FINANCIAL TIMES, despre revirimenul Estului: Pentru România, creşterea a atins nivelul sclipitor de 4,1%

FINANCIAL TIMES remarcă progresele făcute de economiile Europei de Est. Pentru România, creşterea a atins nivelul sclipitor de 4,1%, faţă de 1,5% în precedentele trei luni. Economiştii previzionează acum o creştere de 2,5% a PIB pentru anul întreg.

15 nov. 2013, 08:21
FINANCIAL TIMES, despre revirimenul Estului: Pentru România, creşterea a atins nivelul sclipitor de 4,1%

„Poate a venit vremea să începem pregătirile pentru o întoarcere a valului de emigranţi veniţi în Europa vestică din Europa Centrală şi Estică, în condiţiile în care cifrele date publicităţii joi despre evoluţia PIB-ului în trimestrul trei arată că majoritatea economiilor din această zonă trec printr-o redresare accentuată – spre deosebire de stagnarea din zona euro”, scrie FT în ediţia de vineri. 

În timp ce zona euro s-a poticnit într-o creştere anemică de 0,1% pentru acest trimestru, Polonia a avut o expansiune mai mare decât se aştepta, de 1,9%, de la numai 0,8% în trimestrul doi.

„Suntem foarte mulţumiţi de datele privind PIB-ul”, spune Donald Tusk, premierul Poloniei, care a evidenţiat că Polonia a înregistrat cea mai solidă creştere de la instalarea crizei, cu o expansiune de 19,8% în perioada 2008-2013. „Aceasta ne plasează chiar în fruntea Europei”.

Piotr Kalisz de la Citi Research scrie: „Datele privind PIB-ul în trimestrul trei dau forţă opiniei noastre, că economia poloneză este pe calea redresării, parţial datorită ameliorării situaţiei de pe piaţa muncii, aşa cum este deja reflectată în scăderea ratei şomajului (ajustată la nivel sezonier), creşterii angajării forţei de muncă şi salariilor reale. Creşterea este de asemenea susţinută de menţinerea contribuţiei pozitive din exporturile nete, datorită activităţii mai puternice în zona euro şi zlotului slab.”

Slovacia, plasată pe locul doi ca performanţă după criză, după Polonia, şi unul din puţinii membri ai zonei euro din regiune, a realizat o expansiune de 0,9%, la fel ca în trimestrul doi. Şi Ungaria şi România se descurcă foarte bine. Ungaria a avut o creştere de 1,7% comparativ cu previziunea aşteptată, de 0,8%, şi o expansiune de numai 0,5% în trimestrul al doilea.

Pentru România, creşterea a atins nivelul sclipitor de 4,1%, faţă de 1,5% în precedentele trei luni. Economiştii previzionează acum o creştere de 2,5% a PIB pentru anul întreg.

Singura pată întunecată a regiunii a fost Republica Cehă, care a alunecat înapoi în contracţie, după ce a ieşit cu greu dintr-o recesiune îndelungată, anul acesta. PIB-ul ceh s-a comprimat cu o rată anualizată de 1,5% în al treilea trimestru, trasă în jos de incertitudinea politică internă şi de investiţiile şi creditarea anemică.

Petr Sklener, economist şef la J&T Banka, scrie: „acest declin abrupt al unei economii liberale deschise cum este cea cehă nu spune nimic despre evoluţiile din regiune. Biroul Statistic Ceh propune o explicaţie interesantă, afirmând că investiţiile fixe au continuat să se retragă şi din sectorul construcţiilor, surplusul în comerţul exterior a scăzut şi consumul gospodăriilor şi cheltuielile guvernului au rămas la acelaşi nivel faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.”

Banca Naţională Cehă, care a epuizat instrumentele monetare convenţionale, a adoptat deja o politică neconvenţională, destinată slăbirii monedei naţionale, coroana.