Curtea Constituţională, Marian Neacşu a răspuns: “Estimăm că nu ar trebui să sesizată de către opoziţie pentru că este un lucru care vine în beneficitatea întregii economii şi a consumatorilor casnici din România. Dacă lucrul ăsta este de sesizat atunci probabil că o vor face. Eu cred că nu ar fi oportun. Deci nu ne aşteptăm. Sau dacă se întâmplă acest lucru nu văd elementul de neconstituţionalitate. În Senat au fost adoptate o serie de amendamente printre care şi posibilitatea stabilirii unui preţ şi pentru ceilalţi consumatori. Noi le avem stabilite, nu erau prinşi acolo şi marea industrie şi consumatorii dincolo de nivelul de 255 care până acum primeau energie la preţul pieţei. Acum preţul la care vor primi este 1,3”.