CAZUL BODNARIU. O delegaţie a Parlamentului României merge la Oslo pentru a discuta despre legislaţia din domeniu

O delegație comună a Camerei Deputaților și Senatului intenționează să efectueze, în perioada 18 - 20 ianuarie, o vizită oficială la Oslo pentru a discuta cu reprezentanții Parlamentului Norvegiei despre legislația referitoare la protecția copilului, pornind de la cazul familiei Bodnariu, a precizat, miercuri, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Petru Filip.
Iulian Tudor
13 ian. 2016, 15:45
CAZUL BODNARIU. O delegaţie a Parlamentului României merge la Oslo pentru a discuta despre legislaţia din domeniu

„O delegație comună Camera Deputaților — Senat, în săptămâna viitoare, 18 — 20 ianuarie probabil, va fi la Oslo. (…) Este o acțiune comună pentru că Norvegia este un Parlament monocameral, dar cred că este foarte bine pentru că legislația privește Parlamentul în ansamblul său. Cred că ar face bine pentru ambele Camere, și pentru Camera Deputaților și pentru Senat, o discuție la fața locului pe probleme ce țin de legislația protecției copilului”, a declarat Filip pentru Agerpres.

Citeşte şi: CAZUL BODNARIU. Ambasada Norvegiei oferă primele explicaţii

Potrivit acestuia, Comisia pe care o conduce a întocmit, în cursul zilei de miercuri, un Memorandum privind această vizită oficială la Oslo, documentul urmând să fie semnat de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, supus atenției Biroului permanent și transmis președintelui Parlamentului Norvegiei.

„Miercuri, la nivelul Comisiei pentru politică externă a Senatului, am gândit împreună cu cei de la Direcția de Relații Externe a Senatului, o scrisoare pe care președintele Popescu-Tăriceanu urmează să o semneze și să o trimită omologului domniei sale din Parlamentul norvegian în vederea înțelegerii spiritului legislației norvegiene, pe care noi nu o înțelegem, cel puțin din ceea ce vedem în prezentarea publică a prevederilor legale. Unele dintre ele sunt efectiv excesive dacă ele așa sunt, legate de raporturile dintre părinți și copii, care ar putea să provoace decăderea din drepturi a părinților față de copii, ceea ce ni se pare o situație foarte gravă”, a precizat Petru Filip.

Acesta a adăugat că documentul a fost redactat „în termeni foarte bine cântăriți referitor la rugămintea de a deschide ușile Parlamentului norvegian”, pentru ca reprezentanții celor două Parlamente să poarte „o discuție reală, directă și corectă de ambele părți” fiind vorba despre „culturi și abordări diferite”.

Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a ținut să precizeze faptul că acest Memorandum nu necesită avizul Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, fiecare Cameră urmând să aprobe separat documentul.

„La nivelul Senatului, Memorandumul cu propunerea de deplasare îl face Comisia de politică externă și va fi înaintat Secretariatului General al Senatului și, ulterior, va trece de Biroul permanent. Nu este vorba de o aprobare a Birourilor permanente reunite ale celor două Camere, fiecare Cameră aprobându-și propriul lui program, propriul Memorandum al Comisiei de specialitate. Că ulterior delegația va fi una comună, cu program comun acolo, asta este o chestiune deja de procedură organizatorică”, a explicat Filip.

Petru Filip a adăugat că, în opinia sa, efectuarea acestei vizite la Oslo vine ca urmare a unei discuții purtate de către cei doi președinți, Valeriu Zgonea și Călin Popescu-Tăriceanu, în delegația comună parlamentară Camera Superioară a Parlamentului urmând să fie reprezentat de senatorii Titus Corlățean (PSD) și Ben-Oni Ardelean (PNL).

Cred că a fost o discuție la nivelul președinților celor două Camere, pentru că problema, la un astfel de nivel, excede relațiile directe la nivelul Comisiilor de politică externă. Este vorba de mult mai mult decât o discuție care ar fi putut avea loc între mine, de exemplu, și omologul meu norvegian. Ieri după-amiază am purtat o discuție telefonică cu domnul președinte Tăriceanu și cred că asta a fost, o discuție a celor doi președinți în vederea luării unei legături directe cu președintele Parlamentului norvegian„, a mai spus Filip.

El a menționat că, la nivelul Comisiei pentru politică externă din Senat, a existat „din punct de vedere politic o implicare pe această problemă”, fiind purtată deja o discuție cu ambasadorul Norvegiei la București.

„Și la nivelul Parlamentului se încearcă realizarea unui contact direct cu lideri politici din Parlamentul Norvegiei pentru a explica, din punct de vedere al legislației și tradițiilor românești, modul în care în România este văzută și simțită relația între părinți și copii, pentru că ne dăm seama că este o chestiune care ține de abordări diferite. (…) Cred că prin discuții directe și corecte de ambele părți, fără ca acest lucru să însemne o imixtiune în treburile interne ale uneia sau alteia dintre țări, putem să încercăm o armonizare față de aceste prevederi legale”, a conchis Filip.

Pe 16 noiembrie 2015, Serviciul Local de Protecție a Copilului din Norvegia a luat în custodie copiii familiei Bodnariu.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, cu creditul de la bancă dacă persoana care a împrumutat banii a încetat din viață. Cine este obligat să plătească ratele
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african